Микола Поліщук підтримує посилення антитютюнового законодавства

25 вересня 2015, 17:50
Власник сторінки
0
22

День серця

Напередодні Всесвітнього дня серця відомий нейрохірург, голова Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну» Микола Поліщук звернувся до депутатів із проханням підтримати та рекомендувати до прийняття в першому читанні проект закону № 2820 про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну.

«Мета законопроекту – зменшення смертності від неінфекційних хвороб через зменшення вживання тютюнових виробів. Попередні законодавчі обмеження щодо вживання тютюну призвели до позитивної динаміки зменшення поширеності куріння на 18% з 2008 року. Відповідно знизилась і кількість випадків захворювань на хвороби системи кровообігу з 2008 по 2014 рр. на 23%[1]. Тому  я закликаю народних депутатів реалізувати економічно-ефективні заходи, які містяться в законопроекті, з метою зменшення споживання тютюнових виборів українцями», - зазначив Микола Поліщук.

За оцінками Всесвітньої федерації серця та Всесвітньої організації охорони здоров’я в 2012 році від серцево-судинних захворювань померло 17,5 мільйона осіб, що склало 31% від усіх випадків смертей у світі[2]. Саме фактор куріння є другою після високого кров’яного тиску причиною виникнення цих захворювань[3].

Міжнародні організації говорять про необхідність у короткостроковій перспективі визначити й реалізувати пріоритетні та економічно ефективні заходи й політики, які націлені на основні фактори ризику неінфекційних захворювань, такі як: вживання тютюну, алкоголю, неправильне харчування та низька фізична активність. Законопроект № 2820 містить саме такі заходи й політики, які здатні продовжити тенденцію та зменшити тягар вживання тютюну в Україні.

«Останні нововведення щодо контролю над тютюном були запроваджені ще в 2012 році. Відповідно, деякі норми, які були ефективні три роки тому, зараз вже застарілі, мають певні недоліки, нові виклики й вимагають перегляду. Законопроект № 2820 пропонує нові прогресивні зміни, які відповідають кращим світовим практикам», - зауважив Андрій Скіпальський, керівник Центру контролю над тютюном, ГО "Життя".

Зокрема, законопроектом передбачаються запровадження ряду заходів, які містяться у Рамковій Конвенції ВООЗ з боротьби проти тютюну, а саме в статтях 9, 10 та 11[4]. Законопроектом № 2820 пропонуються нові вимоги до маркування упаковки тютюнових виробів (нові графічні медичні попередження ЄС, які  будуть розміщені з обох сторін упаковки, а їхні розмір збільшиться з 50 до 65%), заборона на використання смакових добавок до тютюнових виробів, правила з регулювання курильних сумішей і електронних сигарет, правила звітності тютюнових корпорацій перед суспільством і заборона тютюнової реклами в Інтернеті. Всі ці заходи підтверджені чисельними науковими дослідженнями та є консенсусними рішеннями, прийнятими за основу країнами ЄС у формі Директиви ЄС/2014/40, обов’язкової до виконання з 16.05.2016 року в ЄС.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: куріння
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.