Стус: ідеалізм як битва

06 січня 2014, 12:48
Власник сторінки
громадський діяч
0
507
Стус: ідеалізм як битва

Романтика проти прагматизму. Розвиток проти виживання. Табірні інтелігенти-"політичні" проти натренованих зеків. Після півтора місяця протистояння на Майдані питання ті самі.

6 січня - річниця з дня народження Василя Стуса.

Романтика проти прагматизму. Розвиток проти виживання. Табірні інтелігенти-"політичні" проти натренованих зеків. 

Після півтора місяця протистояння на Майдані питання ті самі. Чи можна побороти організовану силу, яку уособлює теперішня влада? Чи не є ідеалізмом вимагати більшого - зміни системи відносин між владою та суспільством, повернення влади народові, підзвітності влади? Яка ціна спроби досягти якісних змін і яка ціна перемоги? Все повернеться на круги своя, але чи будуть це вже ті самі круги?

Як повинно вчинити подружжя: підтримати чоловіка чи оберігати дитину?

Василь Стус у листі до сина, 1982:
А смисл «Лісової пісні» – такий, як Ти і пишеш. Є така приказка: краще синиця в жмені, аніж журавель у небі. На жаль, є. Мені такі приказки вкрай не подобаються: журавель у небі – прегарний.
Є ще така приказка: дурний думкою багатіє. Вкрай гидка приказка. Такі дурні, що багатіють думкою, – літають перші в космос, пускаються з Магелланом довкола світу, йдуть на багаття з Джордано Бруно. 
Отож: Мавка – для дурних, Килина – для «розумних». Бо Мавка – це мрія, це коротке сонце в сірому житті, Мавка – це свято, великдень душі. А Килина – це сірі будні, це сало з часником, це повна макітра вареників і жодної зірки над головою. «Життя» любить килин, а мавок убиває. Бо Мавка за день проживе більше, як Килина за 100 років. Бо Мавка – це обрій, світанок, а Килина – як пшоно, висипане курам під ноги. 
Життя більшості людей – це одна опасиста Килина (пудів на 7 вагою), а Мавка їм ненависна, бо все зове до чогось непевного, нездійсненного, завжди ошукає, залишить у дурнях. А дурнями не бояться бути лише мудрі. Дурні ж хочуть бути мудрими – тому тримаються за Килину, як чорт за грішного душу. Одне слово, драма-феєрія Лесі – це драма людського життя: трагедія журавля в небі і гопак свиней на оборі.

АУДІО у листа від 1 червня 1981 у виконанні О.Биструшкіна. До сина: Учися жити

Володимир Кухар, Українська альтернатива, www.kukhar.org

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.