Судді «паляться» на «криміналі»

02 червня 2014, 12:08
Власник сторінки
журналіст, волонтер, видавець, голова Білоцерківської "Просвіти"
0
42

Як будуть працювати судді після Революції гідності? Коментарі голови Білоцерківського міськорайонного суду Володимира Саніна

Оскільки судді з «південного куща» Київської області не прохопилися і словом про свої проблеми та те, як вони будуть працювати в умовах після Революції гідності, то довелося піти за роз’ясненнями до голови Білоцерківськогоьміськорайонного суду Володимира Саніна. Останній не відмовив у коментарях і поділився своїми думками про проблеми функціонування судів у нинішніх умовах.

- Чого Ви очікуєте від з’їзду суддів, є якісь сподівання?

- Люди завжди сподіваються на краще. Ми чекаємо на зміни в законодавстві, оскільки воно не «стикується». Ми по ньому працюємо, а потім стаємо заручниками тих «нестиковок». Навіть в питанні нашого самоврядування ми повинні щось додумувати, а коли це робимо, то приймаються різні рішення – один суд так вирішив, той – по-іншому. Має бути наведений порядок і з Конституційним судом, бо ми з ним «замурзалися». Ми в боргу перед людьми. Тут навіть не події останнього часу зіграли свою роль. Ви ж подивіться, скільки у Європейському суді задоволено оскаржених рішень. Це нас не прикрашає. Колись був суд,коли ми йшли до людей і нічого не боялися. Країна наприймала законів по «чорнобильцям, а вони не виконуються – це біда. Так не повинно було бути. Закони потрібно було виконувати, а не крутити державними коштами.

- Це правильно було, що будь-яка постанова Кабміну могла стати над Законом?

- А чому так сталося? Тому що Конституційний суд повинен бути на сторожі законодавства, як то було раніше. Закон є закон, а Кабмін Конституцію зневажав і Конституційний суд їм у цьому допомагав.

- Чи не здається Вам, що потрібно змінити правову систему і запровадити англосаксонську, наприклад?

- Ми до цього потихеньку йдемо і аналогії застосовуються. На мою думку, прецедент не право потрібно обов’язково застосовувати. Ті ж самі «чорнобильські закони» - пройшли б усі інстанції, то й судова система не була б завалена мільйонами справ. А чому так сталося? Бо немає прецедентного права. А так одне рішення пройшло – і досить, а зараз по двох ідентичних справах може бути два протилежних рішення.

- У нас приживеться виборність суддів, чи їх потрібно призначати?

- Я проходив вибори неодноразово і скажу так: не оберуть зараз суддів. І не із-за того, що хтось там поганий, а із-за того, що люди зневірилися. Потрібно відновити довіру людей до судової системи, та й у призначені суддів немає нічого поганого.

- А як же її повернути?

- Ми повинні старатися, але для цього потрібно, щоб депутатський корпус дав нам нормальний закон, тоді ми могли б працювати і не боятися нікого, на совість. А якщо хтось не заслуговує на довіру, то такі люди працювати не повинні.

- Закон про люстрацію, якщо він буде прийнятий, Вам у цьому допоможе?

- Він фактично є, але ви розумієте, що не можна всіх суддів під це… Є судді, які навіть в тих тяжких умовах працювали на совість. Просто конкретний суддя, який виносить конкретне рішення повинен відповідати за конкретну справу, а не всіх, щоб знизу до верху…

- Поки існує кругова порука – це зробити дуже важко…

- Ми ж говоримо про корупцію, то кругова порука – це корупція, але хто нас буде люструвати?

- На мою думку, це повинен бути спеціальний державний орган, де будуть працювати держслужбовці.

- А гарантії, що там не буде поруки кругової?

- Гарантій немає…

- Правильно, бо вже політичні партії, опозиційні в тому числі, починають виводити суддів з-під підозри. Це стосується тих людей, які виносили рішення по забороні євромайданів.

- Як прибрати той момент, що суддям доводиться платити за прийняття ЗАКОННОГО рішення? Он в Києві «накрили» групу суддів-рейдерів…

- Важко мені відповісти… Якщо суддя чесний і працює по-чесному, то таких проблем не має бути. Як на це вплинути я, чесно кажучи, не знаю. Вже багато зроблено для уникнення суддівської сваволі: є комп’ютерний розподіл справ, передбачена кримінальна відповідальність для тих, хто вмішується в роботу електронної системи розподілу – все одно не все прозоро. Буває, що й після електронного розподілу справи попадають тим людям, яким потрібно, якийсь вплив все одно залишається.

- На Вашу думку існують спецоперації, коли кримінальні структур, ті які працюють доволі давно, «ведуть» студента юрфаку від лави у ВИШі до суддівської мантії?

- Немає таких. У нас була колись гарна школа, через яку і я пройшов, суд народних засідателів. Вони були від «а» до «я» присутні на судових засіданнях, вони виносили рішення. Стажування було гарне, підтягували до потрібного рівня помічників суддів, секретарів. Набагато важче тим людям, які приходять на посаду судді прямо зі студентської лави. У ВИШах їх, фактично, мало вчать особливостей роботи суддями. Добре, якщо вони на практику попадуть у гарний суд, де їм намагатимуться дати якісь знання, за умови якщо студент сам хоче чомусь навчитися. А як не хоче? То прийшов, покрутився, папірці попідшивав та й пішов. А потім стає суддею і починає «плавати». Зараз дуже важко розібратися у законодавстві, тим більше що ньому і в кримінально-процесуальному кодексі дуже багато недоліків і доводиться додумувати щось, доробляти… Так не повинно бути. Великий плин людей. Особливо важко суддям зараз стягувати борги по комунальним платежам, і ці процеси проходять болісно. «Водоканал», «тепломережа» піднімають ціни й дуже неприємно виносити рішення, бо люди бідні. На молодих суддів це діє гнітюче. Є ще проблеми, бо справи бувають різні. Колись голова суду сам розподіляв справи, і молодим суддям ніколи не давали важкі справи. У мене молодь три роки готувалася до таких справ.

 - Повинні були втягнутися у роботу?

- Звичайно, щоб бажання не відбити. По-друге, є такі справи коли лихі люди усіляко намагалися затягнути розгляд,  і ці діти «пасували» перед труднощами. А комп’ютер не бачить вікових різниць і досвіду. Ми зараз на загальних зборах вирішуємо, що більш досвідчені судді будуть займатися кримінальними справами, а інші – цивільні. А у тих судах, де немає такого розподілу, молодий чоловік прийде, а йому ба-бах – дають кримінальну справу, де потрібно пожиттєве покарання давати. А її ще треба кваліфіковано розглянути, а там на лаві підсудних бандити сидять, у яких по три-чотири «ходки». І от такі судді на важких справах і «паляться»

- У Білоцерківському міськрайонному суді є корупціонери?

- Я вважаю, що немає. Є ті, хто припускаються помилок. Навіть справи по Автомайдану ми розглядали в рамках закону, хоча тиск на нас був. Хоча чутки ходять різні. Може під одну гребінку гребуть. Якщо я десь такі факти виявляю, то приймаю усі міри, щоб такого неподобства не було.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.