Регіонали поділили бюджет за сценарієм фільму "Свадьбы в Малиновке"

12 липня 2012, 14:20
Власник сторінки
Журналист
0
11
Регіонали поділили бюджет за сценарієм  фільму  Свадьбы в Малиновке

Стенограма, як доказ "розтирювання" бюджету України

Так, шановні колеги, тепер ми переходимо, профільний комітет готовий по законопроектах, що стосується змін до бюджету. Це законопроекти за номерами: 10639, 10680, 10682, 10683 і 10576. Але 10576 нам потрібно включити до порядку денного.

Я вношу пропозицію включити до порядку денного і розглянути проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2012 рік" (щодо збільшення видатків на капітальне будівництво та технічне переоснащення вугледобувних підприємств) (реєстраційний номер 10576). Прошу голосувати.

 

15:34:38

За-252

Підтримана пропозиція.

Шановні колеги! Як ви дивитесь на те, щоб ми усі ці законопроекти, усі ці законопроекти, - те, що стосується Кабінету Міністрів, які подавав Кабінет Міністрів, заслухали одну доповідь від Кабінету Міністрів? А це законопроекти за номерами: 10680, 10683. Заслухали. А потім заслухаємо від депутатів. Будь ласка, Анатолій Іванович Мярковський, прошу, по 10680.

 

МЯРКОВСЬКИЙ А.І.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні народні депутати! На ваш розгляд внесений поданий Кабінетом Міністрів проект Закону щодо внесення змін до бюджету. Суть проекту закону стосується збільшення видатків для Генеральної прокуратури на 174 мільйони гривень і пов’язаний з реалізацією положень Генеральної прокуратури, нового Кримінально-процесуального кодексу та Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Кримінально-процесуального кодексу України в частині створення Єдиного реєстру досудових розслідувань та виконання функцій з нагляду за додержанням законів оперативно-розшуковими підрозділами правоохоронних органів.

Ці кошти будуть спрямовані як на збільшення оплати праці, так і на створення відповідного технічного забезпечення для функціонування цього реєстру. Джерелом надходжень цих, збалансування цих коштів є частина прибутку господарських організацій унітарних підприємств та об’єднань, що вилучають до бюджету. Тобто такий платіж, який на сьогоднішній день виконується. Дякую. 174 мільйони гривень.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Анатолію Івановичу, тоді 10683.

 

МЯРКОВСЬКИЙ А.І. Законопроект за номером 10683 підготовлений відповідно до рішення уряду і поданий для розгляду на Верховну Раду. І метою цього законопроекту є забезпечення реалізації проектів у сфері сільського господарства, а саме з метою закупівлі насіння, інших сільськогосподарських культур та інших товарів, які як виробляються в Україні, так і виробляються закордоном за рахунок кредитної лінії відповідно до угоди із Китаєм. Загальна ринкова угода передбачає залучення коштів на 24,3 мільярди гривень. Але це надання права для уряду здійснити відповідні дії. Ця сума буде наповнюватися після того, як будуть підписані індивідуальні, локальні так звані, кредитні угоди протягом року. І відповідно до рішень уряду буде здійснюватися фінансування на умовах як безпосередньої державної підтримки в сільському господарстві України, так  і на кредитній зворотній основі нашого аграрного сектору.

Таким чином цей законопроект пропонується прийняти. Умови запозичень, які запропоновані Експортно-імпортним банком Китаю, достатньо для нас позитивні, тому що ставка буде шестимісячний лібер плюс 4,5, строк  погашення –  до 15 років. Таким чином є пільговий період іще 5 років.  Ми вважаємо, що це вигідні умови і прохання Верховну Раду підтримати цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Анатолій Іванович, сідайте, будь ласка.

 

МЯРКОВСЬКИЙ А.І. Можна я ще для стенограми скажу, що підтримую…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да, будь ласка.

