Україна: чи знижки на газ - це добре? (2)

24 лютого 2012, 10:53
Власник сторінки
Посол Великої Британії в Україні (2008-2012)
0
4364
Україна: чи знижки на газ - це добре? (2)

Про наслідки підвищення цін на газ для внутрішніх споживачів

Нещодавно я написав блог про труднощі, з якими стикається Україна у своїх зусиллях отримати дешевий газ від інших країн. Я зауважив, що підвищення ціни на поставки газу для внутрішнього споживання могло б допомогти Україні посилити свої позиції в переговорах.

На разі, деякі споживачі газу в Україні (здебільшого йдеться про промисловість) платять ринкову ціну. Інші ж види споживачів платять нижчу ціну внаслідок субсидій. Такий стан речей тягне за собою кілька наслідків:

  1. зниження цін для певних споживачів руйнує стимули до підвищення енергоефективності та зменшення обсягів споживання газу. Теж саме стосується й розвідки та розробки власних газових резервів України. Обидва моменти послаблюють позицію України в переговорах з іншими країнами щодо постачання газу;
  2. субсидування дешевого газу для певних видів споживачів вартує уряду України великих коштів. Це означає, що уряду все важче оплачувати потрібні обсяги газу, який постачається з інших країн, або покривати інші статті видатків усередині України;
  3. субсидування дешевого газу для певних видів споживачів – це те, що економісти називають «регресивною» субсидією. Іншими словами, одинока людина похилого віку з низьким рівнем доходів, що використовує дуже мало газу, виграє тільки трішки від такої ситуації. А заможна людина, яка володіє великим будинком із басейном на підігріві і джакузі та яка споживає багато газу, виграє набагато більше;
  4. система подвійної оплати створює можливості для «арбітражу». Напр., якщо А продає газ Б за 50% від того, що має платити В, то Б може заробити гроші, перепродаючи свій газ В. Це породжує корупцію і неефективність, що, зрештою, коштує грошей як платникам податків, так і уряду.

Альтернативою цьому всьому було б виставляти всім однакову ціну, при цьому допомагаючи бідним верствам населення, яким складно платити за газ чи опалення, шляхом проведення оцінки платоспроможності та перерахування коштів у рамках соціальних програм. Інфраструктура для здійснення цього вже розбудована. Така політика сприяла б зростанню дохідної частини бюджету, запровадженню енергоефективних технологій, створенню стимулів для розвідки і видобутку газу в Україні, а також допомогла б просуванню переговорів України з іншими країнами про постачання газу.

Безперечно, збільшити ціни на газ для споживачів – це рішучий політичний крок для будь-якого уряду. Однак у цьому випадку шкідливість нинішньої системи тільки підсилює аргументи про те, що підвищення цін служило б інтересам України та українського народу краще, ніж збереження існуючої системи і надалі.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.