Чорнобиль стане безпечнішим

04 листопада 2011, 14:19
Власник сторінки
Посол Великої Британії в Україні (2008-2012)
0
1275
Чорнобиль стане безпечнішим

Будівництво нового саркофагу на ЧАЕС вимагатиме титанічних зусиль і повного сприяння влади.

Чи знаєте ви, що одну з найбільших рухомих конструкцій буде створено в Україні впродовж наступних чотирьох років? І що це буде коштувати близько 1,54 млрд. євро? І що метою цього будівництва є зниження ризиків витоку радіації зі зруйнованого 4-го реактору на Чорнобильській АЕС?

Проект зі створення нового саркофагу в Чорнобилі – це приклад будівельної інженерії широких масштабів. Під час мого нещодавнього візиту до Чорнобиля з нагоди початку будівництва сховища для зберігання використаних джерел іонізуючого випромінювання (ДІВ), яке фінансує Велика Британія, я відвідав також будівництво нового об’єкту «Укриття». Я не буду вдаватися в подробиці, адже ви можете почитати про це тут і тут. Згадаю лише основні факти: укриття буде 105 м. заввишки, тобто як 30-ти поверховий будинок, і могло б накрити статую Свободи; довжина арки – 257 м., що дорівнює довжині двох футбольних полів; а важитиме укриття приблизно втричі більше, ніж Ейфелева вежа.

Ключовим моментом є те, що завершення будівництва нового саркофагу в строки, тобто до 2015 р., вимагатиме титанічних зусиль. Для цього потрібна не тільки повна самовіддача будівельників, але й те, щоб українська влада всіляко сприяла підрядникам, зокрема, забезпечила їх необхідними дозволами. Я бажаю успіхів усім залученим до проекту і з нетерпінням чекаю нагоди знову приїхати на місце будівництва, щоб побачити значний прогрес у створенні цього гігантського об’єкту світового класу.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.