На численні прохання ЗМІ, надаю повний текст свого АДМІНІСТРАТИВНОГО ПОЗОВУ

13 лютого 2013, 20:54
Власник сторінки
Журналист
0
16
На численні прохання ЗМІ, надаю повний текст свого АДМІНІСТРАТИВНОГО ПОЗОВУ

В позові кожен для себе знайде відповіді на свої питання. Але тепер, після оприлюднення мною цього документу я б дуже не радив, згадувати прізвище КАРМАЗІН "всуе".

 Перші для цього занадто молоді. Другі - недосвідчені. За третіми немає правди.  Нагадую, я відношусь до справжньої, української, народної опозиції, лідерами якої є Юлія Тимошенко і Юрій Луценко, які на  сьогодні перебувають в статусі політв’язнів, а не зеків, як того комусь можливо хочеться.  Що ж стосується мого позову, то я в першу чергу, позивався до ЦВК і вимагав визнати їх бездіяльність, в тих випадках, де були прийняті спірні рішення, по визнанню спірних результатів виборів, на спірних округах.


Вищий адміністративний суд України

Позивач:                 1. Кармазін Юрій Анатолійович

Адреса електронної пошти: 11pzv@ua.fm

(096-538-78-75)

2. Угляй Євгеній Ілліч

3. Дацький Анатолій Юрійович

Відповідач:           Центральна виборча комісія

Поштова адреса: 01196, м. Київ

Пл. Лесі Українки,1

Номер засобів зв’язку: (044)286-84-62

Адреса електронної пошти: post@cvk.gov.ua

 

АДМІНІСТРАТИВНИЙ ПОЗОВ

Про визнання протиправною бездіяльності, скасування рішень Центральної виборчої комісії та зобов’язання вчинити дії

Україна є демократичною, правовою державою, в якій визнається і діє принцип верховенства права; права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави; утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави, яка відповідає перед людиною за свої діяльність;органи  законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повноваження у встановлених Конституцією України межах і відповідно до законів України; Конституція України має найвищу юридичну силу; закони України та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй (ст.1, ч.2 ст.3, ч.2 ст.6, ч.ч. 1,2 ст.8 Основного Закону України).

Однією із засад конституційного ладу в Україні є те, що носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ, який здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування (ч.2 ст.5 Конституції України).

Народне волевиявлення здійснюється через вибори, референдум та інші форми безпосередньої демократії (ст.69 Основного Закону України).

Громадянам гарантується право брати участь в управлінні державними справами, у всеукраїнському та місцевих референдумах, вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування; вибори народних депутатів України є вільними і відбуваються на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування (ч.1ст.38, ст.71, ч.1 ст.76 Конституції України).

Єдиним органом законодавчої влади в Україні є парламент - Верховна Рада України; конституційний склад Верховної Ради України – чотириста п’ятдесят народних депутатів України, які обираються на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування строком на п’ять років (ст.75, ч.1 ст.76 Конституції України).

Конституційний Суд України у Рішеннях № 1-рп/98 від 26 лютого 1998 року, №8-рп/2012 від 5 квітня 2012 року та № 7-рп/2012 від 4 квітня 2012 року зазначив, що загальне, рівне і пряме виборче право, вільне і таємне волевиявлення громадян України на виборах народних депутатів України є конституційною основою правового регулювання виборчого процесу ( абзац 2 пункту 4 мотивувальної частини).

Відповідно до ст.77 Конституції України чергові вибори до Верховної Ради України відбуваються в останню неділю жовтня п’ятого року повноважень Верховної Ради України.

Згідно з  п.20 ч.1 ст.92 Конституції України організація і порядок виборів народних депутатів України визначаються виключно законами України, які приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй.

За Законом України « Про вибори народних депутатів України» народні депутати України обираються громадянами України на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування за змішаною (пропорційно-мажоритарною) виборчою системою (ч.ч.1,3 ст.1).

28 жовтня 2012 року відбулось голосування з виборів народних депутатів України, як у загально державному виборчому окрузі, так і  у 225 одномандатних виборчих округах.

