Парламент втратив орієнтацію

26 грудня 2012, 06:27
Власник сторінки
Журналист
0
17
Парламент втратив орієнтацію

Три хвилини і дві секунди знадобилось Верховній Раді України сьогодні 25 грудня, щоб замаскувати перед виборцями «покращення» від всіх найбільш значимих політичних сил


 

 

 яке вони «подарували» нібито народу, але, на жаль, насправді, тільки собі.

  Про що я? Про проект Закону №1158 «Про внесення змін до статті 34 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», внесений напередодні за авторством О. Єфремова,  А. Яценюка, В. Кличка, О. Тягнибока, П. Симоненка.

         За цей «закон» проголосували аж 358 осіб: Партія регіонів – 179, «Батьківщина» - 79, «Удар» - 23, «Свобода» - 35, Компартія – 31,   позафракційні – 11.

 

Що ж обєднало таких різних людей?

 

Наведу повний текст пояснювальної записки до проекту закону:

 

«Як відомо, відповідно до існуючої редакції статті 6 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» персональний склад комітетів  формується  Верховною  Радою України нового скликання шляхом обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів та членів комітетів. При цьому, персональний  склад  усіх комітетів Верховної Ради України нового скликання визначається одночасно шляхом прийняття відповідної постанови Верховної Ради України.

 

Водночас частиною четвертою статті 34 зазначеного Закону  передбачено, що у комітеті,  який налічує у своєму складі не більше десяти осіб, обирається один заступник голови комітету, у комітеті, який налічує від одинадцяти до двадцяти осіб, - перший заступник і заступник голови комітету, а в комітеті з чисельністю від двадцяти однієї особи і більше - перший заступник і два заступники голови комітету.

 

Зважаючи на попередню парламентську практику організації діяльності провідних комітетів, предмети відання яких безпосередньо стосуються розвитку економіки, з метою підвищення їх ролі та посилення особистої відповідальності керівництва таких комітетів, пропонується удосконалити редакцію частини четвертої статті 34.

 

Зокрема, частину четверту статті 34 необхідно доповнити реченням такого змісту: «Відхилення від цих вимог допускається при формуванні складу комітетів відповідно до статті 16 Регламенту Верховної Ради України у межах коштів, передбачених кошторисом Верховної Ради України».».

 

 

 

 

 

Іншими словами, треба було знайти додаткову легальну можливість збільшити не тільки кількість комітетів, які вже збільшені на 2(!) – і це в умовах кризи, але й збільшити до абсолютно непристойної кількості керівництва комітетами, тобто число перших заступників та заступників голів комітетів.

Не зменшити, зауважте, а збільшити.

Нічого, що закон (поки що чинний) передбачає розумні речі зв’язку чисельності складу комітетів і керівництва ними.

Дивує інше. Задля особистих інтересів переступили через поки що чинний закон і, на підставі неіснуючого поки що закону, в нелегітимний спосіб сформували комітети і їх керівництво.

О. Єфремов так обґрунтував необхідність цього: «…Тут мають бути враховані максимально всі пропозиції для того, щоб вищий законодавчий орган працював ефективно, приймав виважені рішення. А таке вдосконалення редакції статті 34 дозволить підвищити роль комітетів та посилити особисту відповідальність керівництва комітетів за їх роботу, відповідно до предметів відання…».

Не знайшлось жодної людини, яка б пояснила тим, хто не зрозумів та виборцям, що мова йде про звичайний дєрібан, банальну змову.

Так без обговорення і проголосували.

Але це не значить, що закон набрав чинності, адже для цього, у відповідності до ст. 94 Конституції у Президента є 15 днів для його підписання і, можливо, ветування.

Не вірю, що Янукович В.Ф. його заветує, але, мав би,  якби був справжнім Гарантом Конституції.

Частина п’ята статті 94 Конституції передбачає, що «закон набирає чинності через 10 днів з дня його офіційного оприлюднення, якщо інше не передбачено самим законом, але не раніше дня його опублікування».

І хоча в проекті і передбачено, що закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, цей день, безумовно ніяк не буде 25-м грудня.

Що ж це значить? Те, що Постанова Верховної Ради України «Про комітети Верховної Ради України сьомого скликання» від 25 грудня не базується на ст.ст. 19, 94 Конституції України, статті 34 Закону України «Про комітети Верховної Ради України».

