Воля України або смерть!

22 жовтня 2014, 02:19
Власник сторінки
Студентка
2
94

Зустріч з народним депутатом Ярославом Федорчуком.

3 жовтня 2014 року в Інституті журналістики Київського національного університету ім. Тараса Шевченка на лекції з історії України відбулася зустріч з народним депутатом Ярославом Федорчуком.  

 
Завдяки Ярославу Петровичу був створений документальний фільм під назвою "Вони боролись до загину". Трохи згодом студентам було показано першу серію цього фільму. В основі якого лежать історичні мотиви і систематизовані факти. 

 
За словами Ярослава Петровича, першим приводом для того, щоб він обрав для створення фільму саме цю тему, була велика кількість збігів між Холодним Яром і УПА. Більш того, Холодний Яр був перед течею УПА. Другим приводом було те, що на зламі минулого і позаминулого століть, де б не жили українці, пробуджувалася українська свідомість і бажання мати свою державу. Холодний Яр найбільше відображав це бажання. 

 

Сюжет фільму охоплює події в Україні з 1917 по 1955 рік. Він розповідає про відважність та мужність повстанців у Холодному Яру,  які після лютневої революції 1917 року сформували загони вільного козацтва.  Тоді їх обєднало одне гасло: «Воля України або смерть!».  

 
Найдивовижнішим було те, що це була самоорганізація людей. То були вчителі, лікарі, прості люди. Це не були великі і могутні організатори, але за масштабами вони виявилися не меншими за тих, які керували на той час в Україні. А по ідейності, за словами Ярослава Петровича, набагато вище. 

Питання самоорганізації і бажання мати свою державу - саме це відокремлювало всі інші повстання. У мові повстання Холодний Яр - це приклад, коли на прапорі було написано "Воля України, або смерть!". 

Не можна не побачити в цьому пряму паралель із сьогоднішнім життям. Так і сьогодні наші мужні солдати на Донбасі  організовано стримують ворога. 
 
Сьогодні, за словами Федорчука, постає зовсім нова нація. Але задля того, щоб зберегти цю духовну і політичну лінію, необхідна єдність між громадянами нашої великої і по істині могутньої держави. Сьогодні народ контролює владу і допомагає їй не повторювати помилки попередників. 
 
Ярослав Петрович наголосив на тому, що оскільки більшість із нас є повнолітніми і мають право на голос, ми повинні робити свідомий вибір, керуватися  власним розумом, бути чесним і незалежним виборцем. За думкою Федорчука, продажні вибори існують доти, доки існують продажні виборці.  
 
 
Переконанням Ярослава Петровича є те, що сьогодні саме ми є тими ,хто має рятувати Україну. Питання контролю влади України залежить саме від нас.  

Особисто для мене зустріч з паном Федорчуком була не просто корисним проведенням часу. Ярослав Петрович відкрив мені іншу історію УПА, відмінну від тієї, яка була відома мені раніше. Він надихнув мене і все наше товариство за будь-яких умов не втрачати віри у власну державу, не давати ворогам заплямувати героїчне минуле наших попередників і пронести їх гасло "Воля України або смерть!" через усе життя. Слава Україні! Героям Слава!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.