Увічнити Небесну сотню без балачок

15 квітня 2014, 21:36
Власник сторінки
журналіст, волонтер, видавець, голова Білоцерківської "Просвіти"
0
169

В Білій Церкві ніяк не з'явиться вулиця в честь героїв Майдану, чиновники не можуть визначитись з місцем

От уміють у нас в Білій Церкві заговорити будь-яку проблему. Воно ж, звичайно, язик без кісток. Варто побувати на засіданні сесії міської ради – й одразу хочеться хапати в руки молоток чи неодноразово згадану сумнозвісним Миколою Яновичем лопату та щось забивати чи копати. Зі злістю, від безнадії почути щось конструктивне.

Протягом довгого часу говорилося про те, щоб зняти з постаменту пам’ятник Володимиру Леніну. Писалися листи, звернення, усно вимагалося… Дарма. Відмовка знаходилася стандартна: «Реконструкція площі є в планах. Тоді й Леніна приберемо, а поки що немає коштів». Прийшов час, і за допомогою троса, автомобіля, рішучої жінки, трьох відчайдухів і Гімну України бовван впав і розколовся. Нині комуністи – в передінфарктному стані, пам’ятник десь пропав, а влада перебуває у стані «гроггі».

Те ж саме зараз відбувається і з вшануванням пам’яті Небесної сотні. Що потрібно від батьків міста? Одне-єдине – вольове рішення. Його немає. Знову починаються плестися витіюваті фрази про необхідність відповідального підходу до вирішення проблеми. На сайті Білоцерківської міської ради з’явилося опитування, за результатами якого, буцімто, буде прийняте рішення. Народовладдя, мовляв, у дії. 

Кожен наступний варіант гірший від попереднього

Якщо придивитися до пропозицій, винесених на перейменування вулиць, то можна помітити намагання вгодити всім і одразу. В першу чергу – революційному натовпу. Можна здогадатися і без пророків, що більшість тих, хто візьме участь в опитуванні, віддасть свій голос за те, щоб поставити пам’ятник Небесній сотні на місце Леніна. При цьому ніхто не уявляє, як той пам’ятник виглядатиме. 

Маючи тверде переконання у малій кількості в Україні художників і скульпторів, які можуть вирішити нелегке завдання увічнення героїчних бійців, автор побоюється того, що в центрі міста постане щось неоковирне. Приклади є: той же Бандера у Львові, виконаний у стилі соцреалізму і лагідно прозваний «Воротарем». Чому б не залишити той «п’ятачок» вільним від монументів? Зараз напрочуд світло стало в центрі міста, чудово проглядається БРУМ. Варто лише слідкувати, аби якийсь спритник там не побудував торговий центр з паркінгом, «блек-джеком» і шльондрами.

По-друге, влада не хоче зачепити чийогось бізнес-інтересу. Адже висловлювалися думки, про спорудження пам’ятника на площі Гординського з виходом на вулицю Театральну, там, де зараз автостоянка. А ми б могли вбити одним пострілом кількох вальдшнепів. Прибрати стоянку, мати затишну площу з місцем відпочинку і перейменувати вулицю Гординського (от би КПУ «потішили»). Але ні, можновладці йдуть шляхом найменшого спротиву. От цікаво, а скільки в бюджет міста надходить грошей від оренди землі під автостоянкою?

Миле діло пам'ятник поставити і стоянку прибрати

Наостанок хочеться відповісти тим людям, які починають заводити стару пісню про непотрібність перейменування вулиць. Можете перевірити, але ті країни, які у 1989-92 роках скинули геть комуністичних ідолів і перейменували вулиці, сьогодні живуть дуже заможно. З цього починається виховання національного патріотизму, а людина, яка любить Батьківщину, її не розкрадатиме. Натомість ми зволікали і маємо не тільки економічну розруху, а й покоління молодих людей, яке народилося, виросло та живе в Україні й щиро її ненавидить. Досить доказів. Тож припиняємо балачки і приймаємо рішення, поки ще всю Україну не «приговорили».

Нагадаємо, що на мітингу, який відбувся 29 березня, білоцерківці прийняли резолюцію з вимогою від білоцерківської міської ради та її виконавчого комітету: в термін не пізніше першого травня прийняти рішення і внести зміни в топоніміку міста, перейменувавши одну із вулиць (бульварів) Білої Церкви на честь Героїв Євромайдану, а одну з міських площ на честь Небесної сотні. Оголосити і провести конкурс на розробку проекту пам’ятника загиблим героям. Використати у якості матеріалу для виготовлення майбутнього пам’ятника метал фігури Леніна.

Білоцерківці вимагають назвати вулуцю в честь Героїв Майдану до 1 травня
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: майдан,Біла Церква,вулиця
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.