Футбол та політика

16 травня 2012, 10:45
Власник сторінки
Посол Великої Британії в Україні (2008-2012)
0
880

Лідери ЄС стурбовані істотним погіршенням стану демократії в Україні.

Зображення вражають. Ув'язнена жінка показує синці, які, як вона каже, отримані нею внаслідок застосування грубої сили охоронцями колонії.

Твердження колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко про фізичне насильство щодо неї з боку охоронців колонії, які керівництво колонії відразу спростувало, викликали суперечливу реакцію в решті країн Європи. У вирі інтенсивних дебатів з'явились повідомлення, що деякі політики з країн ЄС на знак протесту не приїдуть на фінальні матчі Євро-2012 в Україні. Деякі важковаговики політичної преси доводять, що політичні лідери ЄС також не повинні їхати.

Це дуже делікатна тема, і обидві сторони наводять ґрунтовні аргументи. Але ця дискусія підкреслює головне запитання: чому країни-члени ЄС так упритул стежать за подіями в Україні? Відповідь окреслювалась на цьому блозі вже багато разів до цього. Країни-члени ЄС стурбовані тим, що лідери української опозиції, зокрема й пані Тимошенко, постають перед судом і (поки що без винятків) потрапляють за ґрати через судовий процес, який виглядає вибірковим і таким, що відбувся під політичним тиском. Лідери ЄС настільки переконані, що це свідчить про істотне погіршення стану демократії в Україні, що чітко заявили: вони навряд чи підпишуть або ратифікують Угоду про асоціацію між ЄС та Україною, поки лідерів опозиції не звільнять із в'язниць і вони не зможуть брати участь у політичній діяльності.

Зв'язок між підписанням Угоди про асоціацію та ув'язненням лідерів опозиції є важливим. І ЄС, і Україна прагнуть підписання Угоди про асоціацію, оскільки вона є найкращим механізмом, що допоможе Україні стати більш схожою на країну ЄС, сприяючи зростанню багатства, торгівлі, поглибленню інтеграції. Однак, незважаючи на бажання підписати цю Угоду, всі лідери ЄС згодні в тому, що, аби це сталося, Україна повинна продемонструвати відданість Європейським цінностям, зокрема, принципам демократії та прав людини. Позицію Великої Британії з цього питання було повністю розкрито нещодавно Міністром у справах Європи Девідом Лідінгтоном.

Велика Британія сподівається, що Україна відповість на зростаюче занепокоєння ЄС щодо стану демократії в Україні – не тільки заради Євро-2012, але й щоб запевнити, що Україна здатна зробити необхідні кроки, продовжити процес інтеграції та остаточно приєднатись до ЄС.

Я обговорював ці питання на 5 Каналі 14 травня.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.