Соціальне підприємництво в Україні?

24 січня 2012, 14:50
Власник сторінки
Посол Великої Британії в Україні (2008-2012)
0
1161
Соціальне підприємництво в Україні?

Ідея допомогти людям проявити ініціативу у вирішенні соціальних проблем, а не чекати на увагу з боку держави або благодійних організацій, має знайти підтримку в кожному суспільстві.

Засніженим зимовим ранком я їду за межі Києва в Пущу-Водицю, щоб виступити перед учасниками тижневого тренінгу з соціального підприємництва.

Мета підприємницької діяльності здебільшого полягає в отриманні прибутків, що згодом розподіляються між акціонерами, які від самого початку інвестували у певну справу.  Відмінність соціального підприємництва полягає у тому, що прибуток, отриманий від вкладання початкового капіталу, повертається до місцевих громад.  Уперше такі підприємства виникли у 1844 р. у Британії після індустріальної революції, коли почали створюватись перші кооперативи в промислових містах графства Ланкашир на півночі Англії.

Нині соціальне підприємництво в Британії – це в буквальному сенсі дуже великий бізнес, налічуючи близько 55 тис. підприємств із понад 650 тис. працівників і щороку приносячи британській економіці 8,4 млрд. фунтів стерлінгів.  Соціальне підприємництво розглядається як спосіб забезпечити територіальні громади та найменш захищені верстви населення необхідними послугами, що передбачає високу рентабельність і доступність. Мета проведення семінару в Пущі-Водиці полягла в тому, щоб визначити, що саме Україна, де суспільство пережило серйозні трансформації за минулі 20 років, може почерпнути для себе з британського досвіду?  Не існує панацеї від усіх проблем. Проте ідея допомогти людям проявити ініціативу у вирішенні соціальних проблем, а не чекати на увагу з боку держави або благодійних організацій, має знайти підтримку в кожному суспільстві.

Семінар було організовано фондом «Відродження» у співпраці з Британською Радою і фондом «Східна Європа» та за підтримки аудиторської компанії «PricewaterhouseCoopers», Ерсте Банку (що, власне, є соціальним підприємством) та Українського фонду підтримки підприємництва.  Ви можете прочитати більше про тренінг тут, тут, тут і тут.

Якщо ви зацікавлені в отримані детальнішої інформації про соціальне підприємництво, про його переваги для вас, будь ласка, звертайтеся до Людмили Таценко, менеджера проектів Британської Ради в Україні за е-поштою: lyudmila.tatsenko@britishcouncil.org.ua

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.