Ціну на проїзд знижено, чи надовго?

12 травня 2014, 20:14
Власник сторінки
журналіст, волонтер, видавець, голова Білоцерківської "Просвіти"
0
706

Перевізник Микола Котушенко вважає, що має повне право брати за проїзд 4 (!) гривні

Чергове засідання Громадської ради при виконавчому комітеті Білоцерківської міської ради виявилося напрочуд цікавим і плідним. А інакше і бути не могло, адже єдине питання винесене у порядок денний стосувалося ціноутворенню на пасажирські перевезення у Білій Церкві.

Самовільне і одночасне підняття чотирма білоцерківськими автоперевізниками плати за проїзд обурило багатьох мешканців нашого міста. Не сказати, що усі городяни почали відстоювати свої права, ні. Левова частина пасажирів слухняно платила три гривні, які вимагали водії маршрутних таксі й лишніх питань не задавала. Лише деякі, найбільш прискіпливі громадяни, вимагали якесь законне підтвердження обґрунтованості тарифів. Ці запитання переростали у гострі, вербальні суперечки з використанням ненормативної лексики та ідіоматичних виразів, а подекуди супроводжувалися «псіхами» водіїв, які глушили свої автомобілі. Останньою краплею, яка переповнила чашу терпіння громадськості, став страйк «маршрутчиків» у день, коли люди мали намір їхати поминати рідних на кладовища.   

На засідання Громадської ради прийшли не тільки її члени, а й активісти та представники перевізників. Розпочалося воно із вступного слова голови ради Вадима Цвірова, який окреслив коло проблеми та профільного заступника міського голови Геннадія Джегура. «Давайте попрацюємо плідно, без образ у форматі «круглого столу. Є об’єктивні чинники для підвищення ціни на проїзд», - попросив останній. 

Йому заперечив Іван Володимирович Чаус: «У нас має відбутися повноцінне засідання, після якого ми приймемо відповідне рішення. Його у своїй роботі має врахувати виконавчий комітет».

Насправді повноцінного діалогу не вийшло, адже градус емоцій трохи зашкалював. Члени громадської ради були особливо обурені страйком і одразу зажадали пояснень. Перевізники одностайно висловили своє розуміння обуренням і вибачились перед громадою, але їхні пояснення були непереконливими. «Керівники підприємств нічого не знали про наміри водіїв не вийти на маршрут. Одразу представники адміністрації виїхали на місце збору і намагалися переконати їх продовжити роботу, - заявив директор автобусного парку, - але річ у тім, що водії були обурені поведінкою пасажирів. На маршруті №1 водія тягали за барки. На маршруті №19 пасажири намагалися запхати шоферові гроші в рот. Ми просимо виконавчий комітет визначитися з цінами на проїзд і з тим, як захистити водіїв, адже вони також жителі Білої Церкви». Обурення перевізників діями неадекватних пасажирів цілком зрозумілі, але вони настали внаслідок підвищення ціни. На пряме запитання коли водії перестануть вимагати з пасажирів 3,00 гривні представники автобусного парку, «Валоїса», «КАНу» та «Діліжансу» промовчали.

«Перед тим, як підвищувати ціни на проїзд, необхідно було дати економічне обґрунтування тарифу, а до водіїв тут взагалі питань немає,- взяв слово Іван Чаус. – Великі питання є до міської влади, яка знехтувала громадською радою перед тим, як виставити на обговорення регуляторний акт. У тариф мають увійти затрати на пальне, запчастини, зоробітну плату, кількість перевезених пасажирів. А хоч один перевізник поклав на стіл звіт про кількість перевезених пасажирів на маршруті? А в комісії, яка обраховує пасажиропотік, має бути представник міської ради».

Після довгих дебатів перевізників ще раз запитали, коли буде повернена ціна на проїзд 2,00 грн. і знову відповіддю було мовчання. Тоді Громадська рада прийняла рішення рекомендувати виконкому створити комісію по вивченню економічного обґрунтування ціни на проїзд з включенням у неї представників громадськості та звернутися до правоохоронних органів з проханням дати правову оцінку діям авто перевізників.

Наступного дня, наче за помахом чарівної палички, вартість проїзду склала 2,00 гривні. Ціни будуть підвищуватися – це факт, але вони мають бути обґрунтовані й прийняті на законних підставах. А ставити громаду в цікаву позу нікому не радимо.


