Вчорашнє засідання Ради

02 червня 2011, 09:04
Власник сторінки
Журналист
0
63

Мої виступи з приводу нагальних питань.

Я за те, щоб сприяти і захищати іноземні інвестиції. Але я категорично проти того, щоб спецслужби держави Ізраїль працювали на нашій території, як у себе вдома. І я хочу заявити про це з цієї високої парламентської трибуни. Я категорично проти того, що державні служби, які мають стояти на захисті суверенітету України, не зреагували належним чином на це. І ми з вами, Володимир Михайлович, не почули з цієї трибуни виступ ні керівництва СБУ, ні керівництва Міністерства закордонних справ щодо того, що Ізраїль більше не буде діяти у нас на території як в себе вдома. Це я маю на увазі випадок з викрадення палестинця, який має українських родичів. Через це, я застерігаю від таких дій в подальшому Посольство Ізраїлю.

 Хочу наголосити, що законопроект, який називається "Про внесення зміни до Закону "Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків" щодо продовження мораторію", він внесений не від хорошого життя, він внесений для захисту найбільш обездоленої частини людей, які вимушені проживати в гуртожитках. Це стосується, зокрема, і військовослужбовців, і працівників багатьох правоохоронних органів, це стосується також працівників тих підприємств, організацій, які сьогодні або банкрутують, або увійшли до статутних фондів акціонерних чи колективних підприємств. І зараз відбуваються буквально баталії в судах, тому що йдуть спроби продавати цих людей фактично разом з гуртожитками, разом з людьми ці гуртожитки.

Через це абсолютно правильною є та позиція, що той мораторій, який був встановлений Законом "Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків", де на 3 роки він розповсюджувався, не обмежується в терміні. Я думаю, що правильно  це зроблено і, реагуючи на зауваження Науково-експертного управління, яке написало, що має бути установлений термін і що в порівняльній таблиці він має бути встановлений до 1 січня 2015 року, я хочу сказати, що, очевидно, правильно з концептуальної точки зору не обмежувати цей термін. Коли розв'яжемо всі проблеми, коли буде державна програма передачі гуртожитків територіальним громадам, коли забезпечимо виконання  чи реалізацію конституційних положень про право на житло кожному громадянину України, тоді ми цей мораторій і знімемо. Очевидно, що треба підтримувати цей законопроект і в першому читанні, і в цілому, бо тут, фактично, нема що більше обговорювати.

 

Ми кожен день, фактично, маємо дякувати тим людям, хто захищав нас від Чорнобильської катастрофи. Кожен день встаючи і дякуючи Господу, ми маємо дякувати їм. І мені прикро, що скільки людей загинуло, а ми навіть сьогодні не включили в порядок денний для обговорення законопроект номер 8227 – про денонсацію Угоди між Урядом України і Урядом Російської Федерацію про добудову енергоблоків № 3 і 4 Хмельницької АЕС. І це в той час ми зробили, коли в жодній країні ЄС не введено в експлуатацію жодного ядерного реактора, за винятком того румунського, який будувався 24 роки.

Мені прикро, що ми далі заставляємо людей переживати на цю тему,  через це законопроект надзвичайно актуальний і потребує підтримки. Він потребує підтримки з огляду на те, що там чітко виписано, коли замінюється на 50 відсотків на 75 і 25 на 50. Очевидно, що ситуація, яка склалася з дотриманням прав чорнобильців вона така, яка має бути негайно обговорена і я звертаюсь до керівництва Верховної Ради, до керівництва комітету, тому що не нормально відбувається, коли інваліди першої, другої групи  чорнобильці, які мають отримувати пенсії по 8 тисяч гривень, по 7 тисяч гривень і 6, отримують сьогодні 900-800 гривень пенсії. Це не є нормально, це інваліди, повторюю, першої групи. Через те  цей законопроект треба приймати, я за. Але я прошу також розглядати це питання набагато ширше, звертаюся до керівництва комітету і Верховної Ради.

Шановні народні депутати, вдумаймося, які ми проекти зараз розглядаємо. Звісно, і чи треба його підтримувати, чи ні, а нам тут розказують, що комусь треба виправдовуватися. Конституція існує з 1996 року, а у вас міністр юстиції заявляє, що не треба виконувати вимогу щодо суду присяжних. Шановні, про що ви говорите?! Спустіться з неба і сюди, будь ласка, відповідайте за свої дії чи бездіяльність.

