Тріумфи й труднощі комунізму і козацтва

01 грудня 2011, 14:08
Власник сторінки
Посол Великої Британії в Україні (2008-2012)
0
3287
Тріумфи й труднощі комунізму і козацтва

Яке українське місто відоме як колишній осередок козацтва і як приклад одного з найбільших проектів з електрифікації в Радянському Союзі?

Відповідь, звісно, – це Запоріжжя, місто з 750-тисячним населенням, розташоване на березі Дніпра у східній Україні.  В’їжджаючи в місто з півночі, проїжджаєш повз вражаючу гідроелектростанцію, побудовану на початку 1930-х років для постачання електроенергії до нових алюмінієвих та металургійних заводів.  На дамбу дивиться пам’ятник Леніну з відомим надписом «Комунізм є радянська влада плюс електрифікація всієї країни».

Я відвідав Запоріжжя для участі в церемонії відзначення 10-ї річниці співпраці між британською компанією Delcam і Запорізьким національним технічним університетом.  Я вже писав декілька раз блоги про Delcam: команда цієї компанії проводить змагання з експериментального комп’ютерного дизайну й заохочують університети до використання її продукції, надаючи безкоштовне програмне забезпечення вартістю у тисячі фунтів стерлінгів різним організаціям в України.  Було приємно бачити викладачів з усієї країни, які зібралися, щоб підтримати цю подію, успіх якої багато в чому завдячує  наполегливим зусиллям виконавчого директора Delcam Хью Хемфрізу та його дружині Айві, котрі теж були присутні на церемонії.

Перебуваючи в Запоріжжі, я скористався нагодою і зустрівся з керівництвом обладміністрації та мером міста Олександром Сіном.  Вони розповіли мені про амбітні плани щодо подальшого розвитку Запоріжжя, неподалік якого розташований острів Хортиця, де знаходилась відома Запорізька Січ – осередок козацтва.  Як і багато інших регіонів України, Запоріжжя колись було поселенням для різних народів: скіфів, татар, менонітів із Пруссії, які будували тут млини та фабрики у ХVIII столітті.  Я був щиро вдячний за теплий прийом у Запоріжжі.  Декілька людей розповіли мені про економічні труднощі, з якими стикається місто, та про необхідність нових інвестицій, що знову ж повертає нас до тих менонітів.  У той час, коли в місті та області вже є декілька острівців нових інвестицій і підвищеної продуктивності, попереду ще багато роботи.  Деякі мої співрозмовники також зазначили, що проблема корпоративного рейдерства в Запоріжжі надзвичайно гостра.  Поки цю проблему не буде вирішено і поки верховенство права не буде працювати більш ефективно, перспектива притоку великих іноземних капіталів у будь-яке українське місто, незважаючи на його мальовничість і потенціал, буде обмеженою, про що я вже писав раніше у своєму блозі.

Більше світлин з поїздки тут

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.