Влада вирішила сама нараховувати соціальні виплати особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

04 липня 2011, 14:58
Власник сторінки
Журналист
0
15

Знову Азаров намагається заповнити бюджет країни за рахунок економії на людях.

Сьогодні я подав на розгляд  парламенту проект Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2011 рік" (щодо відновлення конституційних гарантій соціального захисту осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та деяких інших осіб).

Також я надіслав депутатське звернення до Президента, як до гаранта додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина,  з проханням не допустити масових акцій протесту та мітингів соціально незахищених верств населення, які викликані грубим порушенням конституційних прав вказаних громадян помилковим рішенням Верховної Ради України. В своєму зверненні я вимагаю визначити поданий мною проект Закону України  реєстраційний номер 8738, таким, що є  невідкладним і підлягає позачерговому розгляду Верховною Радою України.  Невідкладно внести на розгляд Верховної Ради України відповідне подання про позачерговий розгляд  поданого законопроекту №8738. В разі незгоди з положеннями поданого депутатом законопроекту,  внести на розгляд Верховної Ради України альтернативний законопроект, яким запропонувати виключити пункт 4  Розділу VII «Прикінцеві положення» Закону України «Про Державний бюджет України на 2011 рік».

Опираючись також на той факт, що  вказаний акт прийнятий за скороченою процедурою в першому читанні  та відразу в цілому, як закон, при наявності зауважень та заперечень народних депутатів України,  не відповідає вимогам  ч. 4 ст. 102  Регламенту та унеможливлює  його належне опрацювання в комітетах з урахуванням пропозицій суб’єктів законодавчої ініціативи, я готую  Конституційне подання. На мою думку, порушення регламентної процедури законотворчого процесу  призвело до помилкового прийняття Верховною Радою України  закону,  зміст якого суперечить вимогам Конституції, актам Конституційного суду, чинним законам,  основоположним принципам і засадам права, призведе до грубих порушень  конституційних прав окремої категорії соціально незахищених громадян, що потягне за собою збурення   в суспільстві та  масові акції протесту. 

       Тим паче, що дане питання вже було предметом розгляду Конституційного суду України, який своїм рішенням від 09.07.2007 №6-рп/2007 та від 22.05.2008 №10-рп/2008 імперативно задекларував про недопустимість зміни розміру  державних соціальних гарантій вказаної категорії осіб  в залежності від можливості Державного бюджету чи бюджетів державних цільових фондів, оскільки такі дії є звуженням та обмеженням конституційних прав таких осіб і згідно із статтями  8,21,22,64  Конституції України є недопустимими. Крім того, вищевказаним пунктом 4 Прикінцевих положень  Закону України «Про Державний бюджет України на 2011 рік»  змінюються положення статей  39,50,51,52,54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»,  ст. 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни», ст.ст. 14,22,37 та ч. 3 ст. 43 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб», що відповідно до абзацу 6 пункту 4 мотивувальної частини Рішення Конституційного суду України  від 09.07.2007 №6-рп/2007 та абзацу 2 пункту 5 мотивувальної частини Рішення Конституційного суду України   від 22.05.2008 №10-рп/2008  не допускається в силу дії статті  95 Конституції України та статті 38 Бюджетного кодексу України, оскільки питання, що регулюються вищенаведеними законами не відносяться до регламентації закону України про Державний бюджет.        

       Таким чином, орган виконавчої влади не може своїми актами, які носять підзаконний характер змінювати норми актів органу законодавчої влади, які мають вищу юридичну силу, оскільки такі дії суперечитимуть основоположним засадам  права щодо ієрархічної послідовності юридичної сили нормативно-правових актів.        

          Тому, п. 4 Розділ VII «Прикінцеві положення» Закону України «Про Державний бюджет України на 2011 рік» є неконституційним і підлягає виключенню.

Завтра, я також планую  зібрання  необхідної кількості підписів під своїм  поданням, аби саме Конституційний Суд дав свою правову оцінку з цього приводу.

 

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.