Так от, щодо освіти. Щодо освіти, шановні, ви весь час кажете, що підняти заробітну плату не можете вчителю. Навіть сьогодні, в день захисту дітей, ви не можете захистити вчителя. І сьогодні тут стояв перший заступник Генерального прокурора, він знайшов злочинницю серйозну. Але що таке вибіркове правосуддя? Чому на вас говорять, що ви вибірковим правосуддям займаєтесь? Бо коли 150 мільйонів доларів, а це 1 мільярд 200 мільйонів гривень, за один раз "Чорноморнафтогазу" було проплачено зверх суми, зверх, тобто вкрадено. То чомусь не потягнули до буцигарні ні Азарова, ні його міністра Бойко, ні посадових осіб з "Чорноморнафтогазу". Оце якраз ті кошти, які треба повернути сюди, дати вчителям цей  мільярд 200 мільйонів, а Азарова і Бойко замінити під вартою на Луценка, бо його 40 тисяч з мільярдом 200 мільйонів якось вже ніяк не співставні.

І давайте будемо говорити так, Адаме Івановичу, це офіційна заява до Генеральної прокуратури, прошу   направити про порушення  кримінальної справи, взяття під варту Азарова і Бойко, негайно причому.

Шановний Адам Іванович, ми зараз поєднали два питання, бо 7253 і 8254, хоча це різні питання,  і Руслан Князевич, я знаю, свою має думку, хоча вона правильна. Я хотів би послатися тільки на одне. Я хочу послатися на те, що Конституція передбачає суд присяжних не просто в одній статті, вона його передбачає в 124-й в формі того, що народ безпосередньо бере участь у здійсненні правосуддя через народних засідателів і присяжних. Вона також це вказує в статті 127, де здійснюють професійні судді та у визначених випадках присяжні. Вона також передбачає це в 129-й, де як здійснюється судочинство. Через це я хочу сказати, шановні, той факт, що з 1996 року ми це ще не зробили, це не свідчить про те, що нам не треба дотримуватись Конституції. Це перше.

І друге. Зараз, на жаль, нема уповноваженого уряду, який в Європейському суді з прав людини. Ну, ви ж добре розумієте, що при наявності такого запису в Конституції, в кількох її статтях, люба справа любого громадянина, чи Луценка, чи Тимошенко, чи інших жертв політичних репресій сучасних в Європейському суді буде виграна.

Через це хотів би проаналізувати законопроекти. Законопроект про суд присяжних, поданий Москалем і Власенко, є абсолютно серйозним законопроектом, готовим для того, щоб його можна було приймати в першому читанні, незважаючи на те, що там 9 статей. Законопроект, який 8254 про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу вносить нову главу 23 прим. "Провадження у суді присяжних". Я дякую і пану Москалю, і Власенку за те, що вони внесли ці проекти, і сподіваюся, що ми проголосуємо.

Шановні народні депутати, я хочу подякувати авторів цього законопроекту, це і Каськіва, і Королевську, і Литвинова, і Чечетова, за те, що вони сьогодні, принаймні, насмілилися говорити про те, що Україна стоїть на межі. Хоча вчора тут один з виступаючих сказав, що такі успіхи, що промисловий ріст росте на 10 відсотків… Я хочу вам сказати, що у країні ліквідовано Міністерство промисловості, просто ліквідовано як клас, немає його, така реформа зроблена управлінська. А Міністерство економіки, яке має думати, де будувати, що, які товари будуть вироблятися, очевидно, замість тих, які ввозяться з Китаю чи з інших країн, взагалі немає положення. З 10 грудня указом Президента створено, півроку вам мало, щоб положення написати, шановна більшість! І ви вчите країну, як керувати треба? То навчіться зразу це робити. Зробили положення, все, щоб всі були  і всі знали своє завдання. Що стосується індустріальних парків. Індустріальних парків не має тільки та країна, яка не думає про своє майбутнє. Ось і ми зараз схожі на цю країну, поки не маємо цього законодавства. Ми маємо визначити чіткі правила створення індустріальних парків. І той закон, який є, він має і той проект закону, який є, він має всі шанси бути прийнятими у першому читанні.

Через це я просив  би вас, Адаме Івановичу,  і якнайшвидше забезпечити, я переконаний, що проголосуємо за цей законопроект, забезпечити прийняття і розгляд його саме на цій сесії. Через це прошу підтримати це включення і потім перше читання. Дякую.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.