Порада "об’єднанню проти вишиванок": вивчайте Регламент і українські традиції!

19 лютого 2013, 14:59
Власник сторінки
громадський та політичний діяч
0
1562
Порада  об’єднанню проти вишиванок : вивчайте Регламент і українські традиції!

Деяким нардепам, перш ніж посилатися на Регламент, варто його почитати, а також, очевидно, з’явилася необхідність просвітити депутатів щодо можливостей їхнього дрес-коду у стінах Верховної Ради...

Висловлювання сумнозвісних «класиків українського парламентаризму» - Михайла Чечетова, Віталія Журавського та інших, які протягом останніх днів створили неформальне міжфракційне об’єднання "За український парламент без вишиванок" про те, що нібито Регламент Верховної Ради України зобов’язує народних депутатів приходити до парламенту лише у діловому одязі, – це повна нісенітниця. Можете перевірити: в Регламенті відсутні будь-які вимоги до зовнішнього вигляду народного депутата.

Отож, можна зробити перший висновок: деяким народним депутатам, перш ніж посилатися на Регламент, варто його почитати, а також, очевидно, з’явилася необхідність просвітити депутатів щодо можливостей їхнього дрес-коду у стінах Верховної Ради.

Другий висновок з цієї ситуації - дискусія щодо вишиванок чітко позначила ту частину політиків, які сприймають українців як етнографічну групу, яка на свята, у визначений час та на окремій території (мало не в резервації) має право носити свій національний одяг.

В свою чергу, хочу поінформувати, що вишиванка має свою унікальну історію і дуже давні коріння і значення. Це – тема для окремої лекції чи розмови, і не на одну годину. Зазначу лише, що ще у ХІХ столітті вишита чоловіча сорочка «відривається» від традиційного костюму і починає носитися у поєднанні з європейським одягом.

Можливо, відкрию для когось таємницю, що моду на носіння вишиванки разом із діловим костюмом (або ще кажуть «під піджак») започаткував ще Іван Франко.

А у часи перебування України в складі СРСР носінням вишиванок не гребували і партійні вожді. Наприклад, Микита Хрущов постійно з’являвся у національному українському одязі на публіці та під час офіційних засідань, йому слідували й інші посадовці. Тоді вишиванка набула рис ділового одягу, про що писали відомі тогочасні історики.

Тому сьогодні, коли ми живемо на території незалежної України, двічі дивними видаються подібні висловлювання сучасних народних депутатів на адресу української вишиванки.

Я би порадив Партії регіонів, яка нібито чітко дотримується ділового стилю одягу, слідкувати за деякими своїми депутатами, які на засідання парламенту, особливо в період його блокування, дозволяли собі приходити в джинсах та кросівках і особливо цим не переймалися.

А ще хотів би запропонувати нардепам, далеким від українських традицій та історії, наступне: якщо їм дуже не подобається вишиванка, то вони як суб’єкти законотворчості можуть внести до Верховної Ради відповідний законопроект і спробувати заборонити носити її на території парламенту. Цікаво було б подивитися, хто буде за це голосувати?..

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.