Відповідно ч.1 ст. 99 Закону Центральна виборча комісія встановлює результати виборів депутатів у відповідних одномандатних виборчих округах.

5 листопада 2012 року Центральна виборча комісія прийняла постанову № 1931 « Про неможливість достовірного встановлення підсумків голосування та результатів виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року в  одномандатних виборчих округах №94, 132, 194, 197 та 223», якою визнано неможливість достовірного встановлення підсумків голосування та результатів виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року в одномандатних виборчих округах № 94, 132, 194, 197 та 223, визнано необхідність проведення повторних виборів народних депутатів України в одномандатних виборчих округах №94, 132, 194, 197 та 223 та постановлено звернутися до Верховної Ради України щодо прийняття рішення стосовно проведення повторних виборів народних депутатів України в одномандатних виборчих округах №94, 132, 194, 197 та 223.

6 листопада 2012 року Верховна Рада України прийняла Постанову № 5472-VI «Про звернення Центральної виборчої комісії з приводу виборів народних депутатів України в одномандатних виборчих округах №№ 94, 132, 194, 197 і 223», якою рекомендувала ЦВК призначити відповідно до частини 2 ст.104 Закону України «Про вибори народних депутатів України» повторні вибори народних депутатів України в цих одномандатних виборчих округах та забезпечити їх проведення.

 У інших одномандатних виборчих округах Центральна виборча комісія встановила результати виборів.

Так, 10 та 11 листопада 2012 року Центральна виборча комісія встановила результати виборів в одномандатних виборчих округах №№ 11, 71 відповідно.

Унаслідок цього, 22 листопада 2012 року Центральна виборча комісія прийняла постанову №1978 про реєстрацію обраним народним депутатом по одномандатному виборчому округу №71 Балогу Павла Івановича, а 23 листопада 2012 року постанову №1980 про реєстрацію обраним народним депутатом по одномандатному виборчому округу №11 Домбровського Олександра Георгійовича.

Разом з тим порушення виборчого законодавства в одномандатних виборчих округах №№11 та 71 під час підрахунку голосів виборців та встановлення результатів виборів стали причиною висловлення у письмовому вигляді окремих думок членами  Центральної виборчої комісії під час становлення результатів виборів депутатів та складення відповідних протоколів. Такі окремі думки були викладені, Головою Комісії Шаповалом В.М. та окремими членами ЦВК.

Системні порушення, які мали місце у виборчих округах №№11 та 71 загальновідомим фактором про які неодноразово повідомляли засоби масової інформації, в тому числі електронні ЗМІ.

Зокрема, у статті О. Берегового на сайті Інтернет-видання «Свобода слова в Україні» - « 11 виборчий округ: «Не сыпь мне Солей и Ко на рану..»(http://svoboda.in.ua/news/read/4781)  та на сайті Інтернет-видання «Мукачево.Нет.» (http://www/.mukachevo.net)  вказується на масові випадки порушення виборчого законодавства у цих одномандатних виборчих округах.

До проведення перевірок щодо вчинення правопорушень під час виборчих перегонів, які мали місце в одномандатних виборчих округах, в тому числі в одномандатних виборчих округах №№11, 71, особливо під час встановлення результатів виборів народних депутатів, України закликала вся міжнародна спільнота та поважні міжнародні інституції.

Зокрема:

-                     Парламентська асамблея Ради Європи у своєму звіті « Спостереження за парламентськими виборами в Україні» від 29 листопада 2012 року № 1307 закликала українську владу провести ефективні розслідування порушень, зафіксованих у мажоритарних округах, де результати виборів були скасовані, так само як і в інших мажоритарних округах, де серйозні порушення законодавства було зафіксовано.(http://assambly.coe.int/ASP/DOC/XrefViewHTML.asp?FileID=19213sLanguage=EN);

-                     - міжнародна організація ENEMO у своєму прес-релізі від 5 листопада 2012 року повідомила про випадки, коли невідомі особи зупиняли роботу ОВК, псували бюлетені, незаконно вилучали протоколи ДВК. Інциденти відбувалися, наприклад, в округах № 223 (м. Київ), № 132 (Миколаївська область), №11 (Вінницька область). Це поставило під сумнів достовірність результатів підрахунку голосів в цих виборчих округах. ENEMO закликає правоохоронні органи до неупередженого розслідування порушень і фальсифікацій в ході процесу підведення підсумків виборів.

