Реалії життя: сьогодення українського нотаріату

04 червня 2014, 09:11
Власник сторінки
0
151
Реалії життя: сьогодення українського нотаріату

Інтерв'ю з одним з приватних нотаріусів Запорізького міського нотаріального округу

Щоденно люди щось продають, купують, дарують, оформлюють спадщину, виїзджають за кордон тощо і, звичайно, оформлюють необхідні для цього документи у нотаріуса. Дізнаємось, чи змінились обставини роботи українських нотаріусів у часи неспокою у країні!

Про це розповість один з приватних нотаріусів Запорізького міського нотаріального округу.

 

Часто приймаються законодавчі акти, що регулюють діяльність нотаріусів. Чи були прийняті якісь в останні часи?

Так. Законодавчі акти, що регулюють нашу діяльність, приймаються завжди, однак в останні часи їх було прийнято не так багато, тому спірні питання у нотаріаті як були так і залишаються відкритими!

Чи змінилася Ваша діяльність після останніх подій у країні і як саме?

Так, але, на жаль, не у кращий бік. У зв’язку з сьогоднішнім нестабільним положенням правочини з нерухомістю практично припинилися: ті, хто мав нерухомість та хотів її продати, зараз не вважають за потрібне це робити, оскільки одержані від продажу гроші із-за щоденної інфляції можуть просто згоріти! Ті ж, хто, навпаки, хотів купити нерухомість, придержують гроші, оскільки із-за різноманітних заворушень куплена нерухомість може бути просто зруйнована. Крім того, деякі люди, що збирали гроші протягом тривалого часу та, не довіряючи іноземній валюті, тримали депозити у гривнях, після зростання курсу долару з 8 до 12, не в змозі зараз купити навіть кімнату замість омріяної квартири.

А як зараз працюють Ваші кримські колеги?

В Криму ситуація зараз ще гірша: нотаріусів відключили від Єдиних та Державних реєстрів Міністерства юстиції України, а без них вчинити будь-яку нотаріальну дію просто неможливо. Тому люди у Криму зараз не можуть ні оформити спадщину, ні подарувати, ні продати. Заради справедливості, слід зазначити, що центральна влада України, щоб якось стабілізувати становище, дозволила органам реєстрації Запорізької та Херсонської областей реєструвати кримську нерухомість, на що влада Криму та Російської Федерації заявила, що дійсними такі угоди визнаватися не будуть.

У минулому році в Україні вже була ситуація, коли електронні реєстри нотаріусів не працювали кілька днів, і нотаріуси були не в змозі вчиняти нотаріальні дії. Скажіть, будь ласка, як на Вашу думку чи довго ситуація з реєстрами триватиме у Криму?

Я вважаю, що тривати довгий час така ситуація не може, бо людям щоденно потрібні нотаріальні послуги. Тому, на мою думку, у найближчий час ситуація повинна стабілізуватися: або реєструвати почнуть російські нотаріуси, або повернуть повноваження нотаріусам Криму, або створять якийсь новий реєструючий орган.

Які перспективи очикують кримських нотаріусів у складі Російської Федерації?

Хоча законодавство України та Російської Федерації у більшості схоже, однак є і багато відмінностей (зокрема, у податковому законодавстві, цивільному праві тощо), тому нотаріуси Криму (якщо він все ж таки буде територією Росії) працювати за звичним для себе українським законодавством вже не зможуть і, у кращому випадку, їм дозволять якось перекваліфікуватися, здати іспити та отримати свідоцтва на право заняття нотаріальною діяльністю на території Російської Федерації, а у гіршому випадку – вони взагалі не зможуть працювати нотаріусами та змушені будуть обирати іншу професію. Деякі мої колеги вже зараз продають свої офіси, квартири, тощо та переїзджають до інших областей України, щоб не втратити роботу.

 

 

 

Як змінився порядок виїзду до Криму?

Якщо до Криму їде малолітня або неповнолітня дитина без супроводу батьків, або з одним із батьків, потрібен їх дозвіл на такий виїзд (як і при виїзді до будь-якої країни за межі України). Митні органи і України і Російської Федерації його обов’язково вимагають. Раніше така згода для виїзду дітей до Криму була не потрібна. А враховуючи, що до Криму у літній період їде чимало дітей, це додаткові витрати для батьків (оскільки така заява зараз коштує від 150 до 200 гривень). 

Які ж думки висловлюють Ваші клієнти стосовно ситуації, з якою суспільство зараз зіштовхнулося?

Слід зазначити, що політичну ситуацію в Україні майже ніхто не обговорює, люди просто хочуть жити мирно та стабільно: працювати, відпочивати, виховувати дітей. Тому майже всі сподіваються, що здоровий глузд все ж таки переможе, і країна повернеться до миру, спокою та стабільності.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.