Парламентська республіка: це все, на що здатна революція?

15 грудня 2013, 19:12
Власник сторінки
громадський діяч
0
620
Парламентська республіка: це все, на що здатна революція?

Революцію робить активний мільйон громадян. Багато з тих, хто залишається осторонь, не вірить у те, що систему можна якісно змінити. Що дає революція без відставки В.Януковича?

На Майдані зібралося третє Народне Віче.
Одразу виникає аналогія з третім Універсалом УНР. І з четвертим. І з усім, що тоді відбулося і НЕ відбулося.
От скажіть, ви зрозуміли, для чого збирали сьогодні Віче? Звісно, щоб підтвердити здатність до мобілізації. Добре. А ще для чого? 
Хтось щось зрозумів після тих численних і довгих виступів?

Політичний клас, включно з опозицією, як залишався відірваним від народу, так і залишається.

Все, що я почув сьогодні на Третьому Вічі - це що ми за євроінтеграцію та за відставку уряду Азарова.
А виявляється, ми не вимагаємо відставки Януковича. Саме він поведе і далі нас у Європу. І саме Азаров має відгребти за усі лажі Януковича. 
Дєдушка в маразмі, але, повторюся, не при ділах! Як і Попов, приблизно.
Так от. Відбувається масштабна підміна понять. Вимога відставки Януковича, яка є вимогою №1 для 99% майданівців і для 70% населення, підміняється відставкою цього і так кволого уряду. А також - парламентської республіки. 
Будьмо уважні, бо народ, який гідний захоплення за те, що зроблено протягом останніх 2-3 тижнів, гідний більшого! Цей народ замість авторитарного іменного режиму Януковича може отримати типову олігархію на чолі з "любими друзями", "любими моїми" та утіклими від Януковича олігархами. Я вже не кажу про ситуацію, коли залишаться при владі і Янукович, і олігархи оновлені. Ото вже реформ начудять!
При цій системі жодні реформи, яких давно вимагає наша країна, не будуть можливі.
Ми вимагаємо зміни системи влади! Але зміна системи влади не є зміною системи державного управління чи виборчого законодавства. 
Зміна системи влади - це формування системи, у якій пануватиме верховенство права і у якій будь-яка влада буде підзвітною народові!
Це - нові правила гри і контроль суспільства! І тут має своє вагоме слово сказати громадянське суспільство, а не пробувати розігрувати альянси з політиками. 
Це коли нарешті буде відновлено зв'язок між народом і владою, яка - і при помаранчевих і при голубих, безнадійно та захмарно від народу відірвалася. І тоді байдуже, які вибори будуть - аби вони були чесними і аби панував Закон.

І ще. А народ де у цій схемі?

Логіка олігархічної системи, якій кортить стати олігархічною-soft: поверніть нам парламентську республіку, за якої фіг хтось нас зможе контролювати (адже політичний інструмент - партії, - контролюватимуть олігархи). Я вважаю, що прямі вибори президента та реально здійсненний механізм імпічменту – краще за олігархію.

Так що нє надо нас лєчіть!

І ще один тонкий момент.
Виявляється, не можна Януковича відставити, бо нема "механізмів", бо він - легітимний президент.
Президент він легальний, тобто обіймає посаду за формальним законом. Але аж ніяк не легітимний, бо легітимність - це категорія довіри.
А щодо механізму, то як це? Адже законного механізму повернення до Конституції 2005 року також не існує! То що, повертати "конституційну реформу" і її парламентську республіку - рай для олігархії незаконними методами можна. А злегка "допомогти" Януковичу вступитися - ні?!

Януковичу не довіряє 70% населення. Для 99% тих, хто стоїть по майданах нашої країни саме відставка Януковича є першою вимогою. За останні три тижні суспільство не просто виросло. Воно змужніло. Не можна обманути очікування цих людей.
Януковича геть!

 

Володимир Кухар, Українська альтернатива. www.kukhar.org 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.