-                     Міжнародна організація ОБСЄ у своєму проміжному звіті від 9 листопада 2012 року зазначила, що серед порушень спостерігалися залякування членів ОВК та ДВК, втручання в роботу ОВК – часто з боку кандидатів, уповноважених осіб, спостерігачів та інших. Довгострокові спостерігачі МСВ ОБСЄ/БДІПЛ повідомили про такі порушення в ОВК № 11 (Вінницька область), № 71 (Закарпатська область).

(http://www.osce.org\uk\odihr\elektoins\97096).

Швидкоплинність і встановлені законодавством присічні строки у виборчому процесі не завжди дозволяють у період виборчої компанії провести повну та достовірну перевірку усієї цієї виборчої документації з метою встановлення об’єктивного перебігу виборчого процесу та встановлених результатів виборів.

 У той же час виборчим законодавством передбачені дієві заходи, які забезпечують можливість проведення перевірки виборчої документації для підтвердження чи спростування відомостей щодо встановлення результатів виборів, не лише протягом відведеного строку на встановлення результатів виборів  та строку його оскарження.

  У виборчому законодавстві передбачені запобіжники, які дозволяють вже після закінчення виборчих перегонів перевірити заявлені факти про здійснені порушення під час виборів, в тому числі під час встановлення підсумків голосування та відповідно правомірність та достовірність встановлених результатів виборів, а кримінально процесуальне законодавство надає можливість проведення неупередженого розслідування цих фактів.

Так, для реалізації можливості проведення перевірок щодо вчинення порушень в ході процесу підведення підсумків  та щодо фальсифікації волевиявлення виборців передбачено збереження виборчої документації.

Відповідно до ст. 115 Закону України «Про вибори народних депутатів України» виборча документація зберігається у відповідних державних архівних установах протягом п’яти років з дня офіційного оприлюднення результатів виборів депутатів України.

Пунктом 1.5 Постанови ЦВК № 46 від 12.03.2012 року «Про порядок передачі окружними виборчими комісіями з виборів народних депутатів виборчої та іншої документації на зберігання до архівних установ» визначено перелік виборчої документації, включаючи виборчі бюлетені, яку окружні виборчі комісії передають на зберігання до відповідних місцевих архівних установ, створених органами влади Автономної Республіки Крим, місцевими органами виконавчої влади чи органами місцевого самоврядування.

 

Таким чином, протягом п’яти років наявні всі можливості проведення перевірки щодо правомірності та достовірності встановлених результатів виборів.

 

За поданою мною заявою щодо порушень вимог виборчого законодавства під час виборів народних депутатів України 2012 року, 24 грудня 2012 року Міністерством внутрішніх справ України порушено кримінальне провадження за фактом фальсифікації виборчих документів та підсумків голосування за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 158 КК України.

Під час проведення правоохоронними органами досудового розслідування щодо порушень виборчого законодавства в одномандатних виборчих округах №№ 11, 71, 94, 132, 194, 197, 223 проведені дії по перевірці виборчої документації щодо правомірності підрахунку голосів виборців та достовірності встановлення  результатів в одномандатних виборчих округах №№ 11, 71 та щодо порушень вимог виборчого законодавства в одномандатних виборчих округах №№ 94, 132, 194, 197 та 223, що  стали підставою прийняття Центрального виборчого комісії постанови № 1931 «Про  неможливість достовірного встановлення підсумків голосування та результатів виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року в одномандатних виборчих округах № 94, 132, 194, 197 та 223».

За результатами проведеної перевірки виборчої документації одномандатних виборчих округів №№ 11 та 71 до Центральної виборчої комісії було направлено лист з усіма даними проведеної перевірки, які засвідчують факт недостовірного встановлення підсумків голосування та результатів виборів в одномандатних виборчих округах №№ 11 та 71.

