ЗАКОНОПРОЕКТ ЩОДО УСУНЕННЯ АДМІНІСТРАТИВНИХ БАР’ЄРІВ ДЛЯ ЕКСПОРТУ ПОСЛУГ

02 листопада 2016, 12:11
Власник сторінки
0
48
ЗАКОНОПРОЕКТ ЩОДО УСУНЕННЯ АДМІНІСТРАТИВНИХ БАР’ЄРІВ ДЛЯ ЕКСПОРТУ ПОСЛУГ

ПРОГРАМА USAID ЗАКЛИКАЄ ДЕПУТАТІВ ПІДТРИМАТИ ЗАКОНОПРОЕКТ ЩОДО УСУНЕННЯ АДМІНІСТРАТИВНИХ БАР’ЄРІВ ДЛЯ ЕКСПОРТУ ПОСЛУГ

03 листопада 2016р. у Верховній Раді відбудеться голосування у другому читанні проекту Закону України №4496 «Про внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів (щодо усунення адміністративних бар’єрів для експорту послуг)», прийняття якого дозволить максимально зменшити адміністративні бар’єри під час процедур укладення зовнішньоекономічних договорів (контрактів), зарахування валютної виручки, а також бухгалтерського обліку та фінансової звітності для малого та середнього бізнесу.

 Законопроект був розроблений Програмою USAID «Лідерство в економічному врядуванні» спільно із Міністерством економічного розвитку та торгівлі, за участі Асоціації «Інформаційні технології України», фріланс-біржі Upwork, Центру економічної стратегії та EasyBusiness.

  «Запропоновані законодавчі зміни стали результатом співпраці малого та середнього бізнесу, експертного середовища з законотворцями та Міністерством економічного розвитку та торгівлі, – зазначила директор Програми USAID ЛЕВ Тамара Соляник. – Скасування зайвих бар’єрів підвищить привабливість українських експортерів послуг для іноземних клієнтів, яких відлякують застарілі регуляторні вимоги».

 «Існуючі адміністративні бар'єри спонукають експортерів послуг шукати тіньові способи заведення валюти в Україну, або взагалі цього не робити, – прокоментував актуальність змін заступник міністра економічного розвитку та торгівлі Максим Нефьодов. – Натомість, ухвалення законопроекту №4496 дозволить максимально усунути ці перепони, що, в свою чергу, стимулюватиме розвиток сфери послуг та забезпечить довгостроковий позитивний ефект для економіки України».

 «Прийняття законопроекту №4496 наблизить Україну до сучасного формату ведення діловодства, бо переводить фізичні договори, підписи, печатки у цифровий формат, – зазначає один із авторів законопроекту, народний депутат Вікторія Пташник. – Це значно зменшить часові та грошові витрати всіх, хто поставляє послуги за кордон. Тому всі фрілансери, айтішніки, юристи, бухгалтери, дизайнери та інші надавачі послуг, однозначно відчують полегшення в своїй діяльності».

 «Треба знімати всі бар’єри для надходження в Україну експортної виручки та інвестицій, а також – максимально сприяти ІТ та іншим креативним індустріям», – заявив голова Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк.

 Законопроект підтримується Міністерством економіки та торгівлі, Комітетом ВРУ з питань промислової політики та підприємництва, Радою підприємців при Кабінеті Міністрів та експертами Реанімаційного пакету реформ.

 Згідно з чинним законодавством, експорт послуг підлягає валютному контролю. Для зняття експортної операції (експорт послуг) з контролю банк змушений вимагати від експортера послуг подання: зовнішньоекономічного договору; надання акту виконаних робіт; переклад документів  українською мовою; скріплення документів підписами і печатками.

 Необхідність виконання вимог банків створює зайве адміністративне навантаження: зовнішньоекономічний договір, особливо для малого та середнього бізнесу (МСБ), часто не існує як такий та/або викладений тільки іноземною мовою (публічна оферта), відбиток печатки також відсутній, оскільки сторони обмінюються документами виключено у електронній формі.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.