Донецьк - це місто з європейським корінням

01 лютого 2013, 10:32
Власник сторінки
громадський та політичний діяч
0
4223

Спробую почати руйнувати стереотип щодо несприйняття Донецька та «донецьких» через їх виразну російсько-радянську ідентифікацію...

Для мене важливо ліквідовувати застарілі міфи чи штампи щодо України, її історії, традицій і культури. Один із таких штампів - несприйняття Донецька та «донецьких» через їх виразну російсько-радянську ідентифікацію. Отож, руйнуючи цей стереотип, скажу, що, мабуть, для багатьох людей стане відкриттям те, що Донецьк був заснований відомим британським, точніше, валійським підприємцем Джоном Джеймсом Юзом (Х’юзом). 

Ця людина народилась у 1814 році в одному з найбільших і найбагатших промислових міст Південного Уельсу, металургійного краю Англії. У юнацькі роки працював під началом батька. У 28 років купує суднобудівну верф, в 36 - будує в місті Ньюпорт ливарний завод. Він сконструював лафет для важких гармат, і ця артилерійська установка поступала на озброєння ВМС низки європейських країн. Розробляв рецептуру броні для обшивки судів та фортових укріплень тощо. 

На території тодішньої Російської імперії він з’являється у віці 55 років. Купує землю у князя Кочубея в Катеринославській губернії на березі річки Кальміус і починає будівництво металургійного заводу. Фактично, Джон Юз увійшов в історію нашої держави як людина, яка, покинувши батьківщину, переїхала в порожній степ, де заснувала першу шахту та металургійний завод на території сучасної України.

Окрім того, за час своєї діяльності Юз створив місто навколо цих промислових об’єктів, яке до 1923 року носило його ім’я – Юзівка, згодом було перейменовано у Сталіно, а вже потім отримало назву Донецьк. Як відомо, сьогодні це місто є найбільшим індустріальним центром України. 

У 2001 році в Донецьку був встановлений пам'ятник Джону Юзу. Також зберігся і напівзруйнований будинок Юза, який, я вважаю, необхідно відреставрувати та організувати у його приміщенні музей засновника Донецька.   

Думаю, було би правильно, щоб з нагоди його 200-річчя, яке буде відзначатися у наступному році, жителі не лише Донецька, а і всієї України дізналися про історію створення цього міста, про вагомий внесок британської економічної школи та конкретної родини Юзів у розвиток вітчизняної промисловості та історії. 

Тому я разом з колегами-депутатами запропонував відзначити 200-річчя від дня народження Джона Юза на державному рівні (Проект Постанови № 2129). 

Сподіваюсь, про європейське, а не російсько-радянське походження міста Донецьк незабаром дізнається вся Україна.       

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: Історія України,Донецьк
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.