Так, при проведенні огляду вилученої виборчої документації слідчими Головного слідчого управління та працівниками Секретаріату Центральної виборчої комісії, залученими як спеціалісти до цієї процесуальної дії, виявлено ряд порушень законодавства, що призвело до виявлення невідповідності  кількісних показників, фактично зафіксованих при проведенні огляду виборчої документації, кількісним показникам у складених відповідними окружними виборчими комісіями одномандатних виборчих округів №№ 11 та 71 протоколах про підсумки голосування та відповідно у протоколах, складених Центральною виборчою комісією, про результати виборів народних депутатів України в одномандатних виборчих округах №№11 та 71.

Так, кількість голосів виборців поданих за кандидата, що встановлена в протоколі ЦВК про результати виборів народних депутатів України в одномандатному виборчому окрузі № 11 складає: Антемюк В.Д. – 3 958; Бевз В.А. – 11 086; Березовський В.М. – 1 873; Добринська Н.В. – 6 391; Добровольський В.О. – 3 664; Домбровський О.Г. – 29 841; Кулініч Р.О. - 814; Солей Н.П. – 27 706; Станіславенко Л.А. – 13 606 натомість встановлена при огляді виборчих бюлетенів в одномандатному виборчому окрузі № 11 кількість голосів виборців, поданих за кандидата складає: : Антемюк В.Д. – 3 957; Бевз В.А. – 11 028; Березовський В.М. – 1 874; Добринська Н.В. – 6 420; Добровольський В.О. – 3 667; Домбровський О.Г. – 29 841; Кулініч Р.О. - 815; Солей Н.П. – 27 104; Станіславенко Л.А. – 13 600.

Кількість голосів виборців, поданих за кандидата, що встановлена в протоколі ЦВК про результати виборів народних депутатів України в одномандатному виборчому окрузі № 71 складає: Балога П.І. – 22 209; Деркач С.Т. – 21 992; Джанда М.М. – 2 726; Лазоришинець В.В. – 13 317; Марущинець В.І. – 1 139 натомість встановлена при огляді виборчих бюлетенів в одномандатному виборчому окрузі № 71 кількість голосів виборців, поданих за кандидата складає: Балога П.І. – 22 191; Деркач С.Т. – 21 966; Джанда М.М. – 2 723; Лазоришинець В.В. – 13 307; Марущинець В.І. – 1 137.

Крім того, при проведенні вилучення виборчої документації одномандатних виборчих округів №№ 11 та 71 були зафіксовані факти неналежного зберігання та пошкодження виборчої документації.

Зокрема, виборча документація одномандатного виборчого округу № 71 з виборів народних депутатів України 2012 року, в тому числі виборчі бюлетені для голосування в одномандатному виборчому окрузі, зберігалася в підвальному приміщенні, вхідні двері до якого не були опечатані та не закриваються, що надавало можливість безперешкодного доступу будь-яких осіб до цих документів; картонні коробки, в яких була запакована виборча документація одномандатного виборчого округу № 71, в тому числі опрацьовані виборчими комісіями виборчі бюлетені для голосування в одномандатному виборчому окрузі № 71, зберігалися на підлозі, затопленій водою, що стало причиною намокання значної частини виборчої документації та призвело до її пошкодження; значна частина виборчої документації, як в одномандатному виборчому окрузі № 71 так і в одномандатному виборчому окрузі № 11, в тому числі виборчі бюлетені для голосування, взагалі не була упакована  у відповідні пакети або упакована неналежним чином (пакети були розірвані, не упаковані).

Таким чином, під час проведення огляду виборчої документації одномандатних виборчих округів №№ 11 та 71 слідчими Головного слідчого управління та залученими спеціалістами із числа працівників Секретаріату Центральної виборчої комісії було встановлено, що відомості, відображені в протоколах окружних виборчих комісій одномандатних виборчих округів №№ 11 та 71, поданих до Центральної виборчої комісії, на підставі яких були складені протоколи про встановлення результатів виборів у цих округах, отже і відомості у протоколах про результати виборів у одномандатних виборчих округах №№ 11 та 71 не є достовірними.