Плата за проїзд. Версія Миколи Котушенка

Про проблеми пасажирських перевезень у Білій Церкві тижневик «Майдан-Брок» уже писав. Автоперевізники міста з 22 квітня підняли ціну на проїзд до 3,00 гривень.. Синхронність дій фірм, які надають ці послуги, вказує на те, що між ними, з великою вірогідністю, існує змова. Своє рішення компанії мотивували підвищенням вартості пального, запасних частин, мінімальної заробітної плати. Але піднімати тарифи на перевезення пасажирів вони мали право ЛИШЕ після відповідного рішення виконавчого комітету Білоцерківської міської ради.

Найбільш обізнані з порядком встановлення ціни на проїзд пасажири не стали платити за проїзд на гривню більше, вимагаючи показати дозвільні документи. Водії, як правило, не сперечалися і не вимагали невідомо ким встановлену плату. На таких діях наполягав і профільний заступник міського голови Геннадій Джегур: «Білоцерківці не повинні платити за проїзд 3,00 гривні. Наразі, ми намагаємося врегулювати ситуацію, хоча розуміємо, що без підвищення вартості проїзду не обійтися». Тим часом, із більшості «маршруток» позникали наліпки з цифрою «3».

Але один із перевізників вперто не погоджується дочекатися рішень виконавчого комітету. Мова йде про фірму «КАН» і її директора Миколу Котушенка. Зокрема, на маршруті №16 водії вимагають сплачувати на гривню більше, або просто починають глушити двигуни апелюючи до пасажирів (тих хто заплатив) та скаржачись на тяжку долю, цим самим створюючи конфліктні ситуації. З такою поведінкою водія «Мерседес-Спринтер», державний номер АІ 6819 АН автор зіткнувся в суботу 3 травня. Водій відмовився називати своє прізвище і після пред’явлення журналістського посвідчення й за відповіддю посилав до керівництва компанії.

Микола Котушенко дії своїх водіїв прокоментував так: «Водій не має права глушити двигун, ми будемо вживати заходи щодо цього працівника. Правда, є тариф затверджений Київською облдержадміністрацією тариф у розмірі 0,35 грн. за пасажиро-кілометр по Київській області. Якщо брати з цього розрахунку то у нас вже ціна за проїзд повинна бути 3,50. На сьогодні ми маємо повне право їздити по 3,50, а то й 4,00 гривні, але нас попросили їздити по 3,00 гривні. То яку альтернативу нам вибирати? Нас попросила громадськість (?) і ми їздимо саме за нинішньою ціною. Калькуляцію розрахунку тарифу ми можемо вам надати, вона там взагалі у нас на 5,00 гривень виходить. То по якому тарифу нам краще їздити: по затвердженому 4,00 чи по незатвердженому 3,00? Ми шукаємо «золоту середину» А калькуляцію ви зможете отримати на електронну пошту».

Зовсім недавно наш тижневик писав про рейдерську атаку на бізнес Миколи Котушенка. Тоді пан Микола просив допомоги у міського голови, аби той замовив за нього слово у облдержадміністрації. Сьогодні він ігнорує рішення виконавчого комітету, головою якого є Василь Савчук.

Читайте також: Атаку рейдерів відбито. Поки що

Покладемо руку на серце і визнаємо – без підвищення цін не обійтися. Але, які витрати несуть саме перевізники? Непомітно, щоб якість послуги покращилася після останнього підняття тарифів. Білоцерківців, як і раніше, перевозять у переобладнаних з вантажних «бусів» мікроавтобусах. Як і раніше, влітку у них стоїть страшна задуха, грає приємний для водія (але не пасажирів) «шансон». Так само продовжуються перегони на маршруті і «підрізання» конкурентів. Про комфортні умови переміщення по місту в години «пік» й говорити не варто. Перевізники знімають «вершки» і не вкладають гроші у розвиток підприємств. А може підприємства то просто «дах» і з’ясується, що у них, власне, на балансі немає жодного транспортного засобу? Адже це дуже зручно: береш в оренду «буса», а потім власника цього «буса» наймаєш на роботу водієм. А хто обліковує кількість пасажирів і отриманий прибуток? Питань більше ніж відповідей, але те, що цей бізнес повинен бути впорядкованим, а білоцерківці мають отримувати справді якісні послуги – сумніву не підлягає. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.