Чи вдасться посадити кардіохірурга-хабарника з Харкова?

30 березня 2017, 17:47
Власник сторінки
0
53

Декілька днів тому стався практичний вияв корупції у вітчизняній медицині.

Декілька днів тому стався практичний вияв корупції у вітчизняній медицині. Як стало відомо, працівниками СБУ було затримано завідувача кафедри однієї з науково-медичних установ Харкова, який вимагав від своїх пацієнтів гроші за проведення операції та подальші реабілітаційні дії. Викрили хабарника прямо на робочому місці під час отримання коштів від товариша чергового пацієнта. З нього лікар вимагав 75 тисяч гривень за надання своїх послуг та медикаменти, а ще 1 тис. доларів США – як «подяку» за виконану роботу. Відповідно, у разі доведення вини кардіохірурга, йому загрожує позбавлення волі від 5 до 10 років із забороною займатися лікарською діяльністю строком до трьох років.

            Дана ситуація, на превеликий жаль, є типовою для українських реалій. Варто розуміти, що це далеко не єдиний випадок хабарництва у вітчизняній медицині. Проте його масштаби вражають. Якщо в попередньому матеріалі було звернено увагу на дрібні прояви корупції, то тут маємо ситуацію з цілою злочинною схемою в основі якої знаходиться не лише використання власних повноважень з метою збагачення, а цілеспрямована загроза життю громадян.

            Мова йде про те, що злочинець у разі неотримання коштів, користуючись тією чи іншою причиною, міг відмовити у наданні послуг. Враховуючи специфіку галузі, в якій працював хірург, будь-яке затягування часу могло спричинити негативні наслідки для здоров’я пацієнтів аж до їхньої смерті. Тому даний випадок набуває особливо цинічного характеру. Більше того, в цьому контексті виникає інша проблема. Як вже зазначалося, було встановлено, що затриманий харківський кардіохірург не вперше вимагав кошти від своїх пацієнтів. Враховуючи суми, які називав злочинець, слід припустити, що далеко не всі хворі могли одразу ж її надати. Тому цілком імовірним є те, що деякі пацієнти так і не дочекалися операції, яка повинна була врятувати їх.

            Відповідно, на совісті затриманого можуть бути як смерті людей, так і завдання непоправної шкоди здоров’ю своїх пацієнтів. Щоправда, навіть за умови виявлення всіх вище наведених фактів, їх буде складно довести. Потрібно буде встановити безпосередній зв’язок між корупційними махінаціями кардіохірурга та завданням шкоди пацієнтам, яку можна списати на запущеність тієї чи іншої хвороби і т. і. Тому цілком імовірно, що лікаря судитимуть лише за ч. 3 ст. 368 Кримінального Кодексу України – незаконне збагачення шляхом використання службового становища.

            На останок варто зазначити, що випадок із харківським кардіохірургом повинен стати знаковим для української громадськості. Ніколи не слід закривати очі навіть на найменші прояви хабарництва та корупції у вітчизняній медицині. Як засвідчує практика, саме з дрібниць починають з’являтися масштабні злочинні схеми, які можуть загрожувати життю та здоров’ю кожного з нас.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.