Підліток - жертва ДТП

03 червня 2011, 08:07
Власник сторінки
Посол Великої Британії в Україні (2008-2012)
0
1821

Підліток непорушно лежить на дорозі. Водій чорного Porsche Cayenne перелякано стоїть над ним.


Декілька перехожих телефонують з мобільних телефонів, можливо викликають міліцію або швидку.

Я нещодавно бачив цей інцидент у Києві на вул. Івана Мазепи, по якій я регулярно  ходжу та їжджу. І хоча ця вулиця досить щільно патрулюється інспекторами ДАІ (до речі, я ще жодного разу не бачив у Києві жінку-регулювальника), які зупиняють автомобілістів, я ніколи не бачив, щоб хоч хтось із них зупинив автомобіль за перевищення швидкості.

У той же час деякі автомобілісти їздять по вулицям з надзвичайною швидкістю, особливо вночі, напевно знаючи, що навряд чи ризикують сплатити штраф або позбавитися прав на керування. За таких обставин стимул водити відповідально майже зникає, а Україна має найгірші показники зі смертності на дорогах у результаті ДТП серед країн Європи.

У дорожньо-транспортних пригодах залучено багато факторів, про що дотепно роз’яснює  цей сайт з Wikipedia. Важко робити міжнародні порівняння, оскільки у різних країнах відрізняється кількість машин на дорогах, інтенсивність дорожнього руху і таке інше. Але веб-сторінка wiki містить цікаві показники по країнам Євросоюзу, вказуючи кількість загиблих на дорогах із розрахунку на мільярд  проїханих  кілометрів (найбезпечнішою країною виявились Нідерланди, а вслід за ними йде Швеція та Сполучене Королівство). Менш деталізований аналіз по країнам світу, який вказує рівень смертності на дорогах із розрахунку на 100,000 населення, зазначає, що Україна має рівень 21.5, порівняно із Польщею, яка має рівень 14.7, США – 12.3 та Сполученим Королівством із рівнем 3.6.  У своєму нещодавньому зверненні Президент Янукович зазначив, що «Україна знаходиться на п’ятому місці за рівнем смертності на дорогах у результаті ДТП» з 4,409 смертями у 2010 році. У 2007 році дослідження ЄС у цій сфері також визначило Україну як одну із найнебезпечніших країн, які досліджувались.

Питання полягає в тому, як зменшити ці показники. Ця діаграма показує деякі елементи, які значно змінили ситуацію у Сполученому Королівстві за останні 90 років (поступове зменшення приховує той факт, що кількість машин на дорогах значно виросла за цей період). Без сумнівів, багато факторів відіграють роль, наприклад, конструкція дорожнього полотна, безпека транспортного засобу, контроль над видачею водійських прав (що саме по собі іноді стає предметом для звинувачень у корупції в Україні). Декілька міжнародних інституцій, включно з ЄС та Світовим Банком вже багато зробили, щоб допомогти. Що ще могла б зробити Україна?

Одне питання стосується ролі дорожнього патрулювання. Відвідувачі України часто дивуються, що на вулицях великих міст патрулює велика кількість інспекторів  ДАІ, які зупиняють автомобілі. Така процедура нетипова у більшості європейських країн. І той факт, що в Україні особливо високі показники смертності на дорогах  свідчить, що це не допомагає безпеці на дорогах. Якби працівники дорожнього патрулювання прикладали б більш помітні зусилля для зменшення смертності на дорогах, наприклад, попереджуючи грубе водіння, це надало б і пішоходам, і обережним водіям в Україні більше впевненості у якості їхніх послуг та їхній репутації, яка зараз зруйнована поширеними звинуваченнями у хабарництві. У тій самій мірі, якщо українські чиновники зацікавлені у скороченні числа трагічних та непотрібних смертей на дорогах України, гарним початком стала б перевірка, чи дійсно інспектори ДАІ прикладають максимум зусиль, аби забезпечити безпеку на дорогах. Ніхто з нас не хоче більше бачити підлітків у якості жертв ДТП на вулицях Києва або десь іще.



Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: ДТП
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.