Харківську угоду таки буде денонсовано!

31 травня 2012, 13:33
Власник сторінки
0
1103

Народним депутатам України повернуто незаконно відібране у них право вносити законопроекти щодо денонсації міжнародних угод.

30 травня Конституційний Суд вперше за довгий час прийняв не політично вмотивоване, а насправді конституційне рішення. Народним депутатам України повернуто незаконно відібране у них право вносити законопроекти щодо денонсації міжнародних угод.

Скажу вам відверто, що таке рішення КС стало для мене несподіванкою, проте воно дає надію на те, що підлаштування Конституції та Законів України під забаганки нинішньої влади не стало новим обов’язком Конституційного Суду.

Поза сумнівом, підписання Президентом Закону "Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України" (щодо суб'єктів права законодавчої ініціативи щодо денонсації міжнародних договорів України), відповідно до якого народні депутати України втратили право законодавчої ініціативи щодо законопроектів про денонсацію міжнародних договорів було одним з найбільш болючих ляпасів парламентаризму і демократії в Україні.

Крім того, воно ставило хрест на спробах патріотичної частини Верховної Ради денонсувати шкідливі міжнародні угоди, в першу чергу – сумнозвісний “Харківський пакт”.

Щойно «більшість» прийняла цей закон, я поставив під сумнів його конституційність, оскільки очевидно, що обмежити право законодавчої ініціативи може лише Конституція України, а не Регламент Верховної Ради. 
Точніше кажучи, за нормою Основного закону (частина 1 статті 93 Конституції України) право законодавчої ініціативи мають Президент України, народні депутати України, Кабінет Міністрів України та Національний банк України. Причому, це право поширюється щодо усіх законопроектів, якщо інше не передбачено.

Таким чином, заборонивши народним депутатам подавати законопроекти про денонсацію міжнародних договорів, і прийнявши відповідний Закон, Верховна Рада України, діяла не на підставі Конституції України, а всупереч їй.

22 лютого за підтримки 47 народних депутатів я, Роман Зварич та Іван Крулько, як і було обіцяно, оскаржили в Конституційному суді звуження конституційного права законодавчої ініціативи народних депутатів.  
І сьогодні, Конституційний Суд НАРЕШТІ визнав неконституційним позбавлення Верховної Ради права вносити законопроекти щодо денонсації міжнародних угод!

Власне кажучи, КС визнав неконституційною ч. 1 ст. 202 Регламенту ВР у редакції Закону "Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України" від 11 січня 2012 року. Це положення втрачає чинність. Рішення КС є остаточним і не може бути оскаржене!

Ми перемогли і сумніву в цьому немає. Шлях до денонсації ганебних Харківських угод відкрито, що ми і зробимо сформувавши більшість у Верховній Раді наступного скликання.

Це відкриє шлях до повноцінних партнерських стосунків з Росією, відновить історичну справедливість і поставить хрест на потураннях ненаситним імперським апетитам Кремля з боку вітчизняної «5-ї колони».
Хтось робить помилки, а хтось їх виправляє. Сьогодні ми виправили один рядок, написаний владою з помилками в диктанті під назвою «Новітня історія України». Прийде час – і ми перепишемо весь твір, з чистого аркуша, рівним, каліграфічним почерком. Як того вимагає Батьківщина.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.