Причини, через які не було парафовано Угоду про Асоціацію

20 грудня 2011, 08:53
Власник сторінки
0
1541

Як і передбачалось, Угоду про асоціацію не було парафовано під час Саміту Україна - ЄС, що відбувся 19 грудня 2011 року в Києві. Можна визначити ряд причин, що зумовили провал парафування угоди.

Як і передбачалось, Угоду про асоціацію не було парафовано під час Саміту Україна - ЄС, що відбувся 19 грудня 2011 року в Києві. Можна визначити ряд причин, що зумовили провал парафування угоди.

Головна причина – політична, тобто претензії з боку Європейського Союзу до української влади щодо стану демократії і прав людини в Україні. Це – загальна передумова ситуації, котра склалась навколо парафування угоди про асоціацію.

Інше питання - в якому вигляді ці претензії були втілені в документах ЄС. Їх можна систематизувати наступним чином.

Відхід від демократії в Україні, що спостерігається після приходу нової влади – це головна причина і головна претензія. До цих претензій слід віднести також стурбованість Європейського Союзу нехтуванням верховенства права, високим рівнем корупції, використанням судочинства в політичних цілях, зокрема в боротьбі з опозицією.

Юлія Тимошенко є, так би мовити, персоніфікацією стану справ з демократією і правами людини в Україні, а також вибіркового застосування правосуддя по відношенню до політичних опонентів.

Наступна, так звана, «технічна причина» непарафування угоди про асоціацію використовується виключно з метою зберегти обличчя нинішній українській владі. Переговори про асоціацію завершені – це факт. І пошук шляхів узгодження «технічних деталей» - питання виключно політичної волі.

Парафування – це технічна процедура, яка б за нормальних взаємин мала відбутися і стати показником успішності саміту. Але через той рівень взаємин, який існує сьогодні, цього не відбулося. Оскільки ЄС не може піти на позитивний формат проведення саміту, за умови наявності претензій до української влади

Ще одна з проблем, що завадила парафуванню цієї угоди - наполягання української влади в останній момент публічно зафіксувати в угоді положення про перспективи членства України в ЄС. ЄС до цього не готовий, і було б наївно очікувати позитивної реакції на ці заяви.

існує два варіанти подальшого розвитку подій. Оптимістичний варіант полягає в наступному:
українська влада знімає проблемні питання, тобто припиняє наступ на демократію та опозицію, і таким чином знімає проблеми взаємин з Євросоюзом. Угода про Асоціацію парафується, і готова до підписання за 4-6 місяців. За цим сценарієм, її буде підписано десь в середині наступного року і розпочнеться її ратифікація.

До кінця наступного року можна було би очікувати ратифікацію цієї угоди з боку Верховної Ради, можливо ратифікацію Європарламентом і ратифікацію національними парламентами більшості країн-членів ЄС. У будь-якому разі, можна було б розраховувати на завершення ратифікації протягом 2012-2013 рр.

Песимістичний сценарій полягає в тому, що українська влада не робить кроків на зустріч, не усуває ті проблеми, які накопичились у взаєминах з ЄС. В такому разі відбувається парафування як технічна процедура і далі процес підписання і відповідно процес ратифікації заморожуються до кращих часів.

Якщо нинішня влада категорично не буде діяти за цінностями, стандартами і нормами які існують в ЄС, то подальший прогрес просування Угоди про асоціацію відкладається на той час, коли буде змінена влада в Україні.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.