Крім того, встановленні факти неналежного зберігання виборчої документації та пошкодження як пакетів з виборчою документацією, так і виборчих бюлетенів з кількістю голосів виборців, поданих за кожного кандидата в народні депутати у відповідних одномандатних виборчих округах, унеможливлюють при здійсненні перевірки наявної виборчої документації виявити та встановити достовірні дані реального волевиявлення виборців і відповідно підсумків голосування та результатів виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року в одномандатних виборчих округах №№ 11 та 71. 

1 лютого 2013 року Центральну виборчу комісію було проінформовано Міністерством внутрішніх справ України про виявлені порушення виборчого законодавства з проханням вжити всіх передбачених законодавством заходів реагування.

 

Таким чином, на даний час Центральній виборчій комісії достеменно відомо, що в одномандатних виборчих округах №№ 11 та 71 під час підрахунку голосів виборців відбулися порушення виборчого законодавства, що призвело, як наслідок, до недостовірного встановлення результатів виборців у цих одномандатних округах і прийняття протиправних рішень щодо реєстрації обраними народними депутатами осіб, які не мали на це правових підстав.

Враховуючи зазначене, користуючись правом, визначеним ст. 69 КАСУ, прошу суд витребувати від Центральної виборчої комісії відповідні матеріали проведеної перевірки виборчої документації дільничних та окружних виборчих комісій з одномандатних виборчих округів №№ 11, 71.

Згідно зі ст. 1 Закону України «Про центральну виборчу комісію» (далі – Закон про ЦВК) Комісія є постійно діючим колегіальним державним органом, який наділений повноваженнями щодо організації підготовки і проведення виборів Президента України, народних депутатів України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, всеукраїнського і місцевих референдумів є Центральна виборча комісія, яка очолює систему виборчих комісій та комісій з референдуму, які утворюються для організації підготовки та проведення відповідних виборів.

Згідно зі ст. 2 Закону про ЦВК Комісія відповідно до своїх повноважень забезпечує дотримання передбачених Конституцією України та законами України принципів і засад виборчого процесу, реалізацію виборчих прав громадян України.

Відповідно до ч. 1 ст. 16 Закону про ЦВК якщо Комісії стане відомо про порушення законодавства України про вибори і референдуми, виборчих прав громадян України та права на участь у референдумі з результатів проведених нею перевірок або із засобів масової інформації чи інших джерел, що не суперечать законодавству України, Комісія має право розглянути за власною ініціативою питання, що належить до її повноважень, та прийняти з цього приводу рішення у встановленому цим Законом порядку. Згідно із п. 2 ч.2 цієї статті Комісія у разі необхідності може за власною ініціативою розглянути та прийняти у встановленому цим Законом порядку рішення стосовно організації підготовки та проведення виборів.

Стаття 17 Законну про ЦВК визначає, що Комісія, зокрема, забезпечує реалізацію і захист виборчих прав громадян України та права на участь у референдумах; забезпечує дотримання передбачених Конституцією та законами України принципів і засад виборчого процесу та процесу референдуму; здійснює контроль за додержанням вимог законодавства України про вибори і референдуми; забезпечує однакове застосування законодавства України про вибори і референдуми на всій території України; здійснює контроль за дотриманням політичними партіями, іншими суб’єктами виборчого процесу та процесу референдуму вимог законодавства про вибори і референдуми.

Відповідно до ст. 19 Закону про ЦВК Комісія, зокрема, організовує підготовку і проведення виборів народних депутатів України; очолює систему виборчих комісій, які утворюються для проведення виборів народних депутатів України, спрямовує та контролює їх діяльність; заслуховує повідомлення виборчих комісій, а також міністерств та інших органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування з питань, пов’язаних з підготовкою та проведенням виборів; встановлює результати виборів народних депутатів України та офіційно оприлюднює їх;  здійснює інші повноваження відповідно до цього Закону, Закону України «Про вибори народних депутатів України» та інших законів України.