 

МЯРКОВСЬКИЙ А.І. Шановний Адам Іванович, шановні народні депутати! Урядом підтримується внесення… підтримуються законопроекти, які зареєстровані у Верховній Раді за номером 10639, 10682 і 10576. Але там корекція суми. Сума має бути 1 мільярд гривень спрямована на капітальне будівництво та технічне переоснащення вугледобувних підприємств, да, та погашення відсотків за рахунок надходжень перевищення кошторисних доходів Національного банку над їхніми видатками. І також ми пропонуємо, що у разі прийняття цих усіх законів за основу при остаточному доопрацюванні об'єднати в один законопроект і дати відповідне доручення протокольне Комітету з питань бюджету, Головному юридичному управлінню та Мінфіну відповідні здійснити процедури. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Так, тепер ми зараз заслухаємо депутатський, бо два було від Кабінету Міністрів, три є суб'єктами законодавчої ініціативи депутати, а потім надамо можливість голові комітету висловитися по всіх п'яти законопроектах. Будь ласка, 10639 - проект Закону про внесення змін до додатка № 3 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2012 рік" (щодо зміни назви бюджетної програми та перерозподілу асигнувань загального фонду державного бюджету, передбачених Міністерству юстиції). Автор законопроекту –  Баранов, будь ласка. 10639.

Прошу, Валерій Олексійович. Підготуватися Забарському.

 

15:40:52

БАРАНОВ В.О.

Шановний Адам Іванович, шановні депутати, ми сьогодні розглянули, але я виступаю як автор цього законопроекту. Він розроблений з метою фінансового забезпечення Координаційного центру з надання правової допомоги та надання його територіальних… відділенню, утвореного на виконання відповідного указу Президента України.

Для цього пропонується внести зміни до додатку №3 Закону про державний бюджет щодо перерозподілу видатків загального фонду в межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству юстиції, а саме збільшивши обсяг видатків споживання на 1 мільйон гривень, у тому на оплату праці 733 тисячі і за бюджетною програмою 36.01.020 – заходи із проведення Україною правової реформи та виконання законопроектних робіт, виклавши її найменування в новій редакції за рахунок зменшення видатків розвитку на цю суму за бюджетною програмою 36.01.160.

У зв'язку з цим пропонується викласти найменування бюджетної програми Мін'юсту у новій редакції, а саме "Забезпечення формування та функціонування системи безоплатної правової допомоги".

Головне експертне управління і всі інші підтримують цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Розглядаємо проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2012 рік" (реєстраційний номер 10682) (щодо видатків Центральної виборчої комісії). Суб'єкт законодавчої ініціативи –  Забарський Владислав Валерійович, будь ласка. І підготуватися по 576-му Лук'янову.

 

15:42:43

ЗАБАРСЬКИЙ В.В.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги, до вашого розгляду пропонується проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2012 рік" (щодо видатків Центральної виборчої комісії) (реєстраційний номер 10682 від 2 липня 2012 року).

Цей законопроект розроблений з метою  врегулювання питання фінансового забезпечення  діяльності Центральної виборчої комісії  в частині оснащення приміщень для голосування  на виборах народних депутатів України системами відеоспостереження, що матиме наслідком забезпечення публічності та відкритості  виборчого процесу під час проведення чергових виборів  народних депутатів України.

З цією метою законопроектом передбачається  внести  зміни до Закону України "Про Державний бюджет України на 2012 рік" в частині виділення Центральній виборчій комісії  за  окремою бюджетною програмою  "Створення  та запровадження систем відеоспостреження  на звичайних виборчих дільницях на постійній основі під час виборів народних депутатів України у 2012  році" коштів в обсязі 993,6 мільйонів гривень.   Виділення додаткового ресурсу  Центральній виборчій комісії  у зазначеній сумі передбачається здійснити за рахунок   податку на додану вартість  з ввезених на територію України  товарів – 350 мільйонів гривень та ввізного мита – 643,6 мільйона гривень.

Вважаю,  що прийняття цього законопроекту  та подальша реалізація  забезпечить проведення  восени 2012 року  в  Україні демократичних, прозорих та рівних виборів  до парламенту, оскільки буде запроваджено  дієвий контроль за виборчим процесом з боку  громадськості.

Прошу підтримати зазначений  законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. І законопроект за номером 10576 про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2012 рік" (щодо збільшення видатків на капітальне будівництво та технічне переоснащення вугледобувних підприємств). Автор –  Лук'янов.

 

15:44:37

ЛУК’ЯНОВ В.В.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги, народні депутати! Вам пропонується до розгляду законопроект 10576, який був розглянутий на засіданні Бюджетного комітету, і рекомендовано прийняти його в першому читанні за основу і в цілому з урахуванням наступних пропозицій. В законопроект додати щодо збільшення видатків на капітальне будівництво та технічне переоснащення вугледобувних підприємств, здешевлення та погашення кредитів в уточненій редакції Кабінету Міністрів стосовно визначення джерел і в межах 1 мільярду гривень. законопроект був підтриманий і пропонується прийняти його за основу і в цілому як закон.

