Чи є Україна демократичною?

06 січня 2012, 14:00
Власник сторінки
Посол Великої Британії в Україні (2008-2012)
0
6224

Два незалежні дослідження вказують на погіршення демократії в Україні.

У січні 2011 р. я написав блог під назвою «Чи є Україна вільною?», в якому я звернув увагу на те, що в рейтингу американської НУО Freedom House Україна знову потрапила в категорію «частково вільних» країн, до того перебуваючи з 2005 р. у «вільній» категорії. Потрапляння до категорії «частково вільних» країн, із 6-ма балами за шкалою Freedom House, поставило Україну на рівень із Молдовою. Це означало, що Україна все утримувала одну з двох найвищих позиції серед країн колишнього СРСР, окрім держав Балтії. Але це також означало, що Молдова наздоганяла. Я зазначив, що падіння України в «частково вільну» категорію підсилить занепокоєння про становище демократії та свободи слова. Цей блог містив графік, на якому видно, як на рейтингу Freedom House змінювались показники різних країн колишнього СРСР упродовж останніх 20-ти років.

Цього місяця мою увагу привернули до подібного дослідження під назвою «Індекс демократії 2011», опублікованому виданням The Economist у грудні. The Economist має відмінну від Freedom House методологію, за якою країни групуються в «повноцінні демократії», «проблемні демократії», «гібридні режими» та «авторитарні режими». Відповідно до цього індексу, Україна є однією з двох країн, що перейшли з «проблемних демократій» (у 2010 р.) до «гібридних режимів» (у 2011 р.). Позиція України впала з 67-го місця серед 167 країн в 2010 р. до 79-го у 2011.

Я обережно ставлюсь до надання занадто великого значення одному окремому індексу, і ви завжди можете мати зауваження щодо методології. Але примітно, що обидва незалежні дослідження вказують на погіршення ситуації в Україні. З нетерпінням чекаю побачити позицію України в рейтингу Freedom House за 2012 р., що має вийти цього місяця.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.