Як повернути Київ киянам або навіщо ми збираємо Київське віче?

15 травня 2012, 07:07
Власник сторінки
0
1466

Кияни вже давно перестали бути господарями власного міста.

Нас з вами дуже легко позбавили місцевого самоврядування та значної частини місцевого бюджету. Найняті нами на роботу чиновники постійно піднімають нам комунальні тарифи та обіцяють в цілях поповнення бюджету довести їх до «європейського» рівня,  у той час як самі розкрадають більшу частину бюджетних коштів (у тому числі завдяки протиправному застосуванню процедури закупівлі «у одного учасника»), а Київська міська державна адміністрація, за деякими оцінками, займає провідне місце за рівнем корупції серед всіх державних установ України. 

На наших очах спотворюють обличчя Києва, цинічно знищуючи пам’ятки архітектури та забудовуючи потворними багатоповерхівками наші парки, сквери та дитячі майданчики. У нас, навіть, «вкрали» мера, функції якого виконує особа, яку кияни не обирали, а депутати Київської міської ради замість слугування киянам відверто займаються бізнесом, продаючи останні шматки майна нашої громади. Керівництво Київської міської державної адміністрації активно імітує співпрацю з громадськістю й одночасно блокує будь-які громадські ініціативи, у тому числі, навіть, власної «кишенькової» громадської ради при КМДА. Остання позбавила киян майже єдиної можливості впливу на формування й реалізацію державної політики, здійснення громадського контролю, донесення громадської думки та удосконалення роботи Київської міської державної адміністрації, оскільки 90% складу цієї громадської ради влада «приручила», розподіливши «віртуальні портфелі».

Наші громадські активісти віддано кидаються на захист окремих «гарячих» точок, навіть, не думаючи над системним вирішенням проблеми й об’єднанням своїх зусиль, проведенням роз’яснювальної роботи й залученням киян на рівні кожного мікрорайону та кожного будинку. Особливо боляче спостерігати, коли, маючи єдину мету, захисники Києва не підтримують заходи один іншого, а якщо і підтримують, то керуються виключно особистими амбіціями залишатися «гетьманом», нехай, і невеличкого загону з 10 людей.

Невже мешканцями столиці України так легко управляти та маніпулювати? Навіть, полтавчани розмістили бігборди з застереженням, щоб не продати за гречку своє місто як це зробили ми. Насправді, від киян залежить подальша доля не лише Києва, але й всієї країни: Київ завжди був і залишається тим містом, підтримка якого має ключове значення й відкриває величезні перспективи. І це підтверджує безліч історичних фактів…

Дорогі кияни, друзі, сусіди! Прийшов час усвідомити, кожний з нас має виділити трошки свого часу (хоча б 2-3 години на тиждень) й присвятити його громадській роботі, взявши на себе певну частину відповідальності за ситуацію у нашому місті та країні. Якщо ми це не зробимо самі й будемо делегувати свою відповідальність й повноваження комусь іншому – чи варто очікувати, що цей інший не стане, в черговий раз, зловживати нашою довірою? У будь-якому випадку, без забезпечення ефективного механізму громадського контролю зловживань не уникнути, навіть, якщо ми приведемо до влади самих порядних людей. Тому, давайте не будемо очікувати чергових «рятівників народу», а самі, кожний біля себе, розпочне об’єднувати співвітчизників й пояснювати їм необхідність участі у суспільній діяльності як це практикується в усіх демократичних країнах.

Можна почати із створення об’єднань/ рад киян на рівні мікрорайонів та районів, а потім – на рівні міста, в рамках «Київського Віче», який буде проходити раз на місяць на демократичних засадах й не матимете жодних керівників як у стародавні часи. Це і буде нашою відповіддю владі на ліквідацію місцевого самоврядування! Всім разом, як ми це вже довели, зовсім не важко здійснювати тиск на владу, тому давайте станемо її єдиним джерелом як і передбачає Конституція України. Звісно, наші проблеми потребують системного вирішення, але, вже зараз, потрібно діяти: крок за кроком, бо бездіяльність гірше за все…

Приходьте 24 травня 2012 року на ДРУГЕ ВСЕУКРАЇНСЬКЕ «КИЇВСЬКЕ ВІЧЕ», яке відбудеться за адресою Хрещатик, 36, під час чергового засідання Київської міської ради, для того, щоб отримати  персональні ЗВІТИ від депутатів та проконтролювати виконання вимог, поставлених киянами під час проведення Першого всеукраїнського «Київського Віче», а також ухвалити інші, необхідні нам, рішення. 

Повідомляйте про проблеми ваших мікрорайонів для включення до загальних вимог «Київського Віче» та утворюйте його місцеві представництва, надавайте ваші ідеї й пропозиції, підключайтеся до організації заходу та поширюйте запрошення серед Ваших друзів!

Звертаючись до всіх киян та співвітчизників, хочеться наголосити на надзвичайній важливості громадянської позиції кожного, адже формування активного й відповідального громадянського суспільства – це основна платформа для розвитку демократії й побудови успішної країни. Лише шляхом об’єднання наших зусиль ми зможемо повернути собі Київ, створити дійсно працюючий й ефективний механізм впливу громадськості на владу та сприяти його закріпленню на законодавчому рівні. І нехай на цьому шляху взірцем незламності духу й цілісності характеру завжди залишаються ті українські громадські діячі й правозахисники, які не шкодували власного життя за вірність своїм принципам та відданість ідеям.




Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.