Регіонали можуть залишитися на вибори без грошей

11 липня 2012, 12:44
Власник сторінки
Журналист
0
7
Регіонали можуть залишитися на вибори без грошей

Дует Мартинюка-Чечетова вдарив в штангу. Один доприймався, а інших домахався.

04 липня 2012 року на 57 пленарному засіданні Верховної Ради України VI  скликання   Парламентом 262 голосами проголосовано за законопроекти № 10639, 10680, 10682, 10683 і 10576. Я офіційно заявляю про те, що законопроект 10576 похапцем включений до порядку денного сесії. При цьому було дано організаційне доручення щодо підготовки комітетом єдиного закону, але текст його на засіданні Верховної Ради України не голосувався, бо не був внесений в установленому Регламентом Верховної Ради України та Конституцією порядку.

За вищенаведених обставин інформування суспільства щодо прийняття перелічених законопроектів у цілому є введенням в оману, перевищенням службовими особами, що вносили дані законопроекти і рішення щодо їх об’єднання на голосування, своїх службових повноважень та службовим підлогом, тим більше, що мова йде про непрозору процедуру виділення коштів.

У стенограмі жодним чином не сказано, що законопроекти були прийняті відразу в цілому. Коли головуючий ставив на голосування законопроекти він не говорив про те, що вони голосуються в цілому, а просто ставив на голосування без відповідного уточнення. І коли головуючий озвучував результати голосування, то не озвучував, що закони прийняті в цілому. Таким чином вивчення стенограми показує, що вони були прийняті хоч із порушенням процедури, але тільки у першому читанні. 

Я офіційно звернувся до Литвина і Януковича, заявивши, що вказані дії та рішення Верховної Ради України  не відповідають вимогам Конституції та Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» (далі – Регламент) і, відповідно, є нелегітимними.

До того ж, законопроекти направлені на суттєве збільшення видатків з державного бюджету (а саме 29 млрд. грн.), але належного обґрунтування збільшення видатків не наведено і висновків відповідних органів не надано.

Крім того, комітетом була висловлена пропозиція щодо того, щоб додати до законопроекту 10680 ще один пункт і збільшити видатки загального фонду для Ради національної безпеки і оборони на 2,5 мільйони гривень. Проте комітет не є суб’єктом права законодавчої ініціативи. Відтак його самостійна законодавча ініціатива не може бути винесена на голосування Верховної Ради. Це призводить до абсурдної ситуації і створює прецедент наділення правом законодавчої ініціативи усіх комітетів Верховної Ради України.

Результати голосування щодо об’єднання усіх згаданих законів в один не можуть бути визнанні легітимними ще й тому, що голосувати по-суті не було за що, адже не було тексту. Фактично депутати проголосували за примару.

Крім того,  питання про прийняття даних проектів поставлено на    голосування без дотримання  процедури щодо надання народним депутатам України тексту законопроекту (не пізніше, як за 10 днів)  з  відповідними порівняльними таблицями, висновками головного комітету, юридичного управління та інших супровідних документів, що не відповідає вимогам статей 98 та  117 Регламенту.

Також порушено право народних депутатів, що закріплене у частині другій статті 100 Регламенту Верховної Ради України на внесення альтернативного  законопроекту  у 14-денний строк після дня надання народним депутатам  першого законопроекту з відповідного питання.

Наведене вище не дало можливості народним депутатам належним чином оцінити ті зміни, які пропонуються, та зробити відповідні висновки й прийняти належне та виважене рішення.  

Порушенням Конституції та Регламенту є також те, що за даний проект голосували народні депутати не особисто (їхніми картками голосували колеги, що можна простежити із відеозапису засідання)  та в залі була відсутня кількість депутатів, яка необхідна для прийняття законів.

Рішенням Конституційного Суду України від 30.09.2010 № 20-рп/2010 по справі №1-45/2010, встановлено, що законодавчі акти, які прийняті з порушенням процедури їх прийняття підлягають скасуванню. А також, що дотримання встановленої Конституцією України процедури  розгляду,  ухвалення  та набрання чинності законами,  у тому числі й законами про внесення  змін  до  Конституції  України, є  однією  з  умов  легітимності  законодавчого процесу.  Вказане рішення згідно п. 4 його резолютивної частини  є обов’язковим до виконання на території України, тобто  має преюдиціальне значення для відповідної сфери правовідносин. 
  Порушення процедури прийняття законів є підставою для їх скасування. Тобто, дії Верховної Ради України та її посадових осіб, що не відповідають встановленій  процедурі законотворення, створюють загрозу праворегуляторних процесів в державі.       

Я вимагаю від влади  визнати, що дані законопроекти проголосовані лише у першому читанні та перестати вводити в оману суспільство і формувати бюджет під вибори так, як те зручно регіоналам.     

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.