Відповіді на “5 запитань" від Russia Today, на які "не відповів Захід”

12 березня 2014, 10:22
Власник сторінки
Посол Великої Британії в Україні
0
1115

Російський міжнародний телеканал Russia Today вважає, що Захід не відповів на 5 запитань щодо ситуації в Україні. Радий надати ці відповіді.

Російський міжнародний телеканал Russia Today, у якого було кілька поганих днів поспіль після критики його редакційної політики з боку висококваліфікованих  ведучих, поставив п’ять запитань, на які, як він вважає, Захід не надав відповіді.

Позаяк я не можу стверджувати, що представляю Захід, я маю честь представляти Велику Британію в Україні, і буду радий відповісти на запитання Russia Today.

1. Чому опозиціонери витіснили Януковича після того, як він погодився на їхні вимоги?

Вони не витісняли. Янукович втік з країни до виконання своїх зобов’язань згідно з угодою від 21 лютого. Той факт, що він покинув свою посаду, був підтверджений під час вільного голосування у Верховній Раді України конституційною і переважною більшістю, включно з представниками Партії регіонів Януковича.

2. Чому уряд, призначений у результаті перевороту, замінює олігархів, пов’язаних з Януковичем, іншими … олігархами?

По-перше, перевороту не було. Янукович втік перед виконанням своїх зобов’язань за угодою від 21 лютого. Факт усунення від посади був засвідчений конституційним голосуванням обраного парламенту.

По-друге, склад призначенців у новому обраному уряді є питанням до народу і уряду України, а не будь-якої зовнішньої влади із Заходу чи Росії. Ми підтримуємо народ України і бажаємо, щоби він вільно обирав своє власне майбутнє.

3. Чому Верховна Рада України після перевороту позбавила російську мову статусу регіональної мови?

Це не правда. В.о. Президента Олександр Турчинов відмовився підписати закон, яким скасовувалося чинне мовне законодавство. Натомість він рекомендував розробити новий законопроект, який би враховував інтереси всіх мовних груп в Україні. Якщо існують справжні занепокоєння щодо поводження з меншинами чи статусу російської мови, то необхідно проводити безпосередню та конструктивну роботу з усіх цих питань. Відмова Росії до цього моменту брати участь в такій роботі з українським урядом викликає глибоке занепокоєння. Але важливо зазначити – наперекір чуткам, що поширюються соціальними медіа, – що Верховний Комісар ОБСЄ з питань національних меншин поширила заяву, у якій зазначається, що вона "не знайшла доказів порушень або загроз правам російськомовних людей" у Криму. Це підкреслює безпідставність офіційних аргументів Росії.

4. Чому Київ атакував Конституційний Суд України?

Це питання до народу, парламенту та уряду України. Якщо українці не задоволені прийнятими рішеннями, у них є можливість сказати своє слово під час виборів у травні. Однак, ясно, що значна частина судової системи України, зокрема, кілька суддів Конституційного Суду, втратили довіру народу, легітимного парламенту та уряду України.

5. Який сенс Заходу підтримувати переворот в Україні?

Не було ніякого перевороту. Янукович втік і те, що він залишив посаду, було підтверджено голосуванням конституційної більшості в обраному парламенті. Тимчасовий уряд відновив дію Конституції України від 2004 року, розпочав процес конституційної реформи та призначив президентські вибори на травень 2014 року. Ми підтримуємо народ України і бажаємо, щоби він вільно обирав своє власне майбутнє.

 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.