Київська обласна рада береться за реформу служби екстреної медичної допомоги

14 липня 2016, 17:36
Власник сторінки
Фінансист
0
160
Київська обласна рада береться за реформу служби екстреної медичної допомоги

Останні роки реформа служби відбувається виключно на папері.



Депутатами Київської обласної ради Ольгою Бабій та Наталією Бігарі, за підтримки депутата Верховної Ради Ірини Сисоєнко, була ініційована до прийняття програма розвитку екстреної медичної допомоги (далі – ЕМД) в Київській області. Я надала для преси коментар стосовно програми:

Чому була ініційована дана програма? Реформа медицини, яка відбувалась починаючи з 2012р., передбачала передачу галузі ЕМД на обласний рівень, але не була профінансована належним чином в частині організації диспетчерського приміщення, забезпечення автотранспортом та належного облаштування опорних пунктів для повноцінної роботи медичних працівників даного підрозділу.

Ситуація в Київській області в цьому плані досить складна, адже на сьогодні ми не маємо ані відремонтованої диспетчерської, ані програми диспетчеризації контролю викликів ані точного контролю за рухом автомобілів екстреної медичної служби.

Дана програма передбачає усунення, насамперед, наслідків які ми маємо – скарги мешканців Київської області на несвоєчасний приїзд автомобіля швидкої. Також в області наявна висока смертність на  кардіозахворювання та інсульт. Своєчасна сучасна допомога врятує не одне життя таким хворим.

Будь-яка людина, яка звертається до служби ЕМД із підозрою на інфаркт або інсульт, повинна отримати медичну допомогу в стисли терміни – до години часу. Наразі недосконала система викликів та координації автомобілів служби, що існує, не дозволяє швидко реагувати на подібні випадки. Тому, за підтримки Ірини Сисоєнко, ще в грудні січні 2015-16р. була сформована робоча група, яка відвідала Харків, де побачила вже діючу систему диспетчеризації роботи автомобілів ЕМД. Після напрацювань робоча група  розробила програму, яка дозволить впровадити новітні підходи та ліквідувати наслідки минулого недолугого реформування.

Слід відзначити, що дана програма, яку ми зараз розглядаємо й будемо приймати після перерозподілу коштів бюджету Київської області за шість місяців, передбачає на три роки комплексні заходи вирішення усіх питань служби ЕМД, а саме:

-          Облаштування диспетчерського пункту;

-          Ремонти опорних пунктів;

-          Забезпечення бригад ЕМД необхідним обладнанням;

-          Комплектація бригад ЕМД необхідним обладнанням;

-          Придбання автомобілів.

Якщо державний бюджет не підтримав дану реформу та не довів її до кінця, то ми, депутати Київської обласної ради, маємо взяти на себе відповідальність й зробити все задля забезпечення надання повноцінних медичних первинних послуг мешканцям Київської області.

Наостанок зазначу, що впровадження заходів по цій програмі дозволить мати певну систему заощадження коштів в частині контролю руху автомобілів та витрачання коштів на паливно-мастильні матеріали, а також дозволить повноцінно та чітко зрозуміти локацію опорних пунктів та медичних закладів та потребу в створенні обласного центру екстреної медичної допомоги.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.