Тупік на шляху до Європи

27 січня 2012, 12:06
Власник сторінки
Председатель совета директоров компании "Эффективные инвестиции"
0
782

Об'єктивний процес європейської та євроатлантичної інтеграції України з суб'єктивних причин зайшов у глухий кут.

25–26 січня в Києві відбувся євроатлантичний форум «Україна на порозі нової угоди про асоціацію: вільна торгівля, енергетична безпека і демократія», організований Інститутом Євроатлантичного співробітництва разом з Представництвом Фонду Конрада Аденауера в Україні, Фундацією польсько-української співпраці PAUCI, Представництвом Pact в Україні, Громадською експертною радою при Українській частині Комітету з питань співробітництва між Україною та ЄС, а також Центром відносин США – Україна (CUSUR).

Дуже представницькою виглядала делегація іноземних гостей - президент Європарламенту (2009-2011) Єжи Бузек, виконавчий директор Європейського центру енерго- і ресурсозбереження Фрідберт Пфлюгер, і інші розумні і серйозні люди.

Та як не намагався голова Представництва Європейського Союзу в Україні Жозе Тейшейра пояснити представникам української влади, що очікування Європи щодо України не справдилися і потрібні не слова, а реальні справи, «наші» стояли на своєму - мовляв, проблеми знаємо, вирішуємо в міру сил і можливостей.

Навіть пряма та відверта заява керівника відділу політики представництва ЄС в Україні Ганнес Шрайбер, що 27 міністрів закордонних справ країн-членів ЄС погодилися не ратифікувати угоду про асоціацію до зміни політичної ситуації в Україні, не подіяли на представників Адміністрації Президента Кабміну.

Загальний сенс ПРавильних промов незмінно зводився до наступного: мовляв, ми двома руками за європейську та євроатлантичну інтеграцію України, але от тільки не вчіть нас жити (демократії, праву та загальнолюдським цінностям), а краще допоможіть - матеріально! Тоді ми й подивимося на яких підставах будемо працювати з Євросоюзом з проблеми модернізації ГТС і з питання підписання угоди про асоціацію.

Особливо смішно звучало від представника Адміністрації Президента нарікання: мовляв в самому Євросоюзі вистачає проблем як економічних, так і інституціональних! І саме тому Україна так досі і не зблизилася з ЄС.

Не знаю як іншим учасникам, але особисто мені було соромно й незручно перед європейцями за те, що ці люди говорять від імені всього українського народу, а діють у своїх меркантильних інтересах.

З таким підходом і позицією в діалозі з ЄС угоди про асоціацію нам не бачити ніколи.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: інтеграція,угода про асоціацію,Євросоюз,євроатлантичний форум,вільна торгівля
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.