Медичний туризм зможе покращити українську медицину

26 лютого 2016, 16:29
Власник сторінки
Медичний юрист, Народний депутат України VIII скликання, Заступник голови Комітету ВР VIII скликання з питань охорони здоров'я
0
281
Медичний туризм зможе покращити українську медицину

У світі медичний туризм – додаткове джерело доходів у бюджет, в Україні ж ця галузь поки що поза межами державної політики.

Щороку до України приїздить на лікування майже 50 тисяч пацієнтів з Німеччини, Франції, Великої Британії, США, Росії, Білорусі та Ізраїлю. За рік вони сумарно витрачають близько 125 млн доларів. У свою чергу, українців виїжджає на лікування в 4 рази більше. Медичний туризм стане ще популярнішим після оголошення безвізового режиму для українських громадян, і тоді питання медичного страхування і доступності медичних послуг при перебуванні за межами країни стануть ще актуальнішими.

За кращою медициною – за кордон

Щороку на діагностику, лікування та на оздоровчі курорти виїжджає 200 000 українців і витрачає на медичні послуги близько 1 млрд  євро (середній чек – 5 тис євро)! Тобто, це ті гроші, які могли б лишатись в Україні, якби держава приділяла більше уваги охороні здоров’я. Поки Україна готується до прийняття змін до законодавства про трансплантологію, поки в наших лікарнях відсутні сучасні медичні технології, громадяни України заради збереження життя будуть виїжджати за якісним медичним обслуговуванням до інших країн.

Найчастіше українці їдуть за кордон у разі потреб трансплантологічних операцій та для лікування онкозахворювань. До того ж, як визначають експерти, «медичні туристи» лишаються за кордоном і на  період реабілітації після одужання, адже у нас майже ніде не створені належні умови для обслуговування пацієнтів після важких операцій. На жаль, в деяких випадках виїзд за кордон – єдиний вихід, коли йдеться про життя людини.

 

На свій страх і ризик

Коли людина стикається з необхідністю лікування за кордоном, часто їй доводиться водночас зіткнутися й з суто побутовими проблемами. Збираючи кошти на лікування дитини чи військового, рідні мають визначити, до якої країни їхати на лікування та яку лікарню обрати.  А коли в пошуках кращого лікування наші співгромадяни вимушені поїхати за кордон, хто захищатиме їхні права як пацієнтів і за яким законодавством? Як зробити так, щоб той перелік послуг, про який було домовлено під час переговорів або за договором, дійсно був виконаний, а кошторис раптово не виріс в декілька разів? Збентежених і доведених до відчаю людей легко ввести в оману, а за кордоном важко довести свою правоту. Українські туристичні агенції пропонують оздоровчі тури за кордон, медичний туризм став окремим напрямом бізнесу, а отже, і його не оминає шахрайство.

Взагалі, захист прав пацієнтів – особливий юридичний аспект, який в питанні медичного туризму має вирішуватися ще й відповідно до місцевого законодавства. Оскільки в Україні ці деталі поки не прописані, наші громадяни вимушені виїздити за кордон на лікування, як то кажуть, на свій страх і ризик. За вирішення цих питань у правовому полі несуть відповідальність народні депутати, які мають звернути увагу на затребуваність медичного туризму серед українців і створити належні умови для якісної і доступної медицини не тільки всередині країни, а й за її межами.

Медичний туризм у Туреччині

Серед країн з зони найближчої доступності (і за ціною, і територіально, і з точки зору потреб у візах) найбільш потужний ривок у медичному туризмі зробила Туреччина, яку я вважаю цікавим прикладом для України.

 

Взагалі, Туреччина сьогодні входить до шістки країн, улюблених туристами, які їдуть за кордон не стільки за відпочинком, скільки за лікуванням, причому популярність її саме у якості оздоровчого центру постійно зростає.

Стамбульські клініки приємно дивують співвідношенням «ціна – якість» і є наглядним свідченням того, що якісне медичне обслуговування може й має бути доступним. Сьогодні в Туреччині функціонує майже 1500 лікарень різних форм власності, причому за останні  12 років кількість лікарень в країні зросла на 36%!

Туреччина дійсно стрімко розвиває напрямок медичного туризму, адже ця галузь стимулюється та підтримується державним урядом настільки, що найбільший авіаперевізник Туреччини Turkish Airlines компенсує 50% вартості квитків для всіх бажаючих пройти лікування в турецьких клініках! В країні пропонують вибір надійних лікарень, докладно інформують про вартість лікування, забезпечують дотримання фінансових та медичних прав пацієнтів і навіть, у разі потреби надають у допомогу перекладачів. Тож цілком зрозуміло, чому майже півтори тисячі українців обирають лікування саме тут.

Лікуватись – в Україну: місія здійсненна

За аналітичними висновками International Medical Travel Journal, медичний туризм перетворюється в одну з найбільш швидкозростаючих галузей. І Україна, розвиваючи цей напрямок, навіть може скласти конкуренцію іншим країнам в деяких галузях медицини, адже у нас також є висококваліфіковані спеціалісти, а вартість медичних послуг в рази менша. Медичний туризм може стати потужним джерелом прибутку для українських клінік, за умови, що до цього докладуть зусиль як представники законодавчої та виконавчої влади, так і самі лікарі. Найбільшим попитом серед іноземців користуються стоматологічні послуги та процедури штучного запліднення, щодо яких в Україні діє ліберальніше законодавство. В Україну за медичними послугами приїжджають пацієнти з Німеччини, Великої Британії, Франції, Італії, США, Ізраїлю, Росії, Молдови та Білорусі.

На жаль, серед експертів лунають думки про те, що західна медична спільнота зневажливо ставиться до українських лікарів, діалогу між фахівцями для обміну практичними, технічними та науковими досягненнями як такого не відбувається. Це негативно позначається на всіх аспектах партнерства, у тому числі, й на медичному туризмі. Нашим лікарям необхідно якомога швидше інтегруватись у європейську лікарську спільноту, вчити англійську мову та мати своїх представників на міжнародних конференціях.

На сьогодні Туреччина, Ізраїль та Литва вже готові до діалогу і вбачають цікаві перспективи від партнерства для обох сторін. Але чи зможемо ми виступити гідним «співрозмовником» і запропонувати медично та туристично привабливі проекти? Це питання дійсно варте уваги. Адже розвиток двостороннього медичного туризму не тільки зміцнить позитивний імідж українських лікарів та приведе в Україну нових пацієнтів з-за кордону, але й сприятиме покращенню стану галузі охорони здоров’я в цілому, у тому числі здійсненню нових кроків у розвитку технологій та підвищенні якості надання медичних послуг в нашій державі.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Украина,Европа,медицина,туризм,Турция,Израиль
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.