Таким чином, у Центральної виборчої комісії були та є всі підстави для прийняття рішення щодо неможливості достовірного встановлення підсумків голосування та результатів виборів у одномандатних виборчих округах №№ 11, 17 та скасування своїх рішень про реєстрацію обраними народних депутатів України по цим одномандатним виборчим округам у зв’язку з порушенням принципів виборчого права, передбачених ст.ст. 38,71,103 Конституції України, та засад виборчого процесу, визначених, зокрема ст.ст. 3,6 Закону.

Разом з тим, Центральною виборчою комісією не вчинено жодних дій та не прийнято рішень для забезпечення реалізації виборцями своїх конституційних прав брати участь в управлінні державними справами, шляхом права обирати на основі законодавчого органу України – Верховної Ради України.

Отже, Комісія вчиняє бездіяльність щодо захисту порушених конституційних прав виборців, не реагує на порушення виборчого законодавства, не визнає достовірними раніше встановлені Комісією результати чергових виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року в одномандатних округах №№ 11, 71; не скасовує прийняті Комісією рішення в частині реєстрації обраними народними депутатами по одномандатним виборчим округам №№ 11, 71, а також не приймає рішення про неможливість достовірного встановлення підсумків голосування та результатів виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року в одномандатних виборчих округах №№ 11, 71.

За положеннями ч.ч. 3, 6 ст. 172 КАСУ рішення, дії або бездіяльність Центральної виборчої комісії щодо встановлення нею результатів виборів оскаржуються до Вищого адміністративного суду України у п’ятиденний строк з дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності.

Предмет позову стосується саме бездіяльності Центральної виборчої комісії щодо не вчинення дій та не прийняття рішень для захисту порушених конституційних прав виборців та не визнання недостовірними встановленні Комісією результати чергових виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року в одномандатних виборчих округах №№11, 71 про недостовірність яких Комісія знає з матеріалів, наданих їй 1 лютого 2013 року правоохоронними органами.

 Відповідно до ч.ч. 1,3 ст. 21 Загальної декларації прав людини – «Кожна людина має право брати участь в управлінні своєю країною безпосередньо або через вільно обраних представників. Воля нороду повинна бути основою влади уряду; ця воля повинна виявлятися у періодичних і нефальсифікованих виборах, які повинні провадитись при загальному і рівному  виборчому праві шляхом таємного голосування або ж через інші рівнозначні форми, що забезпечують свободу голосування».

Згідно зі ст. 25 Міжнародного пакту про громадські та політичні права кожен громадянин повинен мати без будь-якої дискримінації, згаданої в Статті 2, і без необґрунтованих обмежень право і можливість: a) брати участь у веденні державних справ як безпосередньо, так і за посередництвом вільно обраних представників; b) голосувати і бути обраним на справжніх періодичних виборах, які проводяться на основі загального і рівного виборчого права при таємному голосуванні й забезпечують свободу волевиявлення виборців;

Положеннями ст. 3 Протоколу № 1 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод встановлено, що «високі Договірні Сторони зобов’язуються проводити вільні вибори з періодичністю шляхом таємного голосування в умовах, які забезпечують вільне вираження думки народу у виборі законодавчого органу.

 

П. 48 Рішення Європейського Суду з прав людини  справа «Ковач проти України» №39424/02 визначено, що «…Суд уже визнав, що ця стаття  гарантує право громадянина висувати свою кандидатуру на вибори і, в разі обрання, обіймати посаду народного депутата. Така сама позиція суду з прав людини висловлена в п. 50 Рішення Суду по  «Лікурезос проти Греції», № 33554/03.

Відповідно до частини першої ст. 38 Основного Закону України громадяни мають право брати участь в управлінні державними справами, вільно обирати і бути обраними до органів державної влади.

Стаття 75 Конституції України встановлює, що єдиним органом законодавчої влади в Україні є парламент – Верховна Рада України.

Відповідно до ст. 76 Основного Закону Конституційний склад Верховної Ради України – чотириста п’ятдесят народних депутатів України, які обираються на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування строком на п’ять років.

