Начальник Департаменту цивільного захисту ВОДА знущається над орендарями

02 листопада 2015, 19:41
Власник сторінки
0
114

Правду кажуть, як Господь хоче покарати, він забирає у людини… розум

Біда сталась і з Департаментом цивільного захисту Вінницької облдержадміністрації. Перші симптоми «невиліковної хвороби» з’явились навесні. Складна суспільно-політична ситуація у країні, постійне нервове навантаження на нарадах у голови ВОДА, певне, вплинули на вимучену віком психіку пристарілої людини - очільника підрозділу. Бо свій войовничий дух посадова особа «захисного» Департаменту застосовує не для «кування перемоги на фронті», а задля створення «внутрішнього» ворога «у тилу». «Уявним сепаратистом» для імітації бурної діяльності він визначив навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Вінницької області, що декілька років спокійно працює «під боком» - на четвертому і п’ятому поверхах будівлі по вулиці Володарського 26, де знаходиться Департамент.

Що ж не сподобалось «куратору»? Хід його думок важко осягнути розумом: сьогодні - одне, завтра - друге.

Перше «ноу-хау» - «централізація влади». Цитата листа на ім’я начальника Центра від 11 березня 2015 року: «… останнім часом мали місце випадки звернень безпосередньо до начальників відділів з питань цивільного захисту райдержадміністрацій та міст обласного значення щодо вирішення питань навчання в навчально-методичному центрі… в період підвищеної готовності цих керівників… на них покладена низка першочергових завдань, тому заборонено вирішувати питання, які заважають їх виконанню…». Простіше кажучи, відчепіться із своїм навчанням з цивільного захисту та безпеки! Ніколи! Всі питання із «клієнтами» на навчання – не згідно затвердженої бази, а з дозволу посадовців Департаменту.

Другий «хіт» - оренда. Вітер весни навіяв на думку настирливо вимагати у Центра збільшення оплати. Ставки затверджувались рішенням сесії Вінницької обласної ради у 2011 році. Все - згідно законодавства. Але «бос цивільної безпеки» вигадав свій закон, виявивши те, що всі знали давно: центр, окрім отримання бюджетного фінансування, може заробляти кошти на оплаті навчання. Із листа від 24 березня 2015 року від Департаменту до Центру стає зрозумілим, що чиновник Департаменту бере на себе персональну відповідальність за одноосібне вирішення питання кому і «почьом» здавати приміщення комунальної форми власності. Що там депутатський корпус облради, на чиї повноваження він посягнув! Не указ «сміливому» посадовцю навіть Постанови Кабінету Міністрів України, що регламентують особливий порядок оренди для бюджетних організацій! Цитата-перл: «…Департаментом цивільного захисту проведено розрахунок орендної плати для навчально-методичного центру… у розмірі 1%».

Виникає питання, чому облрада, піднімаючи своїм рішенням орендну плату, не поцікавилась для кого вона піднімається і з якою ціллю?

Але, як у тому анекдоті про хитрого офіціанта, який підсунув клієнту подвійний рахунок, сподіваючись на його неуважність – «не прокатіло».

Законотворцем не вийшло – подамся в освітяни: Департамент вдається до іншого «маразматичного ходу» - перебирає на себе повноваження Міністерства освіти та науки і одноосібно приймає рішення про зміни навчальних планів Центру. Листом від 18 квітня 2015 року наказує скоротити визначені методикою години навчання майже вдвічі. І мотивує своє бажання так: «… з метою якісної підготовки керівного складу та фахівців, діяльність яких пов’язана з організацією і здійсненням заходів з питань цивільного захисту…». Як пов’язано скорочення годин із якістю навчання – не пояснює. Проте, вдається до погроз - не визнаєте мого «освітянського авторитету», потрібне вам розпорядження на підпис голові ВОДА не подам! І це ще не все. Одним із перших серед  Навчально-методичних центрів України у Центрі Вінницької області впроваджено дистанційну форму навчання для посадових осіб органів влади. І тут - «не так». Цим же листом Центру заборонено проводити навчання за цією формою: «…враховуючи складну соціально-політичну ситуацію в країні вважаємо за доцільне не проводити у 2015 році дистанційну форму навчання». Цікаво, яким законодавчим актом керувався Департамент, пишучи це?

Наступний місяць, травень – новий «презент»: нав’язливий, як реклама прального порошку «Tide», Департамент придумує ще один чесний спосіб здерти гроші з непоступливих орендарів – «відшкодування витрат на послуги охорони». Вам потрібна охорона? Ні? Все одно ми йдемо до Вас! Охороняв споруду як раніше, так і зараз оперативний черговий. Що змінилось? Лише те, що цьогоріч чергового «оцінили» у 34 тисячі гривень на рік із можливістю «корегування суми відповідно до виставлених рахунків». Пропозиція наступна: спочатку – розпишіться у договорі, а потім подивитесь остаточну ціну. І ще: «…Сума, вказана у договорі є приблизною, так як вона буде щомісячно змінюватись відповідно до акту виконаних робіт»...

Як нараховуватиметься плата за послуги? Із розрахунку площі орендованих приміщень, включаючи коридори! Так коридори в оплату оренди не входять, тільки кімнати, - не розуміють «приколу» працівники Центру. «Не колише. Гроші – вперед!», - аргументує «департаментський бос».

Загалом те, що надсилає Департамент, заслуговує на окреме видання. Гуморесок.

Червень – прозвітуйте за кошти від навчання – сплатіть «моє» за оренду. Минає тиждень - у вас є спецфонд, прозвітуйте, як ви його витрачаєте, сплатіть із цих коштів за оренду. Ще через тиждень – не сплачуєте за охорону – розриваємо договір оренди приміщень. І дарма, що Центр завдяки «мудрому кураторству» заробити не взмозі – всіх клієнтів Департамент розлякав. Липень – не сплатите за охорону коридору – перекриємо прохід.

Замість того, щоб «вичавлювати» копійки з Центру та, керуючись словами листа Департаменту, «.. враховуючи складну соціально-політичну ситуацію в країні», краще б у Департаменті подумали, як для якісного здійснення навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях надати можливість Центру на ці кошти покращити навчальну та матеріальну базу, аби досягнути Європейського рівня здійснення навчання.

Але вже зараз «фраєр», який все літо «ганяв понти і вітер», поступово «здає назад». Марнотратство чиновника на папір, зіпсований на безглузду переписку, не оцінять у суді – бо хтось вправно підсовує посадовим особам Департаменту юридично безграмотні документи. Навіщо керівник їх завіряє своїм підписом? Це мають з’ясувати вищі посадовці в облдержадміністрації.

На нашу думку це ще не кінець історії. Чого чекати наступного разу?...

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Винницкая область,оренда,ОГА,облрада
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.