«Європейські стандарти превентивної освіти: досвід і перспективи»

23 вересня 2014, 05:04
Власник сторінки
0
238
«Європейські стандарти превентивної освіти: досвід і перспективи»

За підтримки Європейського Союзу в українських школах успішно впроваджуються європейські стандарти профілактичної освіти.

Київ, 18-19 вересня 2014 року відбулася освітянська конференція, присвячена впровадженню в Україні профілактичних програм для молоді та підтримання інтеграції ВІЛ-позитивних дітей у навчальних закладах.

 

На відкритті конференції директор департаменту загальної середньої та дошкільної освіти МОН України Юрій Кононенко наголосив на тому, що в рамках імплементації Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС наша держава взяла на себе зобов’язання наблизити освітні стандарти до європейських з метою створення спільного освітнього простору. На певних напрямках Україна вже досягла прогресу. Це стосується і превентивної освіти, адже Україна вважається лідером на пострадянському просторі щодо впровадження превентивної освіти на основі розвитку життєвих навичок, яку вважають соціальною вакциною в умовах епідемії ВІЛ/СНІДу. Це вдалося, зокрема, завдяки проекту Європейського Союзу, який впроваджувався упродовж останніх двох з половиною років. 

 

Середня тривалість життя в країнах Європейського Союзу в середньому на 15 років більша, ніж в Україні. Про це у своєму вступному слові говорив Сергій Полюк, фахівець сектору добробуту і охорони здорорв’я Представництва ЄС в Україні. Однією з найболючіших проблем в Україні є епідемія ВІЛ/СНІДу, яка супроводжується епідемією страху, стигми і дискримінації людей, які живуть з ВІЛ. Європейський Союз досяг вражаючого прогресу у вирішенні цієї проблеми і допомагає в цьому Україні.

 

Про результати проекту за підтримки ЄС розповів Володимир Пономаренко, координатор проекту, голова правління Всеукраїнської спілки вчителів і тренерів. Серед головних досягнень він назвав сталість результатів проекту, успішну взаємодію партнерів, ефективні адвокаційні заходи на міжнародному та регіональному рівні, створення мережі із 579 шкіл ‑ зразками якісної превентивної освіти, підготовку педагогічних кадрів, створення мережі активістів Всеукраїнської спілки вчителів і тренерів.

 

Воронцова Тетяна, менеджер проекту, презентувала інформаційні ресурси, створені під час виконання проекту, серед яких найбільш цікавим видається Портал превентивної освіти з безкоштовними ресурсами для освітян та можливістю для користувачів обмінюватися досвідом і напрацюваннями. За участю молоді створено плакати для студентських гуртожитків, посібники для адміністраторів системи освіти, з адвокації і розбудови партнерства. Побачили світ «Практичні рекомендації з питань реалізації політики щодо ВІЛ-інфекції в системі освіти України» та «Навчально-методичний комплекс дисциплін фахової підготовки бакалавра за напрямом “Здоров’я людини”». Великим накладом видано посібники для вчителів та учнів з тренінгового курсу «Захисти себе від ВІЛ».

 

Олена Патрикеєва,  начальник відділення моніторингових досліджень освітньої галузі Інституту інноваційних технологій та змісту освіти розповіла, що результати моніторингового дослідження засвідчили високу ефективність проекту. Зокрема, відсоток 15-17-річної молоді, яка правильно визначає шляхи інфікування ВІЛ та знає, як вона не передається, у базових навчальних закладах складає 76% (порівняно з 20% за опитуванням ESPAD у 2011 році). А рівень толерантності до ВІЛ-позитивних людей серед охоплених проектом учнів складає 72,5%, порівняно з 31,1% за опитуванням HBSC у 2010 році. Результати дослідження також показали, що в базових школах забезпечено належну підготовку вчителів, що викладають профілактичні курси, налагоджено співпрацю з батьками, забезпечено дружню, заохочувальну, сприятливу атмосферу.

 

Жанна Петрочко, заступник директора з науково-експериментальної роботи Інституту проблем виховання НАПН України, доктор педагогічних наук, старший науковий співробітник у своєму виступі наголосила, що сильною стороною проекту була ідея налагодження партнерської взаємодії з різними соціальними інституціями, в т.ч. науковими установами. Це дозволило проектувати і моделювати різні аспекти якісної превентивної освіти, забезпечити сталість результатів проекту. Доповідач акцентувала увагу на тому, що стратегічним досягненням проекту стало розроблення Концепції Школи, дружньої до дитини. Цей документ обґрунтував нове бачення сучасної школи, ключовим змістовим орієнтиром якої є якісна превентивна освіта. Метою діяльності Школи, дружньої до дитини, зі слів науковця, є забезпечення цілісного благополуччя дитини шляхом створення необхідних умов для її особистісного розвитку,  упорядкування сприятливого шкільного середовища, налагодження партнерської взаємодії учасників навчально-виховного процесу.

 

Мартін Каде, керівник Програми профілактики ВІЛ/СНІДу Німецького центру міжнародного співробітництва (GIZ) повідомив, що його організація займається адаптацією європейського досвіду щодо ефективних інструментів профілактики ВІЛ. Пан Мартін представив інструменти залучення молоді до профілактичної роботи. У співпраці з проектом ЄС Німецький центр міжнародного співробітництва забезпечив усі базові школи проекту матеріалами для залучення молоді «Маршрут безпеки» та профілактики через футбол «Чесна гра».

 

Наталя Прибиловська, директор Харківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів  № 52, в своїй доповіді окреслила систему впровадження в школі системи превентивної освіти «Від  школи сприяння здоров’ю до школи,  дружньої до дитини». Серед умов створення в школі середовища, дружного для дитини, вона назвала підвищення професійної компетентності учителів, створення сприятливої психологічної атмосфери, розвиток творчих видів діяльності учнів, співпрацю з батьками, а також впровадження програм превентивного виховання.

 

Про інструменти статевого виховання із залученням батьків розповіла представниця Благодійного фонду «Здоров’я жінки і планування сім’ї» - Ірина Скорбун.

 

Також під час заходів, що відбулися в рамках конференції, виступили представник  від освітніх установ областей -

Катерина Мазаєва, завідувач лабораторії біології та основ здоров’я Херсонської академії неперервної освіти, яка розповіла про становлення превентивної освіти на прикладі Херсонщини,

Наталія Поліщук, науковий співробітник науково-дослідної лабораторії освітніх інновацій Волинського ІППО – з доповіддю «         Упровадження наскрізної ідеї формування здорового способу життя дітей та підлітків щодо роботи «Школи, дружньої до дитини» в окремо взятому районі на прикладі Любешівського району Волинської області.

 

Конференція об’єднала науковців, освітян, представників громадських організацій, а також представників духовенства. Про роль релігійних громад у провадженні профілактичного виховання молоді та їх співпраця з співпрацю з закладами освіти  повідомив представник Всеукраїнської Ради Церков Сергій Дмитрієв, директор Херсонської міської молодіжної організації «Міжнародний Християнський рух «Анастасіс».

 

До проведення конференції активно долучилися студенти НПУ ім.. М.П.Драгоманова – майбутні вчителі основ здоров’я.

 

Під час конференції було розглянуто кращі моделі превентивної освіти, створені в навчальних закладах України. 25 шкіл, які представили кращі моделі, отримали нагороди – дипломи, а також комплект меблів для обладнання тренінгового кабінету з основ здоров’я, придбані за кошт Євросоюзу.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.