Блог Олега Гречаного: Зміни у трансферному ціноутворенні

19 грудня 2014, 19:32
Власник сторінки
0
21

Cтаття присвячена недолікам змін у трансерному ціноутворенні та можливим наслідкам таких змін для української економіки.

 17 грудня Кабінет Міністрів України схвалив проект закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо удосконалення податкового контролю за трансфертним ціноутворенням)".

За відповідним повідомленням Міністерства  фінансів "Норми Податкового кодексу щодо контролю за трансфертним ціноутворенням потребують змін в частині приведення до вимог настанов ОЕСР щодо трансфертного ціноутворення для транснаціональних компаній та податкових служб. Крім того, ухвалення проекту є однією з умов програми стратегічних та інституційних реформ Світового банку в Україні "Позика на політику розвитку", – зазначається у повідомленні.

Хочу відзначити ряд основних змін, які передбачені відповідним законопроектом. Так, цим законопроектом пропонується запровадити принцип "витягнутої руки" та змінюється основна мета трансфертного ціноутворення з визначення звичайної ціни на "визначення зіставності умов у контрольованих операціях, виходячи з принципу "витягнутої руки".

Також, контролюючому органу надано право застосовувати інші методи визначення ціни контрольованих операцій, лише якщо він обґрунтує, що застосований платником податків метод не дає змогу визначити, що ціна в контрольованій операції відповідає принципу "витягнутої руки".

 Скасовано пріоритет офіційно визнаних джерел інформації. Платники податків та податкові органи будуть зобов’язані використовувати інформаційні джерела, що є загальнодоступними та дають можливість отримати вищий рівень співставності комерційних та фінансових умов операції.

Але з яких джерел брати інформацію так і не зрозуміло.

Крім того, під контроль за трансфертним ціноутворенням пропонується включити операції з продажу товарів через комісіонерів - нерезидентів та операції за участю одного або декількох непов'язаних посередників, якщо така операція підлягала б контролю без участі посередників.

Крім того, терміни проведення відповідних перевірок збільшено з 6 до 18 місяців з можливістю продовження ще на 12 місяців у разі необхідності..

Законопроектом також запроваджено штрафні санкції за не включення контрольованої операції у звіт у розмірі 1% від суми операцій, що не були задекларовані в звіті, але не більше 100 розмірів мінімальної заробітної плати за всі не задекларовані операції та 3 % від суми операцій, щодо яких не була подана документація.

В сьогоднішніх умовах, та враховуючи постійний відтік капіталу, цілком доцільно збільшити контроль за зовнішньоекономічною діяльністю.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Украина,Кабмин Украины
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.