Як Україна може очолювати Європу

10 травня 2011, 10:52
Власник сторінки
Посол Великої Британії в Україні (2008-2012)
0
1895

В якому органі з 47 державами-учасницями ось-ось прийме головування Україна, а за нею - Велика Британія?


 Звісно, відповідь – в Комітеті міністрів Ради Європи, який Україна очолить з 11 травня цього року. Велика Британія, в свою чергу, прийме головування від України у листопаді. Головування у Раді Європи триває 6 місяців, і ротація відбувається відповідно до англійського алфавіту (приємною випадковістю є те, що Україна та Велика Британія  часто стикаються пліч-о-пліч на різних зустрічах та конференціях завдяки їх близькому алфавітному розташуванню).
 
Заснована у 1949 році Лондонською Угодою, Рада Європи наразі нараховує 47 держав-учасниць майже з усього європейського континенту.  ЇЇ головною метою є створення спільної демократичної та правової зони, що гарантуватиме повагу до трьох основних цінностей: прав людини, демократії та верховенства права.  Логіка полягає в тому, що зазначені цінності являються основою толерантного та цивілізованого суспільства  і підтримують європейську модель, яка забезпечила стабільність та економічний зріст протягом останніх 60 років. Активізуючи співпрацю між різними країнами-учасницями, Рада  Європи прагне вирішувати такі проблеми як тероризм, організована злочинність, корупція та незаконна торгівля людьми. Все це підтримується Європейським судом з прав людини у Страсбурзі - постійним судом, який створено для відстоювання Європейської конвенції з прав людини.
 
Це буде перший рік, коли Україна прийме головування в Комітеті міністрів та велика можливість показати, що вона може це робити. Це включатиме як роботу над особливими справами, такими як реформування Ради Європи та Європейського суду з прав людини, так і роботу щодо розбудови місцевої та регіональної демократії. Ми сподіваємось, що Україна тісно співпрацюватиме з Великою Британією над цими всіма аспектами. Велика Британія та Україна разом із Албанією, яка очолить Комітет міністрів Ради Європи після Великої Британії, вже погодили ряд пріоритетів для їх послідовного головування одна за одною. Ми дійсно дуже раді працювати з нашими українськими та албанськими колегами в такому конструктивному та новаторському руслі: це перший раз, коли, три країни, які головуватимуть у Раді Європи одна за одною  дійшли такої згоди щодо спільних пріоритетів. Україні буде також необхідно продемонструвати, що  її власні дії у сфері прав людини, демократії  та верховенства права підтримують основні цілі Ради Європи.  Я з нетерпінням очікую на шість продуктивних місяців.
 
Для ознайомлення зі стислим викладом моїх думок щодо того, як Україна справляється з ключовими питаннями перегляньте мою нещодавню промову в Оксфорді.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: Україна
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.