Нотатки на полях Стратегічного плану, або для кого пишеться стратегія розвитку

03 березня 2011, 11:31
Власник сторінки
Лідер громадського руху "Кияни передусім.
0
1895

Днями засоби масової інформації повідомили громадськість про те, що Київська міська державна адміністрація та Представництво Світового банку в Україні розпочали співпрацю з підготовки довгострокової Стратегії розвитку Києва до 2025 року.

У рамках співпраці запланована участь іноземних експертів, проведення публічних обговорень, обмін досвідом з іншими європейськими містами. Співпраця буде здійснюватися за фінансової підтримки Альянсу Міст (Cities Alliance).

Над стратегією розвитку Києва до 2025 року працюватимуть Фонд "Ефективне управління" та "The Boston Consulting Group" (BCG). Для розробки Стратегії розвитку Києва до 2025 року створюється консорціум. Вищим органом управління проектом буде Громадська рада, до якої увійдуть працівники центральних органів влади, представники великого та малого бізнесу, міжнародних організацій, відомі українські експерти, діячі науки, культури і спорту, активісти молодіжних організацій. Влада обіцяє, що робота над проектом буде публічною і прозорою. Але, скоріше за все, ці обіцянки залишаться лише деклараціями.

На початку березня громадськості будуть надані перші результати діагностики поточного стану, а в травні-червні роботу над стратегією буде завершено. Очевидно, що такі стислі терміни не дадуть змоги долучитися до обговорення всім зацікавленим сторонам, а про врахування найбільш цікавих пропозицій киян взагалі не йдеться.

Громадський рух "Кияни передусім!" вже кілька років працює над розробкою стратегії розвитку міста – Економічним планом розвитку міста Києва до 2025 року. Ми долучали до роботи над стратегією мешканців міста Києва, передусім фахівців. Оскільки саме кияни мають формувати постановку завдання на розробку такого документу, визначати пріоритети розвитку та окреслювати найбільш болючі кола питань життєдіяльності міста, без відповіді на які створити комфортні умови проживання мешканцям столиці та забезпечити перспективи розвитку міста неможливо. З цією метою було проведено ряд круглих столів, публічних обговорень, зустрічей з мешканцями Києва. Найбільш актуальні думки і побажання киян та фахівців стали основою для коригування та удосконалення Економічного плану розвитку міста до 2025 року.

Основний принцип розробленого Громадським рухом "Кияни передусім!" документу полягає в тому, що відновлення міста не повинно проводитися за рахунок людей, ціною подальшого погіршення умов їх життя. Першочерговим завданням є виведення Києва з системної кризи, необхідно відновити елементарні соціальні гарантії киян і зміцнити державні інституції. Потрібні позитивні зміни в освіті, науці, охороні здоров'я. Місто має знову повернутися до проблем національної культури.

Наша стратегія інноваційного розвитку міста спирається на одну з головних конкурентних переваг – реалізацію людського потенціалу, найбільш ефективне застосування знань і умінь людей для постійного поліпшення технологій, економічних результатів, життя суспільства в цілому. Такий шлях складний, амбітний і вимагає максимальних зусиль з боку міської влади, бізнесу, усього суспільства. Але насправді вибору у нас не залишилося.

Реалізуючи конкретні напрямки соціально-економічної політики, міська влада і мешканці мають спільно узгодити та усвідомити місію міста. Київ має повернути собі втрачені позиції і стати найпривабливішим для життя містом.

Київ – місто-столиця. Київ має втілити в собі загальнодержавну та національну ідеї, сформувати політичний, фінансовий, адміністративно-діловий, культурний та науковий центр держави. Таким чином, місія Києва полягає у належному виконанні функцій столиці, що створить засади та стане базою для забезпечення розвитку України. Основна мета новації розвитку столиці – це перетворення Києва в європейське місто з розвиненою економікою, соціальною сферою, транспортною та інженерною інфраструктурою із збереженням природного і культурного надбання міста. Столиця України – місто, яке має забезпечувати комфортні умови для проживання та ведення бізнесу.

Усвідомлення місії міста – це перший крок в розробці стратегії, який визначає і основні компоненти сталого розвитку міста, і пріоритетні напрямки розвитку, і окремі механізми вирішення проблемних питань.

Розроблений Громадським рухом "Кияни передусім!" Економічний план розвитку міста до 2025 року ми передали столичній владі. Усі матеріали розміщено у вільному доступі для ознайомлення та обговорення за адресою в Інтернеті:http://vp.kiev.ua/ekonomik-plan.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.