Мені сили надає земля, де я народився...

20 листопада 2014, 20:52
Власник сторінки
журналіст
0
67
Мені сили надає земля, де я народився...

Днями громадяни міста Кривий Ріг вшановували пам’ять непересічної людини, видатного державного діяча України, який єдиний серед українців був удостоєний права стати Президентом 52 Генеральної Асамблеї ООН, криворіжця Геннадія Йосиповича УДОВЕНКА. 1 листопада на стіні будинку № 11 по вулиці Першотравневій, де з 1944 по 1954 роки жив Геннадій Йосипович, відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки на його честь.

Ініціаторами заходу виступили інститути громадянського суспільства: Асоціація «Комсомолець Кривбасу», «Депутати органів місцевого самоврядування», імені Григорія Гутовського, спілка споживачів України, Центр захисту дитини, газета «Єднання поколінь» за підтримки виконкому Криворізької міської ради та виконкому Центрально- Міської районної у місті ради. 

- Пам’ятати і пишатися найкращими криворіжцями – традиція міста, - сказав на відкритті Дмитро СТЕПАНЮК, громадський діяч, народний депутат України другого скликання, постійний представник Президента України в АР Крим (1996-1997 р.р.), доктор філософії в галузі права, ініціатор встановлення меморіальної дошки, який особисто знав и працював з Геннадієм Удовенком, як з міністром закордонних справ України, у владі і українському парламенті,  – яку ми повинні зберігати та підтримувати, формуючи громадянське суспільство. Геннадій Йосипович був людиною, в якої не було компромісів щодо національних питань України. Він твердо й упевнено стояв на позиціях патріотизму. Яскравий, щирий українець, патріот країни, патріот Кривбасу, надзвичайно багатогранна людина, яка зуміла поєднати в собі якості дипломата, політичного діяча, парламентаря. Навіть працюючи в дипломатичних установах УРСР, котрі були залежні від позиції керівництва СРСР, Геннадій Йосипович завжди проявляв власний дипломатичний хист з українським характером. 

Беззаперечний авторитет українського дипломата в середовищі ООН призвів до обрання його на посаду, про яку в найближчий десяток років ніхто з українців не міг й мріяти, Президента 52 сесії Генеральної Асамблеї ООН (1997-1998 р.р.). Саме під його керівництвом було проведено низку реформ в цій організації, приведено її у відповідність до нових геополітичних умов. У структурі ООН  52 Генеральну Асамблею називають "Асамблеєю реформ". Діяльність Геннадія Удовенка на цій посаді засвідчила не лише його особистий авторитет, але й авторитет всієї української дипломатії.

За словами сестри, Вікторії Йосипівни БОНДАРЕНКО, Геннадій Йосипович казав, що професіоналізм можна надбати, а почуття патріотизму повинно бути  в душі, вважав, що сили для виконання численних справ йому надає земля, де він народився.

- Якби можна було б вимірювати патріотизм, - поділився думками Микола КРАМАРЕНКО, журналіст, громадський діяч, - Геннадій Йосипович і зараз був би на щабель вище від інших, незважаючи на 23 роки незалежності. Я абсолютно переконаний, що Геннадій Удовенко та В’ячеслав Чорновіл  йшли паралельними шляхами до єдиної мети.

У Верховній Раді він очолював Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, продовживши працю на побудову вільної від етнічної напруженості України, держави без ксенофобії, антисемітизму, релігійних чвар. 

За свою багаторічну працю Геннадій Удовенко був нагороджений: орденом князя Ярослава Мудрого III, IV  та V ступенів; орденом «За заслуги» II ступеня; Почесною відзнакою Президента України; орденом Білого Хреста (Естонія). Мав звання Почесного доктора Бріджпортского університету,  та Почесного доктора Українського вільного університету в Мюнхені.

Кажуть, що основою діяльності цієї видатної людини стала винайдена ним формула «Трьох П: професіоналізм, патріотизм, порядність». Завдяки їй він багато чого досяг. А що заважає нинішнім політикам взяти цю формулу на озброєння?

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Кривий Ріг,пам'ять
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.