Де у центрі столиці припаркуватися?

05 серпня 2011, 14:46
Власник сторінки
Голова Партії Зелених України
0
6947

«Можна просто на Хрещатику. На тротуарі», - одна з найпопулярніших сьогодні відповідей київських автомобілістів. Звісно, це зручно – гуляти з родиною можна просто навколо авто, та й бігти до магазину не більше 2-х хвилин… Але, на мою думку, аж ніяк нелогі

Хочу коротко нагадати історію. Автомобілі паркуються на Хрещатику зовсім недавно – лише з 2008-го. Тоді міський голова і водночас голова КМДА Леонід Черновецький, визираючи зі свого вікна у міській адміністрації, імовірно, подумав: «Ти диви, скільки місця пропадає!» І створив своїм розпорядженням у центрі Києва «суцільну зону паркування» - саме у цей момент на тротуарі Хрещатика (як і решти центральних вулиць міста) з’явились не лише пішоходи, але й автомобілі.

Водіям нібито стало зручніше – розширилась площа для паркування у центрі, міській владі теж непогано – додатковий заробіток, от лише пішоходи страждали.  Адже нерідкою стала картина, коли по тротуару центральної вулиці міста їхали назустріч один одному два автомобілі, ще й сигналити пішоходам, щоби ті звільнили дорогу. Але кого то цікавило? Адже вхід на Хрещатик залишався безкоштовний.

Сьогодні – три роки потому – ситуація взагалі «ідилічна»: пішоходи «звикли», а водії вже й не платять за паркування. Бо з березня минулого року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України, якою були затверджені Правила паркування транспортних засобів. Цими правилами існування «суцільної зони» паркування передбачене не було. Тому її довелося скасувати. Управління ДАІ ГУ МВС України у м.Києві до цього дня не погодило нову схему організації дорожнього руху по вулиці Хрещатик, саме тому КП «Київтранспарксервіс» мусило зняти тут дорожні знаки і таблички, що визначають місця паркування, і перестало надавати послуги з паркування.

Але ж це абсурд! У всьому цивілізованому світі людина має лише ті права, які не обмежують прав інших людей. А на головному тротуарі Країни тисячі пішоходів наражаються на небезпеку через комфорт сотні автомобілістів. Адже водії зазвичай не лише стоять на краю пішохідної частини Хрещатика, але й їздять його тротуарами, підбираючи місце для парковки, створюючи цим небезпеку для пішоходів. А рух транспортних засобів тротуарами, між іншим, Правилами дорожнього руху прямо заборонений.

Саме тому я як депутат Київради і як голова Партії Зелених України виступив з ініціативою заборонити паркування на тротуарах Хрещатика.

Важливими аргументами «за» заборону руху автомобілів по тротуарах, а отже й фактичне розширення меж проїжджої частини є екологічні. Адже обсяг шкідливих викидів на одиницю площі у Києві в середньому уп’ятеро вищий, ніж аналогічні показники інших міст України. Гранично допустимі концентрації деяких особливо небезпечних речовин (наприклад, оксиду азоту) постійно перевищуються в 2-6 разів. За даними багаторічного моніторингу стану атмосферного повітря, саме вулиця Хрещатик та прилеглі території центру міста належать до особливо забруднених.

У вихлопі автомобільного двигуна міститься близько 200 забруднюючих речовин, більшість з яких поширюється у приземному шарі повітря, що зумовлює особливу небезпеку для здоров’я дітей. Тобто мама з малям за ручку, яка успішно уникла зіткнення з автомобілем на тротуарі Хрещатика, все одно наражає на небезпеку здоров’я своєї дитини.

З іншого боку, популярна серед опонентів нашої ідеї теза про те, що у центрі Києва немає іншої інфраструктури для паркування автомобілів, окрім тротуарів, не зовсім відповідає дійсності. Адже існують й підземні парковки під офісними центрами та готелями - на Богдана Хмельницького, на початку Мечнікова, на Бесарабській площі та ін. Так, залишити машину там дорого. Проте, скажіть, у центрі якої Європейської столиці можна дешево, ба навіть безкоштовно(!), запаркувати автомобіль? Заіжджаючи у Варшаву, Париж чи навіть Москву, турист завчасно думає, де він залишить автомобіль. Чому ж у Києві не так?

На останньому перед канікулами пленарному засіданні Киіврада також надала КП «Київтранспарксервіс» дозвіл на розроблення проекту будівництва підземного багаторівневого паркінгу неподалік Хрещатика – на вул. Городецького. Переконаний, що зведення цього паркінгу також сприятиме звільненню значноі частини тротуарів сусідніх вулиць і, в першу чергу, Хрещатика, від автомобілів.

Впевнений, до Євро-2012 тротуари Хрещатика, як можливо й решти вулиць у так званій 1,5-кілометровій зоні навколо НСК "Олімпійський", будуть закриті для паркування автомобілів. Адже ніхто не зацікавлений у тому, щоби всі враження європейців від відвідин Києва у 2012 році зводилися лише до обурення від необхідності ухилятися від автомобілів на тротуарах.

Проте мені особисто дуже хочеться, щоби кияни гідно почувались не лише під час проведення Євро, але щодня. Вже сьогодні.

До того ж ми мусимо розуміти, що бути європейцем включає в себе, в тому числі, й необхідність певних самообмежень в ім'я загальних інтересів. Думаю, відмова від паркування на тротуарі Хрещатика - якраз такий приклад.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.