Стаття 1 Закону України «Про статус народного депутата України» встановлює, що народний депутат України є обраний відповідно до Закону України “Про вибори народних депутатів України” представник  Українського народу у Верховній Раді України і уповноважений ним протягом строку депутатських повноважень здійснювати повноваження, передбачені Конституцією України та законами України.     

Конституційний суд України у своєму Рішенні по справі № 17 – рп/2002 від 17 жовтня 2002 року зазначив, що Верховна Рада України за своєю природою є представницьким органом державної влади, який відповідно до частини першої статті 76 Конституції України складають чотириста п’ятдесят народних депутатів України – громадян України, обраних на основі загального, рівного і прямого виборчого права.

 

         Таким чином, статусу народного депутата України набуває особа, яка в процесі проведення виборів попередньо набула статусу особи,  обраної  народним депутатом України.        

          За положенням ч. 5 ст. 11 Закону виборчий процес включає, зокрема такі  етапи: висування кандидатів у депутати; реєстрація кандидатів у депутати; голосування; встановлення результатів виборів депутатів та їх офіційне оприлюднення.

            Відповідно до ч. 3 ст. 52 Закону право висування кандидатів у депутати у одномандатних округах реалізується виборцями через партії або шляхом самовисування у порядку, передбаченим цим законом.

            Стаття 59 Закону визначає порядок реєстрації кандидатів у депутати в одномандатних округах.

             Згідно положень ст. 80 Закону голосування виборців на виборах депутатів здійснюється за допомогою виборчих бюлетенів з виборів народних  депутатів України (ч. 1). У виборчому бюлетені для голосування в одномандатному окрузі зазначаються в алфавітному порядку прізвища, власні імена (усі власні імена) та по батькові (за наявності) зареєстрованих у цьому  окрузі кандидатів у депутати з відомостями про рік народження, освіту, посаду (заняття ), місце роботи, місце проживання, партійність, а також суб’єкт  висування кожного кандидата. Ліворуч від прізвища кожного кандидата  розташовується  порожній  квадрат ( ч. 4 )

                Відповідно до ст. 99 Закону, на підставі протоколів окружних  виборчих комісій про підсумки голосування в одномандатних округах, в тому  числі з поміткою «Уточнений»  Центральна виборча комісія на своєму засіданні не пізніш  як на п’ятнадцятий день з дня голосування, встановлює результати виборів депутатів у відповідних одномандатних округах, про що складає протокол.  До  протоколу про результати виборів депутатів заносяться прописом та цифрами  відомості, які всебічно характеризують проведені вибори в одномандатних  округах.

                  У частині 2 цієї статті закріплено порядок визначення обраного  депутатом серед кандидатів, які балотувались в одномандатному окрузі.  Обраним вважається кандидат, який одержав більшу відносно інших  кандидатів, які балотувалися у цьому одномандатному окрузі, кількість голосів  виборців, які взяли участь у голосуванні у одномандатному окрузі.

             Стаття 101 Закону України Про  вибори народних депутатів Українизобов’язує особу, яка  обрана депутатом, подати  до  Центральної  виборчої  комісії  визначений  перелік  документів  для  її  реєстрації  депутатом в народні  депутати  України.

          Рішення Центральної виборчої комісії про реєстрацію депутата є  підставою для складання обраною особою присяги народного депутата  України. 

         Отже, набуття особою права на отримання статусу народного депутата  України залежить насамперед від виконання певних вимог виборчого  законодавства, продовження всіх етапів виборчого процесу та вчинення всіх  передбачених Законом  дій. Зокрема, особа повинна висунутись кандидатом у  народні депутати, особа має бути внесена до виборчого бюлетеня, як  кандидат  у народні депутати, особа має отримати більшість відносно інших кандидатів,  які балотувалися у цьому одномандатному окрузі, кількість голосів виборців, які взяли участь у голосуванні у відповідному одномандатному окрузі; особа  має бути визнана обраною народним депутатам України, особа має бути  зареєстрована народним депутатом України.

           Таким чином, аналіз вищезазначених норм Закону України “Про  вибори народних депутатів Українидає підстави  вважати, що особа не набуває  повноважень народного депутата України за умови визнання нелегітимним  одного з етапів виборчого процесу, в тому числі у разі визнання недостовірних даних протоколу ЦВК про результати виборів, відповідно  визнання особи обраною депутатом та скасування рішення про реєстрацію такої  особи народним депутатом України.

