Влада неприпустимо зволікає із захистом українського інтересу в Лівії

23 лютого 2011, 12:03
Власник сторінки
Фаховий дипломат, дванадцять років віддав роботі у цій сфері. З 2006 року по 2010 рік очолював Службу безпеки України.
0
4481

Події в Лівії сколихнули світ. У таких умовах перше, що повинне зробити керівництво будь-якої цивілізованої держави, і нашої в тому числі, - захистити своїх громадян.


На мою думку, українська влада неприпустимо зволікає із захистом українського інтересу в Лівії. За останні дні уряд не зміг продемонструвати українцям нічого, окрім малозрозумілих і розпливчатих, та відверто кажучи, непереконливих  пояснень на тему «чому досі нічого не зроблено».

Найпізніше у понеділок уряд мав провести спеціальне засідання з лівійського питання, визначити спеціального уповноваженого. Є українсько-лівійська урядова комісія, вона також має діяти.

У мене є питання – чому український літак так довго стояв у Борисполі? Чому він не був хоча б у Італії? Чому не використовуються пороми Туреччини для евакуації українців? Чому нічого не робиться для порятунку наших громадян? Влада втратила час. Всі країни, які мають у Лівії своїх фахівців, давно цим займаються.

Працівники нашого посольства у Лівії не можуть вийти на вулицю, тому що стріляють, тому що відключений зв’язок. Я сам у дипломатії працював в умовах надзвичайного стану, я знаю що це таке – у тебе ні зв’язку немає, ні охорони. Дипломати зараз позбавлені будь-яких механізмів – але не уряд. Якщо б члени урядової комісії допомогли літаками, в тому числі власними, то вже сьогодні говорити про гострі питання було б набагато легше.

Насправді інформація про те, що аеропорт Тріполі закритий – відмовки. Я читав у Нью-Йорк Таймс, що австрійські літаки вилітали з Тріполі. Міжурядова комісія мала б спрацювати – поромами, літаками, іншими способами, через спеціального уповноваженого, який має бути там і рятувати життя власних громадян.

Я переконаний, що зараз потрібно зробити ще одну важливу річ – дати політичну оцінку. Українська влада повинна засудити насильство і закликати владу Лівії зупинити вогонь проти власних громадян. Керівництво Лівії застосувало зброю проти мирних демонстрантів.  Це неприпустимо.

Не можна не погодитися з думкою про те, що останні події у Північній Африці – це хвиля свободи. Люди, які там живуть, нарешті відчули себе громадянами, а не підданими. Звісно – це повітря Свободи – не чисте альпійське повітря.  На ньому замішане все – від провокацій спецслужб до громадянських протестів. Але зараз точно постає нове покоління людей, які не хочуть жити у злиднях, не хочуть бачити 3-4 кільця парканів навколо палаців можновладців. Бо за цими парканами – злидні. Людям набридло бути по інший бік паркану.

Я був у Лівії і на власні очі бачив, що стоїть за красивими словами влади. Більшість населення живе у злиднях, а багатство нації не належить простим лівійцям. Саме злидні і відокремленість від світового цивілізаційного простору збурили молодь на масові протести, саме у цьому полягає правда, про яку не пишуть в газетах і не говорять експерти.

Ще одна важлива річ, яку має зробити українська влада  – це захист національного інтересу.

Стосовно інформації про українських льотчиків, які нібито беруть участь у придушенні демонстрацій, – вважаю, що всі служби, які уповноважені коментувати цю ситуацію, повинні чітко спростувати її – і міністерство оборони, і СБУ, яка за законодавством має контролювати, щоб наші громадяни не брали участі у незаконних збройних формуваннях, і розвідка – всі ці служби під егідою РНБО мали б дати чітку відповідь вже сьогодні.

Така реакція забарилася. Від цього Україна знову програла. Абсолютно зрозуміло, що такі звинувачення -  маячня і спеціальна інформаційна операція проти нашої держави.

Україна також має задіяти всі механізми, аби не допустити подальшого загострення ситуації у цій державі, стабілізувати ситуацію.

Я переконаний, що Україна повинна застосувати свої важелі, щоб перевести ситуацію в Лівії в мирне русло. Місце України – бути в центрі миротворчих процесів. Наш спецпредставник має вести переговори і в Раді Безпеки ООН, і захищати наші інтереси в Тріполі. У нас там є важливі контракти, там до цього часу перебувають українські фахівці. У нас є національні інтереси в цій державі і ми їх повинні захищати.

Треба також контактувати з місцевою владою – такі контакти є і на урядовому, і на особистому рівні. У нас є багато людей, які підтримують і комерційні, і промислові стосунки з Лівією.

Я вкотре підкреслюю, український уряд не повинен спати. Він повинен займатися порятунком людей.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.