Як банда акушера Макаренка захоплювала Міжнародну академію екології та медицини

20 лютого 2017, 19:35
Власник сторінки
0
233
Як банда акушера Макаренка захоплювала Міжнародну академію екології та медицини

Влада України не може стримати навалу рейдерських захоплень успішних підприємств. В Києві злочинне угруповання намагається розвалити один із кращих приватних медичних ВНЗ.

За роки незалежності України, в рейтингу спроб рейдерських захоплень українських ВНЗ можна знайти багато різних мотивів та засобів. Але, здається, ще ніколи рейдери не користувались погрозами фізичної розправи та вбивства членів родини чинних керівників ВНЗ. Як це сталося із ректором «Міжнародної академії екології та медицини» Михайлом Юхимовичем Салютою. Але про все по порядку.

Академія з великої літери

Вищі навчальні  заклади України хоч і не є лідерами у світових рейтингах, проте на внутрішньому ринку чимало з них тримає гідну марку якісної освіти, а рівень конкурентоспроможності деяких наших  ВНЗ є досить високий навіть на міжнародному рівні.

Одним із таких ВНЗ, що готує спеціалістів високої якості, безумовно, є ПВНЗ «Міжнародна академія екології та медицини»(МАЕМ), що був заснований у 2011 році та нині складає гідну конкуренцію медичному університету ім.Богомольця.

«Коли у 2010 році ми із колегами задумували створення Академії екології і медицини, то планували, що це буде навчальний заклад нового, прогресивного зразка. Сформували потужний викладацький склад із визначних медиків – професорів, кандидатів наук, розробили навчальні програми, залучили студентів. За кілька років наша Академія запрацювала на повну потужність. Зараз на трьох факультетах у нас навчається майже 800 студентів, з яких більше 300 – іноземці з 15 країн! До нас активно їдуть з інших країн, бо навчання в нас коштує в десять разів дешевше, ніж, наприклад, в Англії. При тому, що якість  навчання абсолютно співставна. У нас ціла група викладачів читає лекції англійською мовою, із специфічною термінологією. Ми залучаємо передовий міжнародний досвід, а випускники МАЕМ працюють по всьому світу. Наші програми побудовані на основі глибокого розуміння, що людина – це складний організм, який потребує комплексного вивчення. І дослідження екології людини у гармонії із навколишнім середовищем– це є запорука побудови міцного здоров`я.  Попереду гарні перспективи, аби не цей прикрий випадок»,- розповідає Михайло Салюта.

Михайло Салюта

Довідка: Салюта Михайло Юхимович. Заслужений лікар України, доктор медичних наук, професор, академік УАН. Нагороджений Орденом "За заслуги" ІІІ ступеня. В галузі освіти на керівних посадах працює понад 20 років. Член Ради ректорів Європи при університеті м.Барі (Італія). Депутат Київської міської ради трьох скликань, очолював постійну комісію Київради з питань охорони здоров`я та соціального захисту.

Був партнером – став загарбником

Приблизно рік тому, коли Академія вже набрала потужних обертів та завоюваларепутацію, ініціатор, засновник та чинний ректор «Міжнародної академії екології та медицини» Михайло Юхимович Салюта разом із донькою Вікторією Ковалевською запросили до співпраці Михайла Васильовича Макаренка. Його, як знаного, авторитетного  фахівця, головного лікаря Київського пологового будинку №5 порекомендував до Академії  спільний знайомий лікар.

«Ми думали, що з його досвідом, зв’язками у медичних колах, наша Академія отримає додатковий стимул для розвитку, вийде на новий, ще більш високий рівень. Макаренко обіцяв допомогти з ліцензуванням та міжнародним розвитком», - розказує Михайло Юхимович.

Як чесна ділова людина, Михайло Салюта запропонував новому партнеру чималу долю у спільному підприємстві, а саме – 30% від статутного капіталу.

Юридичними засновниками навчального закладу у рівних долях стали три фірми - ТОВ «ФІРМА «МЕДФАРМЦЕНТР» (код ЄДРПОУ – 23531496), ТОВ «МЕДИКОФАРМАЦЕВТИЧНЕ ОБ’ЄДНАННЯ» (код ЄДРПОУ –25282525),  «ЛАЗАР ЛІМІТЕД» (індекс 4004, місто Лімассол, Леофорос Спіру Кіпріану буд.67, Кіпр).

Одним із засновників перших двох підприємств була донька Михайла Салюти – Вікторія Ковалевська. Фірму «Лазар Лімітед» представлявМихайло Макаренко.Важливо розуміти, що жодних матеріальних внесків Макаренко у спільну справу не зробив, ніяких грошей не вкладав,  а його обов’язки, як нового співзасновника, стосувались організаційних та протекційних напрямків.