            Як зазначалось вище, кількісні показники в складених ЦВК протоколах  про результати виборів народних депутатів України в одномандатних виборчих  округах №№ 11,71 не є достовірними та не можуть бути підставою для   визнання особи обраною народним депутатом України і як наслідок призводять  до того, що особа не набула статусу народного депутата України.

 

Відповідно до ч. 1 ст. 2 КАСУ завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод, інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб’єктів при здійснені ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень, шляхом справедливого, неупередженого та своєчасного розгляду адміністративних справ.

Згідно з п. 6 ч. 2 ст. 17 КАСУ юрисдикція адміністративних судів поширюється на публічно-правові спори щодо правовідносин, пов’язаних з виборчим процесом чи процесом референдуму.

Відповідно до ст. 162 КАСУ при вирішенні справи по суті суд може задовольнити адміністративний позов повністю або частково чи відмовити в його задоволенні повністю або частково. У разі задоволення адміністративного позову, суд може прийняти постанову, зокрема про визнання протиправним рішення суб’єкта владних повноважень чи окремих його положень, дій чи бездіяльності та про скасування або визнання не чинним рішення чи окремих його положень.

  Згідно з ч. 1 ст.177 КАСУ суд, установивши порушення законодавства про вибори чи референдум, визначає у рішенні спосіб захисту порушених прав та інтересів, а також порядок усунення усіх наслідків цих порушень відповідно до закону або приймає інше передбачене законом рішення.

Враховуючи викладене, керуючись Конституцією України, Законом України «Про вибори народних депутатів України», Законом України «Про Центральну виборчу комісію», статтями 2, 17, 9, 162, 172, 177 Кодексу адміністративного судочинства України,

 

ПРОШУ СУД:

1.  Визнати протиправною бездіяльність Центральної виборчої комісії щодо захисту порушених конституційних прав виборців та не реагування на порушення вимог виборчого законодавства.

2.  Визнати недостовірними результати чергових виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року в одномандатних виборчих округах №№ 11, 71, встановлені Центральною виборчою комісією про що складені: 11 листопада 2012 року о 14 год. 10 хв. Протокол про результати виборів  народних депутатів України в одномандатному виборчому окрузі № 71.

3.  Скасувати постанову Центральної виборчої від 23.11.2012 року № 1980, в частині реєстрації обраним народним депутатом по одномандатному виборчому окрузі № 11 Домбровського Олександра Георгійовича, 1962 року народження, проживає в місті Вінниця, безпартійний, само висуванець.

4.  Скасувати постанову Центральної виборчої від 22.11.2012 року № 1978, в частині реєстрації обраним народним депутатом по одномандатному виборчому окрузі № 71 Балогу Павла Івановича, 1977 року народження, проживає в місті Мукачеве Закарпатської області, член політичної партії Єдиний Центр, суб’єкт висування – політична партія Єдиний Центр.

5.  Визнати відсутність у Домбровського Олександра Георгійовича, 1962 року народження та Балоги Павла Івановича, 1977 року народження статусу та повноважень народних депутатів України.

6.  Визнати неможливим достовірне встановлення підсумків голосування та результатів виборів  народних депутатів України 28 жовтня 2012 року в одномандатних виборчих округах №№ 11, 71.

7.  Зобов’язати Центральну виборчу комісію вчинити дії по організації підготовки та проведення повторних виборів народних депутатів України в одномандатних виборчих округах №№ 11, 71 у відповідності до вимог Закону України «Про вибори народних депутатів України».

 

 

Додаток – копія листа МВС України.

 

 

 

 

__ лютого 2013 року                                           КАРМАЗІН Ю. А.

 

 

 

 

__лютого 2013 року                                             УГЛЯЙ Є.І.

 

 

 

 

__лютого 2013 року                                             ДАЦЬКИЙ А.Ю.

 

 

      

 

 

        

      

 

 

        



Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.