Іншими словами, ґрунтовніше треба готуватись, панове!

В цій неконституційній «Постанові» спробували ліквідувати прийняту 2 тижні назад Постанову, яка стала вже нормою чинного законодавства, опублікована, внесена в базу законодавства від 13.12.2012 р. № 6-VII «Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України сьомого скликання», підписану В.Рибаком.

 

 

 

 

 

Підкреслюю, що вона поки що чинна! Чим вона не підходила? Та тим, що там було передбачено 27 комітетів, а не 29, а також тим, що у відповідності до частини третьої Постанови до складу кожного з комітетів на момент утворення може входити не менше 9 і не більше 30 народних депутатів, за умови представлення не менш як по одному народному депутату України від кожної депутатської фракції.

За кількості членів комітету не більше 10 народних депутатів України  - обирається один заступник голови комітету, за кількості членів комітету від 11 до 20 народних депутатів України - обираються перший заступник і заступник голови комітету, за кількості членів комітету понад 20 народних депутатів України перший заступник і два заступники голови комітету.   

Ось чим заважає ця Постанова!

В мене нема питань до влади. В мене питання до опозиції, яка ще залишилась. Чому Ви промовчали? Чому йдете на свідоме порушення Конституції? Чи готові скасувати результати змови?

Тепер про деякі приклади з прийнятої «Постанови». В Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів входять лише 7 чоловік, включаючи Голову, першого заступника, заступника голови та секретаря Комітету. Нібито  рядових депутатів там аж 3(!). Та й то поки що, бо будуть ще створені підкомітети!

Не соромно? А по чинній постанові мало бути не менше 9 осіб і тільки 1 заступник голови Комітету.

На 10 членів Комітету з питань свободи слова та інформації та аналогічного за чисельністю Комітету з питань сімї, молодіжної політики, спорту та туризму приходиться по одному першому заступнику та по 2 заступника, а мав би бути тільки один.

 Хтось після цього скаже, що ця Верховна Рада краща за попередню? Ні! Попередня була погана, але ця … судіть самі.

Ще цікавіша ситуація в «блатних комітетах». Так, на 14 членів Комітету з питань фінансів і банківської діяльності приходиться аж по 2 перших та 2 простих заступники, а мало б бути в 2 рази (!) менше.

Очевидно, треба було пристроїти чадо «папєрєдніка»  – Азаров О.М. став одним з двох перших заступників.

В «складному» комітеті з питань регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України аж 2 перших заступники та 2 «рядових», а планувалось цілих 3! Відмовився від посади Едуард Гурвіц, хоча в узгодженому тексті значився як заступник. Аж 5 заступників в Комітеті з питань економічної політики, де всього 15 осіб.

Це для цього я зберігав бюджетні кошти, не витративши за 5 років жодної копійки на перельоти, переїзди (коли деякі депутати налітували по 200 тисяч гривень на рік)? Ні, я думав, що ці кошти підуть в лікарні, школи, пенсіонерам.

Очевидну корупційну сутність проекту  № 1158 побачили, навіть знайшлись ті, хто проголосував проти, але ПРОМОВЧАЛИ(!)

Разом з тим, проти проголосували О.Ляшко та В.Балога.

 

Спасибі, хлопці! Правильною дорогою ідете.

Ще 10 утримались, а це Власенко С., Ілик Р., Терьохін С., Швець В., Домбровський О., Заболотний І., Деревянко Ю., Доній О., Лабунська А., Порошенко П. В багатьох був впевнений, багато хто мене здивував. Спасибі за позицію!

Жаль тільки, що крім цих дванадцяти та 35-ти тих, що не           голосували, - опозиції в залі нема! А я ж агітував за всіх опозиціонерів, незважаючи, що мене не допустили до виборів.

Прикро, що за 2 місяці після виборів є єдина розумна Постанова, та й ту пробують скасувати.

Прикро, що опозиція не відстояла право на контролюючі комітети: з питань бюджету, регламенту, соціальної політики. Можливо тому, що всі учасники  переговорів задоволені?

Що робити в такому разі?

По-перше, не маючи ніякої надії, звернусь до Президента.

По-друге, звертаюсь до четвертої влади – журналістів: Допоможіть  повернути Парламенту правильну орієнтацію!!!


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.