Засновники, в свою чергу, як добропорядні партнери, думали, що ця співпраця стане запорукою для виходу МАЕМ на новий рівень.

Але не все так сталося, як було заплановано.

«Ніяких особливих дивідендів від такої співпраці ми не отримали – Макаренко майже не приймав участі в розвитку Академії, ми все розробляли і розвивали власними зусиллями. Більше того, коли постало питання ліцензування та узгодження документації по роботі з іноземними студентами, наш партнер цю справу провалив, залишивши Академію у складній ситуації.

В результаті, у червні 2016 року, після того, як  прокуратура зробила комплексну перевірку вищих навчальних закладів України, випливли деякі нюанси, за які мала якраз відповідатисторона Макаренка. Нічого кримінального або протиправного - суто адміністративні  неузгодженості, але їх треба було виправити.  Проте, саме ці дрібні недоліки (які, до речі, виявили в переважній більшості українських ВНЗ, що мають справу з іноземними студентами) стали підґрунтям для підступної  рейдерської атаки на Академію.

Користуючись зв’язками у владних кабінетах та правоохоронних органах, «співвласник»-саботажник Академії Макаренко разом із поплічниками придумали злочинний план. Він полягав у тому, щоб усунути чинних засновників від управління закладом, привласнити собі  їхню долю, отримати доступ до рахунків,  та поставити на чолі МАЕМ свою людину.

Спершу, як партнер, Макаренко настояв, щоб у МАЕМ зайшла начебто з аудитом його людина – така собі Дорошенко Ірина Василівна. Мовляв, вона перевірить всю документацію та допоможе усунути недоліки.

Михайло Салюта не міг передбачити, що це був ланцюжок для майбутнього захоплення МАЕМ і надав псевдо-аудитору доступ до всієї внутрішньої документації. Все інше було справою техніки.

Бандити сказали: переписуй долю, або посадимо доньку!

Коли «заслана козачка» Ірина Дорошенко вивчила всі документи та знайшла слабкі місця, настав час для силової операції.

Із заяви Михайла Салюти до правоохоронних органів: «30 січня 2017 року до МАЕМ приїхав Титикало Володимир Сергійович, який є заступником головного лікаря Макаренка Михайла Васильовича Київського міського пологового будинку № 5, у присутності двох невідомих осіб та погрожував особисто мені та моїй донці Ковалевській Вікторії Михайлівні тюремним ув’язненням та під натиском змусили мене написати заяву про припинення повноважень ректора Приватного вищого навчального закладу «Міжнародна академія екології та медицини» та відступити 30% від частки статутного капіталу на користь  компанії «ЛАЗАР ЛІМІТЕД» (LAZAR LIMITED).

Усвідомлюючи реальність загрози моєму життю та здоров’ю, а також хвилюючись за життя і здоров’я своїх рідних та близьких, я був вимушений погодитись на дану вимогу, написати вказану заяву  та відступити 30 % від частки у статутному капіталі Приватного вищого навчального закладу «Міжнародна академія екології та медицини», тобто по 15 % від двох  з трьох товариств, що є його засновниками

Щоб читачі краще зрозуміли, цей опис не може відобразити весь драматизм ситуації.

В той день Михайла Салюту разом з донькою заблокували в кабінеті, та почали чинити на нього жорсткий психологічний тиск. Головним аргументом було ствердження, що прокуратура і міліція вже завела проти нього та його доньки кримінальні справи, і якщо той не погодиться на умови рейдерів, МАЕМ позбавлять ліцензії, а його разом з донькою заарештують і кинуть до в’язниці. Розмахували якимось паперами, лякали, що в СІЗО може статися що завгодно. Одночасно чинився шалений тиск на доньку Михайла Салюти, були погрози фізичної розправи його родині. 

Тут треба відчути психологію люблячого батька, для якого родина – це найвища цінність.

«Я розумів, що при бажанні корумповані органи легко зможуть інкримінувати любу справу будь-кому. Якщо буде хоч найменша загроза життю та здоров’ю моїх дітей – я не задумуючись відступлю від будь-яких матеріальних цінностей заради їхньої безпеки. Тоді мною керувало лише бажання захистити родину, в мене не було сил і часу опиратись рейдерам, я не бачив іншого виходу, аби припинити цей жахливий тиск», -розказав журналістам Михайло Юхимович.

Документи про передачу долі на користь Макаренко та відступу від посади ректора були заздалегідь підготовлені Іриною Дорошенко, і 6 лютого 2017 року, донька Михайло Салюти- Людмила Ковалевська підписала договори купівлі-продажу  частки у статутному капіталі Приватного вищого навчального закладу «Міжнародна академія екології та медицини» на користь фірми «Лазар Лімітед».

