Вільнюська «пауза»: тріумф цинізму?

27 листопада 2013, 14:29
Власник сторінки
Посол Великої Британії в Україні
0
755
Вільнюська «пауза»: тріумф цинізму?

Чимало людей розуміють переваги угоди про асоціацію з ЄС і знають, що для того, щоб скористатися ними, потрібне далекоглядне бачення та міцні нерви.

Великий драматург і автор афоризмів Оскар Уайльд писав, що цинік – це людина, яка «яка знає ціну всьому та нічого не цінує» (“knows the price of everything and the value of nothing”).

За цим визначенням, нещодавнє рішення призупинити підписання Угоди про асоціацію ЄС з Україною було кричущим проявом цинізму.

Як дуже багато розчарованих людей, ввечері минулого четверга я почув перші публічні пояснення рішення, в яких робився акцент на необхідності «компенсації» втрат української економіки від шкоди, яку, як ясно дала зрозуміти Росія, буде заподіяно.

Було зрозуміло, що Україна має заплатити високу ціну за підписання Угоди. Багатьом з тих, хто слухав ці пояснення, також було зрозуміло, що ця ціна вимагається зовсім необґрунтовано. Навіть можна сказати, нав’язується під тиском.

Водночас, моє розчарування було підсилено тим, що в публічному обґрунтуванні цього рішення не було ані згадки про цінність пропозицій Євросоюзу.

Рішення було представлене як необхідне для уникнення економічної катастрофи в Україні. Ніхто не стане сперечатися, що українська економіка демонструє ознаки уразливості. Але багато рішень, необхідних для їх розв’язання, Україна могла та цілком може прийняти самостійно.

Уже давно була очевидною необхідність термінових і важливих кроків для стимулювання виробництва та економічного зростання.

Чесний і відданий підхід до боротьби з корупцією та практикою рейдерства був би відмінним початком, що майже не вимагало б жодних витрат.

Допомогло би також і дотримання фіскальної дисципліни, чого небезпідставно очікували експерти та акціонери МВФ.

Але разом із цими кроками можливості конкурувати в Лізі чемпіонів бізнесу на єдиному європейському ринку було б великим стимулом до зростання українських підприємств, готових до майбутнього.

Мене та моїх колег з ЄС надихали наші поїздки регіонами України, під час яких ми зустріли чимало людей, які розуміють ці можливості, але також знають, що для того, щоби скористатися ними, потрібне далекоглядне бачення та міцні нерви. Нічого з цього не було помітно у рішенні минулого четверга. Це був тріумф цинізму над надією та впевненістю в завтрашньому дні.

Слідкуйте за мною в Твітер
Уподобайте нашу сторінку в Фейсбук
Відвідайте наш сайт

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.