Мені соромно, тату, за твої декларації

31 жовтня 2016, 21:13
Власник сторінки
Голова Громадської ради з питань оновлення СБУ, голова Всеукраїнської правозахисної громадської організації «Люди»
2
674
Мені соромно, тату, за твої декларації

Історія з е-декларуванням – реальний доказ існування глибоких проблем у державі. Доки ми не розберемося із внутрішньої корупцією, нам не допоможе жоден з світових партнерів.

Замість «вкрав» пишу «подарували»
Дівчатка ображаються, коли їм подружки не кажуть про свої перші побачення, хоча все знають наперед. Так й ми, українці, дуже здивовані розмірами готівки, яку наші керманичі тримають під матрацами. Знаємо, що знаходимося на 130 місці (з 168) у світовому рейтингу за рівнем корупції, але не розуміємо, що воно таке. Знаємо, що чиновники крадуть, але ображаємося, тому що не знаємо реальних розмірів дерибану країни. Якщо в держпосадовців так багато «налу», це означає, що в українську банківську систему не вірять навіть вони. Вочевидь, вказані суми завищені, аби виправдати появу нових «подарунків від Святого Миколая». Такий собі парасюк-стайл.

Провальна, але спроба
Я справді радий, що е-декларування відбулося, хоч у такому кострубатому вигляді. Вперше наші чиновники – слуги народу, що отримують зарплатню з бюджету – мали оприлюднити свої статки, вийти з тіні. Це було наче пологи – важкі, болісні, коли не знаєш, кого чекати – дитину чи невідому тваринку. Важко тепер говорити представникам МВФ та українцям в очі, що країна бідна, коли в самих стільки, скільки вистачить на модернізацію всієї армії та виплати усіх заборгованостей громадянам.

Й багато хто з нас нарешті втратив віру у адекватність обранців, у їх спроможність гідно презентувати Україну на світовому рівні, коли е-декларування перетворилося на цирк.

Клоуни чи хворі
Одні, як діти, просто йдуть у відмову, бо «система повна недоліків». А як знайти ті недолікі, коли ви не допомагаєте у пошуку? Оніщенко, Матіос, Клюєв, ви настільки впевнені, ви дійсно недоторканні? Що покарання не буде ні за відверте ігнорування, ні за зрив термінів?

Інші декларують трильйони, як колишній комбат Айдара Мельничук. Ви справді думаєте, що е-декларація, інструмент контролю та тиску – формальний, що не буде покарання за неправдиві дані, що це іграшки? Раз ви не можете внести адекватні суми та статки, будьте ласкаві, виплачуйте штраф за жарти, виплачуйте податки з названих сум.

Треті декларують все, що тільки в око впаде, аби довести, що в них нічого «такого» немає: ліжка, майно дружин та чоловіків. Так, колишня газова принцеса Тимошенко вказує компанії, будинки й землю, які їй не належать. Вона – лише спостерігач чужого багатства. Дивує й Хатія Деканоїдзе, що задекларувала, мабуть, собачу будку площею 1 кв.м. Окрім інших трьох квартир та землі.


А хтось загалом вважає, що його не стосується ця показова акція, бо він вже не чинний депутат. Якщо ви були, як пан Яценюк, при владі у 2015р й до моменту звільнення з посади (не пізніше ніж 1 вересня 2016р), то ви зобов’язані розкрити, скільки вам вдалося заробити, перебуваючи на відповідальному місці.

Справа з кримською експозицією, що застрягла у Голландії, показала, як українці люблять мистецтво. І це підтверджується чималими колекціями у власності чиновників. Рідкісні картини, ікони, годинники, шуби, машини, винні колекції, зброя! Бо ми любимо радувати очі красивими й дорогими речами.

В нас є країна в країні. Перша – повна бідних українців, що живуть на гідний «високий» прожитковий мінімум як 1496 грн (з 1 грудня 2016), а інша, наче з іншої планети, чиновницька, що жирує. Не зрозуміло, звідки в людей, що не мають освіти, елементарної грамотності та жодних доказів законних прибутків, такі шалені статки.

Вимагаємо змін
Депутати, як вовки в овечій шкурі, наївно вірять, що їм зійде з рук знущання з законодавства країни. Говорите, не треба заздрити чужим (!!) грошам, нащо рахувати ваші статки й викладати у вільний доступ інформацію?
Пояснюю. Слуги народу, звикайте до того, що народ контролює вашу діяльність, ваші доходи й вашу відповідальність. Перші кроки зроблено. Не вміємо жарити млинці, печемо грудочки.

Влада боїться, що Тимошенко виведе людей на тарифний майдан, але сьогодні чиновники  зробили все для того, щоб люди самостійно вийшли  проти них. Українці отримали фактичне підкріплення корумпованості обранців. Декларування розбило товстезні лінзи рожевих окулярів – різко й кардинально зміняться погляди, поведінка, дії громадян щодо сприйняття влади.

 Кожному, хто захищає інтереси держави, тим, хто пройшов Майдан, хлопцям з фронту, що кожен день бачать смерть, зовсім не смішно дивитися на знущання. Вони не залишать без уваги цю зраду держави, цю поведінку чиновників, ці декларації.

Ми більше не хочемо бути тими, кого легко обдурити. Тому я закликаю примусити до заповнення е-декларацій усіх чиновників, в тому числі розжалуваних. Усі, хто мав вплив на хід розвитку країни у 2015 р., був держчиновником, мають на загальних підставах відзвітувати за свої доходи, отримані за той час.

Крім того, я вимагаю, аби усі твори мистецтва, які задекларовані нашими шанувальниками високих матерій, були перевірені відповідними органами та мистецтвознавцями. З’ясування потребують питання: чи легально вони знаходяться на території України, яка історія їх перебування у вашій власності, чи мають наші чиновники право на володіння саме цими картинами та творами мистецтва. Бо маємо вже зафіксовані приклади, коли брали із запасників коштовні картини й раптом забували повертати на місце.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: політика,зміни,декларация о доходах
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.