Блеф заради наживи

Далі фарс продовжився. Ірина Дорошенко, не маючи на це жодного права, сама себе призначає на посаду президента Академії і починає хазяйнувати – звільняти неугодних працівників, видавати незаконні накази, збурювати студентів і всіляко заважати учбовому процесу.

Оговтавшись від шоку, сторона Михайла Салюти дізналась, що ніяких кримінальних справ ні проти МАЕМ, ні проти її керівників, порушено не було, і не було жодних підстав звинувачувати їх в кримінальних правопорушеннях. Це був зухвалий, цинічний блеф, щоб залякати і змусити віддати злочинцям своє виплекане підприємство.

Треба зазначити, що колектив МАЕМ, побачивши ситуацію, цілковито став на бік законного ректора. Зі свого боку,Михайло Юхимович, зрозумівши, що став жертвою зухвалих рейдерів, звернувся до правоохоронних органів, до журналістської і правозахисної спільноти із проханням допомогти відновити справедливість.

На захист МАЕМ першою відгукнулась МГО «Міжнародна Ліга захисту прав громадян України» на чолі із правозахисником Едуардом Багіровим. Були підготовлені та надіслані заяви до Київської прокуратури, поліції різних рівнів, негайно розпочалась робота по відновленню законної влади та притягненню рейдерів до відповідальності. Наразі за фактом рейдерського захоплення Академії порушені кримінальні справи. Рахунки Академії арештовані, щоб рейдери не змогли привласнити собі кошти з банківських депозитів МАЕМ.

Зліва направо - псевдо-ректорка Ірина Дорошенко, ректор Михайло Салюта, Эдуард Багіров, Людмила Ковалевська

Президентша без печатки підставляє ДСО

Проте рейдери не збираються так просто здавати свої позиції. Вони ведуть себе нахабно, відчуваючи повну безкарність.

Зокрема, новоявлена пані «президентша» виказує повну зневагу до колективу та закону, і видає укази з підробленою печаткою. Рейдери навіть не цураються самі викликати поліцію, нацьковують слідчих на всіх, хто намагається вивести їх на чисту воду.

Розпорядження Дорошенко з фальшивою печаткою МАЕМ

Так, щоб не допустити на територію МАЕМ журналістів і правозахисників, Ірина Дорошенко дійшла до того, що підписала договір на охорону приміщень МАЕМ з Державною службою охорони.  Жодних прав на це у неї не було,  тим самим був створений небезпечний прецедент, який може відкрити «скриньку Пандори» - свавілля та беззаконня.

Едуард Багіров: «В моїй 25 річній практиці активного правозахисту та протидії рейдерським захопленням,  я такого ще не бачив! Те, як вчинили рейдери на чолі із Михайлом Макаренком та його спільниками, не вкладається  в жодні моральні і правові рамки. Якщо б рейдерам вдалося втілити свої плани щодо МАЕМ, це означало б, що кожна людина, кожне підприємство, кожен учбовий заклад, можуть бути захоплені будь-ким в будь-який момент. Достатньо прийти з головорізамидо керівника, пригрозити розправою його дітям, підсунути документи, заставити їх підписати і завірити у кишенькового нотаріуса або регістратора. Все! Я не вірю, що Україна може скотитися у таке беззаконня. Мене дуже здивувала позиція керівництва Державної служби охорони – вони підписали договір на охорону закладу із фальшивим президентом, не вивчивши документита не маючи на це законного права!  Думаю, що це сталося за спиною у генерала Будніка (очільник ДСО – ред.), якого я давно знаю і поважаю, як людину закону. Він сам не міг би піти на такий крок. Але я сподіваюсь, що ситуація швидко вирішиться, і його підлеглі не будуть заважати  відновлювати законність на території МАЕМ. Ми підключили до проблеми журналістську спільноту, про цей випадок повідомлено керівників правоохоронних органів столиці. Особисті заяви надіслані очільникам ГПУ, НАБУ, СБУ. Я впевнений, що в найближчий час ситуація вирішиться у законний спосіб і Академія повернеться до звичного ритму життя», - розказав правозахисник.

Зустріч Едуарда Багіроваз викладачами МАЕМ

Ситуацію також прокоментувала адвокат Михайла Салюти - Ганна Здоренко:«Певна група рейдерів незаконними діями, шляхом погроз, змусилазасновників МАЕМ підписати договір куплі-продажу частки статутного капіталу на користь «Лазар Лімітед». Але гроші за цією «угодою» не були перераховані і, взагалі, цей договір був підписаний із порушенням закону.