Дякую за увагу. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Таким чином, шановні колеги, ми заслухали доповідачів по законопроектах: 10680, 10683, 10639, 10682 і 10576.

А зараз я надаю слово для співдоповіді голові Комітету з питань бюджету Баранову Валерію Олексійовичу. Будь ласка, позиції комітету по всіх 5 законопроектах. У часі ми вас не обмежуємо.

 

15:45:58

БАРАНОВ В.О.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые коллеги! Наш комитет сегодня рассмотрел все 5 законопроектов и принял следующие решения.

По законопроекту 10680 комитет предложил добавить еще один пункт, это то, что касается Генеральной прокуратуры. "Збільшити видатки Загального фонду для Ради національної безпеки і оборони, за кодом 6501010, інформаційно-аналітичне забезпечення координаційної діяльності у сфері національної безпеки і оборони, на 2,5 мільйони гривень, у тому числі на оплату праці на 1,9 мільйонів гривень". В іншому комітет підтримав цей законопроект.

Законопроект 10683 комітет підтримав і виніс своє рішення на цю тему.

Законопроект номер 10639, який касається безоплатної допомоги громадянам через Мін'юст, теж підтриманий нашим комітетом.

Законопроект номер 10682, який стосується організації прозорості виборчого процесу і додаткового фінансування Центральної виборчої комісії, комітетом підтримано.

І законопроект, автором якого є Лук'янов, 10576, підтриманий в сумі 1 мільярд гривень, з уточненнями, які сказав Лук'янов. Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Якщо є бажаючі виступити… Є? Немає.

Тоді, шановні колеги, будемо голосувати кожен законопроект окремо.

Я ставлю на голосування пропозицію прийняти Закон про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2012 рік" (щодо видатків для забезпечення діяльності Генеральної прокуратури) (реєстраційний номер 10680). Прошу голосувати.

 

15:48:21

За-255

Закон прийнято.

Я ставлю на голосування пропозицію прийняти Закон про внесення зміни до Закону України "Про Державний бюджет України на 2012 рік" (щодо державних запозичень) (реєстраційний номер 10683). Прошу голосувати.

 

15:48:57

За-260

Дякую. Закон прийнято.

Я ставлю на голосування пропозицію прийняти  Закон про внесення змін до додатка № 3 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2012 рік" (щодо зміни назви бюджетної програми та перерозподілу асигнувань загального фонду державного бюджету, передбачених Міністерству юстиції) (реєстраційний номер 10639). Прошу голосувати.

 

15:49:36

За-261

Дякую. Закон прийнято.

Я ставлю на голосування пропозицію: прийняти Закон про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2012 рік" (щодо видатків Центральної виборчої комісії) (реєстраційний номер 10682). Прошу голосувати.

 

15:50:09

За-259

Закон прийнято.

І ставиться на голосування пропозиція: прийняти Закон про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2012 рік" (щодо збільшення видатків на капітальне будівництво та технічне переоснащення вугледобувних підприємств) (реєстраційний номер 10576) із тими пропозиціями, які вносив Кабінет Міністрів. Прошу визначатися.

 

15:50:54

За-236

Дякую. Закон прийнятий.

Шановні колеги, є пропозиція, давайте ми дамо доручення профільному комітету, Комітету з питань бюджету, об'єднати всі ці законопроекти в один із тим, щоб підготовити один Закон про внесення змін до Закону про Державний бюджет України. Всі п'ять законів об'єднати і разом із Головним юридичним управлінням здійснити відповідно техніко-юридичні правки.

Давайте проголосуємо цю пропозицію. Я прошу проголосувати цю пропозицію, про об'єднання всіх законів в один і  доручення Головному юридичному управлінню. Прошу голосувати.

 

15:51:51

За-262

Прийнято.

Я з реакцією не забарився і надіслав депутатське звернення.

 


              

 

НАРОДНИЙ    ДЕПУТАТ   УКРАЇНИ

 

01008 м. Київ  вул. Грушевського, 5                                                                                                                                              тел.       8 (044)   255-35-36

 

    «   » липня 2012 року          

 

Надтерміново! Особисто!

 

Президенту України

Януковичу В.Ф.

 

Голові Верховної Ради України

Литвину В.М.

