Домагатимусь в Конституційному Суді відновлення права народних депутатів

24 лютого 2012, 16:31
Власник сторінки
0
2246

Домагатимусь в Конституційному Суді відновлення права народних депутатів ініціювати денонсацію антиукраїнських міжнародних договорів

22 лютого за підтримки 47 народних депутатів, як і обіцяв, оскаржив в Конституційному суді звуження конституційного права законодавчої ініціативи народних депутатів.

Нагадаю, що вступили в силу зміни до Регламенту Верховної Ради України, згідно з якими народним депутатам України заборонено виступати із законодавчою ініціативою щодо денонсації міжнародних договорів. Відповідний закон був підписаний Президентом України 26 січня 2012 року.

Те, що така норма Регламенту є неконституційною – очевидно. Адже, за нормою Основного закону (частина 1 статті 93 Конституції України) право законодавчої ініціативи мають Президент України, народні депутати України, Кабінет Міністрів України та Національний банк України. Причому, це право поширюється щодо усіх законопроектів, якщо інше не передбачено Конституцією.

Таким чином, заборонивши народним депутатам подавати законопроекти про денонсацію міжнародних договорів, і прийнявши відповідний Закон, Верховна Рада України, діяла не на підставі Конституції України, а всупереч їй.

Наголошую, що встановити особливий порядок щодо подання законопроектів може лише Конституція України, а не Регламент Верховної Ради. Наприклад, Основним законом передбачено особливу процедуру подання законопроекту про внесення змін до Конституції України.

У зв'язку з цим, важливо відзначити, що Конституційний Суд України неодноразово розглядав питання щодо встановлення винятків з конституційних норм іншими нормативними актами і приходив до висновку, що такі винятки можуть встановлюватися виключно Конституцією України.

Отже, обмеження законом України "Про Регламент Верховної Ради України" права народних депутатів України щодо внесення до Верховної Ради України законопроектів про денонсацію міжнародних договорів України є винятком з конституційних норм, суперечить духу Конституції України і є неконституційним, оскільки Конституцією України подібного обмеження не визначено.

Саме тому, за дорученням 47 народних депутатів України, Борис Тарасюк, Роман Зварич та Іван Крулько представлятимуть це подання в Конституційному Суді з метою відновити конституційне право народних депутатів України ініціювати денонсацію міжнародних договорів.

Право має бути відновлене, а ганебна антиукраїнська "Харківська угода" – денонсована!
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.