Україна-ЄС: більше важливої технічної інформації

29 лютого 2012, 11:53
Власник сторінки
Посол Великої Британії в Україні (2008-2012)
0
1964

Чи можливе застосування окремих елементів Угоди про Асоціацію?

Нещодавно я написав блог про те, що мало б відбутись для того, аби Угода про асоціацію та пов’язана з нею Угода про глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі (УГВЗВТ) почали працювати на Україну. Наприкінці цього запису я зауважив, що з деяких владних кабінетів лунають певні пропозиції, що, якщо неможливо підписати й ратифікувати Угоду про асоціацію, то принаймні можна попередньо ввести в дію окремі її елементи.

Теоретично можливо, щоб певні складові Угоди про асоціацію були застосовані попередньо до її ратифікації національними парламентами. На жаргоні Євросоюзу ці складові називаються «компетенції спільноти» (Community Competence). Вони можуть включати в себе багато положень УГВЗВТ. Таким чином, за бажання країн-членів ЄС, певні частини Угоди про Асоціацію можуть вступити в силу перед тим, як саму Угоду про асоціацію буде ратифіковано національними парламентами в цілому.

Однак, це не означає, що таке попереднє застосування елементів «компетенції спільноти» Угоди про асоціацію обов’язково відбудеться. Як і з ратифікацією Угоди про асоціацію, необхідно завершити декілька етапів:

(i) Угоду про асоціацію спочатку потрібно парафувати (див. лінк вище);

(ii) Угода про асоціацію має бути підписана країнами-членами ЄС. Для цього потрібне одностайне рішення Ради, тобто кожна країна-член має бути «за»;

(iii) наостанок, Європарламент має ратифікувати Угоду про асоціацію.

Ця процедура означає, що для попереднього застосування окремих складових «компетенцій спільноти» Угоди про асоціацію до її ратифікації в цілому необхідно, щоб усі країни-члени та Європарламент погодились на це – тобто кроки (ii) та (iii).

Я окреслив у попередньому блозі, чому ратифікація Угоди про асоціацію в цілому навряд чи відбудеться, допоки лідери опозиції (напр., колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко), заарештовані в результаті судових процесів, які широко сприймаються як політично вмотивовані та вибіркові, залишатимуться в ув’язненні та не зможуть брати участь у політичній діяльності. Вищеописана процедура пояснює, чому часткове, попереднє застосування елементів «компетенції спільноти» Угоди про асоціацію найімовірніше стане предметом таких самих обмежень.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.