 

 

Щодо порушень вимог Закону України «Про Регламент Верховної Ради України», Конституції України під час інформування громадськості стосовно прийняття законопроектів № 10639, 10680, 10682, 10683 і 10576 за основу та в цілому та їх об’єднання в межах одного закону, вжиття заходів із усунення цих порушень

З А Я В А

в порядку статті 16 Закону України «Про статус народного депутата України»

та статті 48 Закону України «Про Регламент Верховної Ради

України»

 

Вельмишановний Вікторе Федоровичу та Володимире Михайловичу!

 

04 липня 2012 року на 57 пленарному засіданні Верховної Ради України VI  скликання   Парламентом 262 голосами проголосовано за законопроекти № 10639, 10680, 10682, 10683 і 10576. Варто відзначити, що законопроект 10576 похапцем включений до порядку денного сесії. При цьому було дано організаційне доручення щодо підготовки комітетом єдиного закону, але текст його на засіданні Верховної Ради України не голосувався, бо не був внесений в установленому Регламентом Верховної Ради України та Конституцією порядку.

За вищенаведених обставин інформування суспільства щодо прийняття перелічених законопроектів у цілому є введенням в оману, перевищенням службовими особами, що вносили дані законопроекти і рішення щодо їх об’єднання на голосування, своїх службових повноважень та службовим підлогом, тим більше, що мова йде про непрозору процедуру виділення коштів.

Крім того, мною було ретельно вивчено стенограму 57 пленарного засідання Верховної Ради України, яку я додаю. У ній жодним чином не сказано, що законопроекти були прийняті відразу в цілому. Коли головуючий ставив на голосування законопроекти він не говорив про те, що вони голосуються в цілому, а просто ставив на голосування без відповідного уточнення. І коли головуючий озвучував результати голосування, то не озвучував, що закони прийняті в цілому.

Таким чином вивчення стенограми показує, що вони були прийняті хоч із порушенням процедури, але тільки у першому читанні. 

Вказані дії та рішення Верховної Ради України  не відповідає вимогам Конституції та Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» (далі – Регламент) і, відповідно, є нелегітимними.

До того ж, законопроекти направлені на суттєве збільшення видатків з державного бюджету (а саме 29 млрд. грн.), але належного обґрунтування збільшення видатків не наведено і висновків відповідних органів не надано.

Крім того, комітетом була висловлена пропозиція щодо того, щоб додати до законопроекту 10680 ще один пункт і збільшити видатки загального фонду для Ради національної безпеки і оборони на 2,5 мільйони гривень. Проте комітет не є суб’єктом права законодавчої ініціативи. Відтак його самостійна законодавча ініціатива не може бути винесена на голосування Верховної Ради. Це призводить до абсурдної ситуації і створює прецедент наділення правом законодавчої ініціативи усі комітети Верховної Ради України.

Результати голосування щодо об’єднання усіх згаданих законів в один не можуть бути визнанні легітимними ще й тому, що голосувати по-суті не було за що, адже не було тексту. Фактично депутати проголосували за примару.

Крім того,  питання про прийняття даних проектів поставлено на    голосування без дотримання  процедури щодо надання народним депутатам України тексту законопроекту (не пізніше, як за 10 днів)  з  відповідними порівняльними таблицями, висновками головного комітету, юридичного управління та інших супровідних документів, що не відповідає вимогам статей 98 та  117 Регламенту.

Також порушено наше право як народних депутатів, що закріплене у частині другій статті 100 Регламенту Верховної Ради України на внесення альтернативного  законопроекту  у 14-денний строк після дня надання народним депутатам  першого законопроекту з відповідного питання.

Наведене вище не дало можливості народним депутатам належним чином оцінити ті зміни, які пропонуються, та зробити відповідні висновки й прийняти належне та виважене рішення.  