Адвокат Ганна Здоренко

Немає жодного законного наказу про те, що Михайло Салюта був звільнений з посади ректора. Немає також жодного законного наказу, що особа, яка називає себе президентом, була призначена на цю посаду за трудовим законодавством. Рейдери намагаються отримати доступ до банківських рахунків. Ми подали заяви в правоохоронні органи, та заяву про відсторонення Ірини Дорошенко від управляння МАЕМ на час досудового слідства. Крім того, ми виявили, що в наказах Дорошенко стоїть підроблена печатка. Тому ми закликали правоохоронців зробити відтиск цієї фальшивої печатки, щоб провести її експертизу. Також ми наполягли на тому, щоб кабінет із бухгалтерією та документацією було опломбовано до винесення відповідних судових рішень».

Головний рейдер Макаренко – хто він?

Коли журналісти «Нашої Версії» зателефонували особисто Михайлу Макаренку, щоб дізнатись його бачення ситуації, з іншого кінця слухавки вони почули відповідь, що Макаренко взагалі не має жодного відношення до МАЕМ! Отакої, і це не зважаючи на наявність документів, що свідчать про його причетність до співволодіння долею в МАЕМ! А хто ж тоді ці люди, що намагаються хазяйнувати в кабінетах? Що робив в Академії заступник Макаренка – пан Титикало, який особисто погрожував Михайлу Салюті вчинити розправу над його родиною, якщо той не погодиться переписати долі на його шефа?

Це більш ніж красномовно підтверджує, що ми маємо справу із злочинним рейдерським угрупованням, з серйозною «кришею» у владних структурах.

Головний рейдер Михайло Макаренко

У світлі цих подій варто подивитись на постать головного рейдера Михайла Макаренка. До Майдану він був депутатом Київради від Партії Регіонів, потім обрався вже від «УДАРУ», зараз знову дивиться у бік «Опоблоку». І це не дивно, бо його пов`язують давні тісні стосунки з нардепом від Об’єднаної опозиції Юрієм Бойко. Про його життєві пригоди та бізнесові проекти красномовно розказує матеріал «Рождение оппозиционера Макаренко» на сайті «Коментарії.уа.»:http://comments.ua/politics/526626-rozhdenie-oppozitsionera-makarenko.html

Чи буде міжнародний скандал?

Немає сумніву, що захоплення МАЕМ – це добре спланована, злочинна операція  групи людей, з метою отримати повну владу над активами МАЕМ. Можливо, це було замовлення конкурентів, яким було не до вподоби, що в Україні зростає і розвивається гідний учбовий заклад, який залучає до себе багато іноземних студентів.

Деякі посольства вже висловили свої занепокоєння фактом атаки на МАЕМ – до них почали звертатися іноземні студенти та скаржитись на ситуацію.

Думку, що на меті рейдерів було не лише захоплення матеріальних цінностей, але й дискредитація Академії в очах міжнародної спільноти, підтверджує і той факт, що фальшива президентша та її люди всіляко намагаються розхитати студентів, навіть радять їм переводитись до інших  ВНЗ.

Ось так псевдо-ректорка залякує студентів

Можливо, органам влади і журналістам слід уважніше подивитися саме в цей бік?

Як би то не було, декан по роботі з іноземцями Фарход Абдуллаєв впевнений, що їм вдасться втримати ситуацію під контролем, і студенти з інших країн зрозуміють, що ситуація – лише тимчасовий інцидент, який швидко вирішиться, і ніщо не буде заважати їм отримати якісну медичну освіту.Тим більше, що студентський актив чудово розуміє, звідки «ноги ростуть», і не збирається танцювати під дудку рейдерів.

Іноземні студенти МАЕМ

З іншої сторони, та зухвалість і безкарність, з якою діють рейдери, наштовхує на думку, що за ними стоять дуже впливові структури. Які саме, ми неодмінно дізнаємося і прославимо їх імена на всю країну!

Журналістська спільнота, разом із представниками МГО «Міжнародної Ліги захисту прав громадян України» продовжує уважно слідкувати за розвитком подій навколо «Міжнародної академії екології і медицини», та не дозволить злочинцям здійснити свої ганебні плани.

Відділ журналістських розслідувань МАІР

P.S. 21 лютого, о 13.00, біля приміщення Спілки журналістів України (вул. Хрещатик, 27-а) відбудеться акція викладачів та студентів «Міжнародної академії екології та медицини» на підтримку законного керівництва. В цей же час, в приміщенні прес-центру СЖУ відбудеться прес-конференція засновників МАЕМ - Михайла Салюти, Вікторії Ковалевської, за участю Едуарда Багірова, правозахисників і активістів, на якій будуть висвітлені всі обставини рейдерського захоплення Академії та оприлюднені звернення до керівництва НАБУ, ГПУ, СБУ та керівників поліції.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: медицина,корупція,академия,екологія,рейдери,Макаренко
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.