Один гігантський стрибок для бізнесу: Відшкодування ПДВ

24 лютого 2011, 12:41
Власник сторінки
Посол Великої Британії в Україні (2008-2012)
0
2519

Якби українській владі довелось зробити один крок, аби продемонструвати іноземним та українським компаніям серйозність намірів покращити бізнес-клімат, то що б це було?


 
Перед Україною стоїть дуже важке завдання провести низку реформ із створення такого бізнес-середовища, що стимулюватиме іноземні інвестиції. Влада оголосила бажані кроки у напрямку боротьби із корупцією, дерегуляцією та реформуванням державної цивільної служби. Але існує одна конкретна сфера реформування, де було б порівняно легко досягнути результату або «швидкої перемоги». Це – сфера відшкодування ПДВ.
 
Відшкодування ПДВ має здійснюватися автоматично. Проблема полягає у тому, що в Україні виникла практика затримувати відшкодування ПДВ. Причиною цього є те, що у бюджеті ніби-то не вистачає грошей. На практиці, однак, щойно запроваджено неавтоматичне відшкодування ПДВ, рішення щодо повернення або неповернення ПДВ потенційно перетворюється у потужне джерело протекціонізму та корупції. Повторне запровадження автоматичного відшкодування у свою чергу подолало б корупцію та усунуло б основну перепону на шляху іноземних інвестицій до України.
 
Уряд доводить, що нещодавно відбулося покращення у сфері виплат відшкодувань ПДВ і пообіцяв запровадити з 1-го березня автоматичне відшкодування ПДВ. Проблема полягає у тому, що ця дата вже кілька разів переносилася. Крім того, ходять розмови про те, що система, яку буде запроваджено 1-го березня, включатиме не всі відшкодування ПДВ. Водночас, деякі компанії продовжують швидко отримувати відшкодування ПДВ, в той час як інші – ні. Це створює неврівноважене поле гри та  непередбачуване бізнес-середовище – саме таке, яке іноземні інвестори більш за все ненавидять.
 
Якщо українська влада зможе гарантувати, що термін 1-го березня буде дотримано, це стане потужним сигналом того, що Україна має серйозний намір покращити бізнес-середовище та привертати прямі іноземні інвестиції. Сподіваюсь, що Президент Янукович та Прем’єр-міністр Азаров не приймуть жодних виправдань від службовців та забезпечать остаточне та повне усунення цієї перешкоди на шляху ділової діяльності в Україні 1-го березня.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.