Успішна Україна в успішному ЄС

22 лютого 2013, 10:09
Власник сторінки
Посол Великої Британії в Україні
0
2110
Успішна Україна в успішному ЄС

Британія вітає перспективу вступу України до Європейського Союзу, коли країна виконає всі необхідні вимоги.

Одна з багатьох переваг моєї роботи Посла Великої Британії в Україні – це численні можливості озвучувати меседж про те, що Британія вітає перспективу вступу України до Європейського Союзу, коли країна виконає всі необхідні вимоги.

Однак протягом останніх тижнів мене досить часто запитують, чи багато важить цей месседж. Думаю, причини таких питань базуються на трьох твердженнях:

i) Британія хоче вийти зі складу ЄС;

ii) Британія вважає, що ЄС не є корисним чи ефективним;

…а отже…

iii) підтримка Британією вступу України до ЄС нічого не значить.

Я частіше чую всі ці три твердження після промови Прем’єр-міністра Девіда Камерона 23 січня.

Всі три є помилковими. І у тій самій промові йдеться про те, чому вони помилкові.

Як підтвердив сам Девід Камерон під час свого виступу в Давосі пізніше того самого тижня, в промові йшлося НЕ про те, що Британія відвертається від ЄС. В ній йшлося про те, що ЄС має ставати ще більш потужним та кращим у майбутньому.

За свою 60-річну історію ЄС відігравав вирішальну роль у перетворенні театрів військових конфліктів на регіони миру, стабільності та процвітання. Визнання минулих досягнень ЄС є важливим. Але цього недостатньо. ЄС має бути спроможним підтримувати свій потенціал – та посилювати його – у майбутньому. І, як сказав Прем’єр-міністр, ЄС не зможе успішно протистояти глобальним викликам 21-го сторіччя, продовжуючи працювати так само.

Структури Європейського Союзу мають бути гнучкими, щоб відображати різноманітність країн, які входять до його складу. Також нам потрібно розвивати єдиний ринок. Це означає не тільки підтримку системи правил, достатніх для забезпечення справедливості, прозорості та надання можливостей для розвитку бізнесу, але й запобігання надлишковому регулюванню, яке придушує підприємництво.

Британія хоче бачити в майбутньому різноманітний, гнучкий та конкурентоспроможний ЄС. Ми впевнені, що саме в такий Європейський Союз захочуть вступити інші європейські країни, коли для цього настане час.

Цього тижня Міністр закордонних справ Великої Британії, разом із колегами з Польщі та Швеції, відвідав Молдову. Як сказав Вільям Хейг в статті, опублікованій після візиту, розширення ЄС є одним із його найбільших досягнень. Розширення ЄС стало стимулом для змін в країнах, що приєднувались протягом останніх років. Ці зміни допомогли поглибити та консолідувати найкращий практичний досвід та інституції, що забезпечують безпеку та процвітання, тобто ті засади, на яких будуються стабільні та успішні країни.

Як і Україна, Молдова прагне тісніших відносин з ЄС через Угоду про асоціацію, включно із поглибленою всеохоплюючою зоною вільної торгівлі. І коли ми у Великій Британїї говоримо про тісніші відносини з ЄС, ми маємо на увазі відносини, що тривають упродовж всього цього шляху. Як Вільям Хейг нагадує в цій статті, ми віримо, що «будь яка європейська країна, яка виконує критерії членства, має бути заохочена до вступу до ЄС».

Молдова вже досягла певних успіхів, але, так само як і Україна, має ще зробити багато для імплементації та зміцнення інституційних змін. Питання «Що робити?» буде головним під час дискусій на наступному тижні, коли Президент Янукович поїде до Брюсселю на саміт ЄС-Україна.

Не на всі запитання «Що робити?» є чіткі відповіді. На щастя, у випадку партнерства Україна-ЄС відповіді дуже чітко сформульовані в Порядку денному Україна-ЄС. Це всеохоплюючий список потрібних дій. Він включає реформи в ключових сферах, таких як судова система та протидія корупції. Виконання цього порядку денного дасть змогу Україні зробити значні кроки на її шляху до перетворення, з часом, в успішну та впливову країну-члена ЄС.

Нещодавно прийнятий план першочергових заходів щодо інтеграції України до ЄС на цей рік є добрим сигналом про наміри виконати цей порядок денний, і ми вітаємо його. Однак, ключ у виконанні плану. Як зазначили Міністри закордонних справ ЄС у висновках після зустрічі 10 грудня минулого року, зараз саме той час, коли потрібні «рішучі дії та вимірюваний прогрес», включно з діями, направленими на вирішення питань щодо вибіркового правосуддя.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: Украина-ЕС
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.