ЄС-Україна: підписання до Різдва?

03 листопада 2011, 15:00
Власник сторінки
Посол Великої Британії в Україні (2008-2012)
0
1947

Розмова з українським бізнес-лідером

 – Тож, мені здається, – каже український бізнес-лідер, – що Україна є настільки важливою для ЄС, що вони перестануть зважати на ситуацію з пані Тимошенко і на нещодавнє погіршення ситуації з дотриманням демократичних стандартів, і ми підпишемо Угоду про асоціацію в грудні.  

Ні, – відповідаю я. – Цього не станеться з декількох причин.

Я відвідую потужне українське підприємство, що має значні обсяги торгівлі з ЄС, СНД і рештою світу.  Я обійшов його вражаючі приміщення, оснащені високотехнологічним обладнанням, де працює велика кількість персоналу.  Ми продовжуємо розмову в кабінеті керівника підприємства, цікавого й мудрого бізнесмена.
 
По-перше, – я кажу, – важливо внести ясність у різницю між парафуванням, підписанням і ратифікацією Угоди про асоціацію.  Якщо Україна та ЄС добре попрацюють, то парафування Угоди про асоціацію у грудні все ще можливе. Але з кожним днем, що минає без результативних переговорів, це стає все менш імовірним.  ЄС готовий до парафування Угоди про асоціацію разом з Угодою про глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі (УГВЗВТ) після завершення переговорів.  

– Проте підписання й ратифікація Угоди про асоціацію, – я продовжую, – неможливі раніше, ніж через шість місяців з моменту парафування – для повного роз’яснення читайте вищезазначений блог.  А оскільки Велика Британія і ЄС чітко висловили свою позицію, що, якщо опозиційні лідери, утримувані під вартою внаслідок недосконалих судових справ, не будуть звільнені та не матимуть можливості брати участь в політичних процесах, підписання й ратифікація Угоди про асоціацію каїнами-членами ЄС є малоймовірними.  Без цього Україна не отримає переваг, передбачених Угодою асоціацію та УГВЗВТ.  Це важливо для майбутнього України.  Будь-які затримки мене засмутять, адже я прагну бачити якнайшвидшу імплементацію Угоди про асоціацію та УГВЗВТ.  Але ЄС не може досягти компромісу в обхід засадничих демократичних принципів

Добре, – каже бізнес-лідер. – Принаймні, все зрозуміло.  І я погоджуюсь із Вашою позицією.  Але чи розуміє це українська влада?

Я сподіваюсь на це, – відповідаю я. – Але оскільки Ви не були впевнені, можливо, й інші люди також не знають про це.  Я знову напишу блог про відмінності між парафуванням, підписанням і ратифікацією.  Я сподіваюсь, що Ви його прочитаєте. 

Так, прочитаю, – сказав він.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.