Що чекає на Україну - 2

24 жовтня 2011, 14:13
Власник сторінки
Посол Великої Британії в Україні (2008-2012)
0
2607

Люди у Великій Британії хочуть знати, що відбувається в Україні і чи українське керівництво повною мірою усвідомлює ті кроки, які необхідно зробити для досягнення прогресу в європейській інтеграції.

Минулого тижня я був у Лондоні, зустрічався з міністрами, експертами, які займаються питаннями України у низці урядових установ, а також із Міжпарламентською групою з питань України, що складається з представників Палати Громад і Палати Лордів, які особливо цікавляться Україною. Люди у Великій Британії хочуть знати, що відбувається в Україні і чи українське керівництво повною мірою усвідомлює ті кроки, які необхідно зробити для досягнення прогресу в процесі європейської інтеграції.
 
Я обговорював ці питання у своєму нещодавньому блозі, зокрема, що саме хоче побачити ЄС для того, щоб відбулося підписання та ратифікація Угоди про асоціацію між ЄС та Україною.  Між тим, на вихідних Європейський Комісар з розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле дав інтерв’ю, в якому підкреслив, що двері до ЄС будуть відкриті для України, якщо ця країна відповідатиме європейським стандартам.  Фюле сказав: «Від самого початку ми були відвертими та відкритими з нашими українськими друзями в питаннях підготовки Угоди про асоціацію і зазначали, що ЄС та його країни-члени можуть демонструвати розуміння та гнучкість з багатьох питань.  Водночас, немає місця для компромісу в питаннях фундаментальних демократичних цінностей, прав і свобод людини, законодавства, незалежності судової системи».
 
Заява пана Фюле важлива з двох причин.  По-перше, вона чітко вказує на те, що двері до Європи відкриті, якщо Україна цього хоче.  По-друге, вона підкреслює той факт, що, хоча в Європі є величезна добра воля стосовно України та бажання допомогти, де можливо, існують червоні обмежувальні лінії фундаментальних цінностей, які не можна перетинати.  Як я казав у вищезгаданому блозі, все залежить від того, чи є в Україні політична воля рухатись в напрямку вступу до Європейського клубу та поводити себе в дусі країни-члена ЄС.  Це означає забезпечення звільнення лідерів опозиції, яких утримують під вартою на підставі недосконалих судових справ, та їхньої участі в політичних процесах. Разом із тими в Лондоні, хто хоче, щоб Україна досягла успіху на шляху євроінтеграції, я сподіваюсь побачити прогрес у цьому напрямку, а також у просуванні до укладання та ратифікації Угоди про асоціацію, включно з Угодою про глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі з ЄС, упродовж наступних декількох тижнів і місяців.  

До речі, нещодавно я побачив деякі коментарі, що Угодa про глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі (УГВЗВТ), 
якa є складовою Угоди про асоціацію, якимсь чином буде більш корисною для ЄС, ніж для України.  Це невірно: УГВЗВТ буде обопільно корисною.  Більш детальну інформацію дивіться в промові Європейського Комісара з торгівлі Карела де Гухта в Європарламенті від 20 жовтня.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.