Порушенням Конституції та Регламенту є також те, що за даний проект голосували народні депутати не особисто (їхніми картками голосували колеги, що можна простежити із відеозапису засідання)  та в залі була відсутня кількість депутатів, яка необхідна для прийняття законів. Так, відповідно до результатів голосування, картками за об’єднання законів в один проголосували: за – 262 народні депутати, що не відповідає дійсності, так як в залі насправді були присутні набагато менше народних депутатів. Також дані про голосування за проект відрізняються від даних електронної та письмової реєстрації народних депутатів України. Так, якщо порівняти ці дані, то за прийняття проекту голосували народні депутати, які відсутні у даних електронної реєстрації або у даних  письмової реєстрації, або  в обох списках. Деякі народні депутати, які ніби проголосували «за» прийняття цього рішення (відповідно до даних до проекту) були у відпустці, у відрядженні, або хворіють. Так, з порівняння даних голосування за прийняття рішення про прийняття за основу та в цілому як закон проекту 10680 та даних електронної реєстрації, випливає, що «за» проголосували 32 народних депутати, які не були зареєстровані відповідно до даних електронної реєстрації (наприклад, Омельченко О.О., Пилипенко В.П., Білаш Б.Ф., Березкін С.С., Рева Д.О. та інші). А з порівняння даних голосування за прийняття рішення про прийняття за основу та в цілому як закон проекту 10680 та даних письмової реєстрації, випливає, що «за» проголосували 64 народних депутати, які не були зареєстровані відповідно до даних письмової реєстрації (наприклад, Буряк О.В., Воротнюк І.Б., Писаренко В.В., Ахметов Р.Л., Бережна І.Г. та інші). Такі народні депутати, як Пилипенко В.П., Борисов В.Д., Бевзвенко В.Ф., Клюєв С.П., Царьов О.А, Кузьмук О.І., Харовський С.Ю., Янковський М.А., Чертков Ю.Д. були відсутніми  відповідно до даних і електронної, і письмової реєстрації, а відповідно до даних письмової реєстрації такі народні депутати, як Баранов-Мохорт С.М., Калетнік Г.М., Янковський М.А. хворіють, Литвин Ю.О., Перестенко М.В., Стоян О.М. знаходяться у відрядженні, хоча відповідно до даних голосування за проект 10680 дані народні депутати проголосували «за» його прийняття повністю та в цілому як закон, незважаючи на те, що вони точно були відсутніми на засіданні.

Тобто, виходячи з наведеного вище,  кількість присутніх була значно меншою, ніж та, яка необхідна для прийняття рішень (законів) Верховною Радою, що унеможливлювало прийняття цього Закону. Все це є неконституційним та свідчить про прийняття даного проекту з порушенням процедури прийняття законів, яка передбачена ст. 91 Конституції України, відповідно до якої «Верховна Рада України приймає закони, постанови та інші акти більшістю від її конституційного складу, крім  випадків, передбачених цією Конституцією».

Рішенням Конституційного Суду України від 30.09.2010 № 20-рп/2010 по справі №1-45/2010, встановлено, що законодавчі акти, які прийняті з порушенням процедури їх прийняття підлягають скасуванню. А також, що дотримання встановленої Конституцією України процедури  розгляду,  ухвалення  та набрання чинності законами,  у тому числі й законами про внесення  змін  до  Конституції  України, є  однією  з  умов  легітимності  законодавчого процесу.  Вказане рішення згідно п. 4 його резолютивної частини  є обов’язковим до виконання на території України, тобто  має преюдиціальне значення для відповідної сфери правовідносин. 
       

Таким чином, порушення процедури прийняття законів є підставою для їх скасування. Тобто, дії Верховної Ради України та її посадових осіб, що не відповідають встановленій  процедурі законотворення, створюють загрозу праворегуляторних процесів в державі.      

Зазначені дії Верховної Ради України обурюють суспільство та призводять до масових акцій протесту, що тягне за собою  порушення стабільності в державі.     

Відповідно до ч. 1 ст. 48 Регламенту,  рішення Верховної Ради можуть бути скасовані Верховною Радою до підписання відповідного акту Верховної Ради Головою Верховної Ради України.

         На підставі наведеного та керуючись статтею 48 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України, -

 

П Р О Ш У :

              1. Вжити заходів щодо усунення порушень  вимог Закону України «Про Регламент Верховної Ради» при прийнятті законопроектів № 10639, 10680, 10682, 10683 і 10576, що стосуються внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2012 рік" (щодо збільшення видатків) та  вжити заходів для того, щоб громадяни України не вводилися в оману тим, що закони були прийняті за основу та в цілому.   

               2. З метою усунення порушень вимог Регламенту, невідкладно вжити заходів із оприлюднення результатів голосування по законопроектам № 10639, 10680, 10682, 10683 і 10576 як таких, що були прийняті у першому читанні та не можуть бути об’єднанні в межах одного закону.

 

Додатки: витяг із стенограми з результатами голосування.

 

 

 

 

                  

                                  З повагою,                                                Юрій КАРМАЗІН                      

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.