Замість кави - юридична допомога

11 лютого 2016, 00:40
Власник сторінки
Український центр соціально-правових досліджень
0
99
Замість кави - юридична допомога

Український центр соціально-правових досліджень не залишається осторонь інциденту із Романом Кисляком у львівському ресторані "Vapiano". Ми готові юридично допомогти у захисті його порушених прав.

Не дивлячись на те, що в силу конституційних гарантій усі люди є вільні і рівні у своїх правах, права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними (стаття 21 Основного Закону), а також не може бути створено для людини привілеїв чи обмеженнь за будь-якими ознаками (стаття 24), доволі часто зустрічаємо ситуації, за яких різного роду заклади, які «зобов'язані здійснювати надання послуг кожному, хто до них звертається на законних підставах, і не мають права відмовити у наданні послуг за наявності у них такої можливості або надавати перевагу одному споживачеві перед іншими (положення Господарського законодавства)», вдаються до так званої «чистки відвідувачів», коли на розсуд персоналу здійснюється відмова особам в обслуговуванні, на підставі не відповідності такої особи уявленням закладу щодо потенційного відвідувача, до таких осіб, на жаль, й потрапляють люди з обмеженими фізичними можливостями.

Такий стан відношення до інвалідів в Україні, за наявності у них рівних гарантій з усіма іншими громадянами для участі в економічній, політичній і соціальній сферах життя суспільства, створення необхідних умов, які дають можливість інвалідам ефективно реалізувати права та свободи людини і громадянина та вести повноцінний спосіб життя згідно з індивідуальними можливостями, здібностями і інтересами (Преамбула Закону “Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні”) дає достатніх підстав задуматися про наявні механізми реалізації та захисту таких прав на усіх рівнях владного функціонування.

Окрім цього, беручи до уваги європейські традиції, необхідно згадати й положення Угоди про асоціацію  між Україною та ЄС, у якій однією  з умов  соціальної адаптації є співробітництво щодо посилення рівня соціальної доступності та подолання дискримінації в усіх її формах та проявах (стаття 420 Угоди).

Таким чином, Центр, відчуваючи обов’язок перед суспільством у захисті прав та законних інтересів осіб, що перебувають у важкій життєвій ситуації, висловлює підтримку Романові Кисляку та готовність допомогти, адже така справа буде прецедентом для всієї України у захисті прав осіб із обмеженими можливостями.  

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: суд,право,законодавство,закон,Україна,інвалідів,інваліди
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.